Canan Kaya

CHP'li Aydoğan: Meral Hanım'ın sözleri rahatsız edici, pimi çekilmiş bombayı CHP'ye atmak istedi

ABONE OL

CHP PM Üyesi Turan Aydoğan, İYi Parti lideri Meral Akşener'in Afyonkarahisar'da yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik sert eleştirilerine yanıt verdi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta Afyonkarahisar'da yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor... Akşener, buradaki konuşmasında, isim vermeden ağırlıklı olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirmiş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı genel seçim sürecinde adaylaştıramadığı için özür dilediğini ifade etmişti. Ancak Akşener'in konuşmasnın bütününe, seçim sonuçlarından sorumlu tuttuğu Kılıçdaroğlu'na yönelik sert eleştirileri damga vurmuştu. Öyle ki Kılıçdaroğlu'nu koltuğundan kalkmamakla ve seçimin kaybedilmesi için çalışmakla suçlamıştı. Yerel seçimlere dönük ise tüm siyasi partilere seslenerek "Seçime ayrı partiler olarak girelim" çağrısı yapmıştı.

Akşener'in bu sert ifadelerinin ardından CHP saflarından nasıl bir yanıt geleceği merak konusu oldu. Elbette ilk olarak gözler Kılıçdaroğlu'na çevrildi. Önceki gün Cumhuriyet'e röportaj veren Kılıçdaroğlu, “Akşener’in sözlerinin yorumuna dayalı soruları yanıtlarsam Sayın Akşener’e saygısızlık, nezaketsizlik yapmış olurum” diyerek doğrudan yanıt vermedi. Ardından CHP İstanbul Eski Mülletvekili Gürsel Tekin ve CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'dan peş peşe açıklamalar geldi. Tekin, Akşener'in sözlerinin 'insafsızca' olduğunu savunurken, Başarır ise 'hassasiyet' çağrısı yaparak daha ılımlı bir cevap verdi.

Bu gelişmelerin üzerine dün CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İstanbul Eski Milletvekili Turan Aydoğan'ı aradım. Akşener'in açıklamalarını sorduğum Aydoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanıt vermeyeceğini ve sessiz kalmaya devam edeceğini belirtirken, partililerin de açıklama yapmasının genel merkez tarafından çok arzu edilen bir durum olmadığını ifade etti. Aydoğan, bu nedenle Akşener'e yönelik vereceği yanıtın bireysel olduğunun altının özenle çizilmesini istedi.

"Şunu söyledi" deyip, Meral Hanım’la ilgili tabloyu kestirip atmak da doğru değil" diyen Aydoğan, Akşener'in isim vermeden Kılıçdaroğlu'na yönelik sert eleştirileriyle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bildiğim kadarıyla Kemal Bey, bu eleştirilere bir cevap vermeyecek. Bizlerin de cevap vermesi çok arzu edilen şeyler değil.

"RAHATSIZ EDİCİ"

Bizim açımızdan rahatsız edici olsa bile bu konular üzerinden bir polemik alanı yaratmayacağız. Çünkü yaratacak olduğumuz polemik alanı, yaklaşan yerel seçimler öncesinde sadece AK Parti’ye yarayacaktır. Toplum da pek böyle bir tartışma istemiyor aslında.

"CHP'YE PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBAYI ATMAK İSTEMİŞ"

Meral Hanım’ın eleştirileri benim gördüğüm yerden şöyle; birincisi gerçekten belediye başkanlarıyla ilgili bir iddiada bulunmuş ve masadan karşılık alamamış. Bunlar Meral Hanım’ın o tarihteki diyalogları, detayını bilemem. İkinicisi ise bir seçim kaybedilmiş, kaybedilen seçimde en büyük etki Meral Hanım’ın masadan kalkması, kişi dayatması şeklinde algılandı. Doğal olarak o faturayı kendi partisine kesmiyor, CHP’ye pimi çekilmiş bombayı atmak istemiş ve belli bir siyasi tercih yapmış kendince. O topa girmemizin kamuoyunda bir karşılığı olacağını zannetmiyorum.

Aydoğan, Akşener'in yerel seçimlere dönük "Her parti ayrı ayrı seçimlere girsin" çağrısını ise şöyle yorumluyor:

Bu çok romantik bir çağrı. Böyle bir şey mümkün değil, halk buna izin vermez. Saha buna müsait değil artık. Saha, güçlü iki seçenek arasından birine yönelir.

"PAZARLIKTA ELİNİ YÜKSEK TUTMAK İSTİYOR"

"Meral Hanım, kendi tabanını konsolide etmek istiyor. Bir de pazarlıkta elini yüksek tutmak istiyor. Siyasette bunlar yapılabilir. Herkes siyaset yaparken yeterli zekayla yapması lazım, bu bizim için de geçerli. Ancak, bu ‘seçimi de kaybettiririz’ tehdidi değil, hiçbir siyasetçi böyle bir yola giremez. Halk bunu gördüğünde cezalandırır. Ama her siyasetçi kendi seçmenini konsolide etmek ister seçimler öncesinde. İYİ Parti çok büyük tahribat yaşadı aslında bu seçim sırasında. Bir önceki seçimde ne kadar milletvekili varsa aşağı yukarı o kadar milletvekili çıkarabildi. Eğer siz AK Parti’nin, MHP’nin yerine, merkez sağa halef olacaksanız, aşama göstermeniz lazım. İYİ Parti o aşamayı gösteremedi."

 

 

twitter takip