Canan Kaya

CHP'de tüzük değişikliği çalışmasında son durum: PM üye sayısı 100'e çıkarılıyor

ABONE OL

28 Mayıs seçimlerinden bu yana değişim tartışmalarıyla gündemde olan CHP, parti tüzüğünde yapmayı planladığı değişiklikler için çalışmalarını sürdürüyor. Ekim - Kasım aylarında yapılması planlanan kurultayda onaylanması beklenen yeni tüzük çalışmasında önemli değişiklikler yer alıyor.

Muhalefetin genel seçimleri kaybetmesiyle başlayan değişim tartışmaları her geçen gün alevlenirken, bir yandan da partinin antidemokratik bulunan tüzüğünün değiştirilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Geçtiğimiz haziran ayında CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre Başkanlığında kurulan 9 kişilik Tüzük Komisyonu, tüzük taslak metnine son halini vermeye başladı.

PM ÜYE SAYISI 100'E ÇIKARILACAK

Buna göre; yeni yapılacak deişikliklerle mevcutta 60 olan Parti Meclisi (PM) üye sayısının 100'e çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca, önceden olduğu gibi 'güçlü Genel Sekreterlik' modeline geçilmesi de planlanan değişiklikler arasında. 

3 DÖNEM ŞARTI GELİYOR

Tüzük değişikliği taslağındaki en dikkat çekici maddelerden biri de milletvekillerine 3 dönem şartı getiriliyor olması. Partililerin uzun dönem milletvekillliği yapması özellikle de seçimlerin ardından çok tartışılan bir konu olmuştu. 

İL VE İLÇELERDE ÜYENİN SÖZÜ GEÇECEK

Bir başka önemli değişiklik ise il ve ilçe başkanlarının delegeler tarafından değil de üyeler tarafından seçilmesinin sağlanması. CHP yetkilileri, il ve ilçe başkanlarını üyelerin seçeceği yeni sistemle nüfuslu partililerin il, ilçe ve kurultay delegeleri üzerinde hakimiyet kurmasının önüne geçileceğini belirtiyor.

Tüzük değişikliği metninin, Ekim - Kasım aylarında gerçekleştirilmesi öngörülen olağan kurultayda onaya sunulması bekleniyor. Böylelikle 38'inci Olağan Kurultayda sadece parti yönetimi değil, tüzük de oylanmış olacak.

 

twitter takip