Twitter'dan itiraf: 'Farkında olmadan sağcı medyayı öne çıkarıyoruz'

Twitter%E2%80%99dan+itiraf:+%E2%80%99Fark%C4%B1nda+olmadan+sa%C4%9Fc%C4%B1+medyay%C4%B1+%C3%B6ne+%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1yoruz%E2%80%99
ABONE OL

Twitter, algoritmasının nasıl çalıştığı ile ilgili son bilgilendirmede, algoritmasının sağcı medya kuruluşlarını öne çıkardığını itiraf etti.

Son dönemlerde, sosyal medya platformlarıyla ilgili tedirgin edici araştırmalar, sızıntılar, belgeler, itiraflar tartışılıyor. Sosyal medya platformlarının insanların siyasi ya da toplumsal seçimlerine müdahale etmeye çalıştığına ve çeşitli konularda çifte standart uyguladığına ilişkin bazı bilgiler de kamuoyunun gündeminde.

Twitter algoritmasının siyahi vatandaşlara yönelik uyguladığı görüntü kırpma mekanizması bundan önce tartışma yaratan konular arasındaydı. Şimdi ise Twitter'ın sağ görüşlü medya kuruluşlarını ön plana çıkardığı ortaya çıktı.

Webtekno'nun aktardığına göre, Twitter tarafından 1 Nisan – 15 Ağustos 2020 tarihleri arasında ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya ve Japonya olmak üzere 7 ülkenin haber kuruluşlarının siyasi içerikli paylaşımlarını inceleyerek yapılan araştırmada, Twitter’ın sağcı siyasi parti ve haber kuruluşlarından yapılan paylaşımları daha görünür hale getirdiği belirtildi. Twitter bunun farkında olmadıklarını ve algoritma tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Sistemlerinin öneri yaparken, siyasi ideolojiyi dikkate almadığı ve bu nedenle aynı siyasi oluşuma ilgi duyan kişilerin eşit seviyede öne çıkarılmadığı bulgularına ulaşan Twitter, “Sağ eğilimli haber kuruluşlarının, sol eğilimli haber kuruluşlarıyla karşılaştırıldığında algoritmalarımız tarafından daha fazla öne çıkarıldığı anlaşıldı” ifadelerine yer verdi.

Araştırma sonucunda bu bulguyla Almanya’da karşılaşılmadığı aktarıldı.

twitter takip