Siyaset Bilimci Tanju Tosun: CHP, seçimi kaybetse de kazansa da Hatay'da kaybedendir

Siyaset+Bilimci+Tanju+Tosun:+CHP,+se%C3%A7imi+kaybetse+de+kazansa+da+Hatay%E2%80%99da+kaybedendir
ABONE OL

Siyaset bilimci Tanju Tosun, CHP'nin yeniden aday gösterdiği Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a gelen tepkileri ve partinin tutumunu değerlendirdi.

Çağdaş Ulus - Serbest Gazeteci

[email protected]

 

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin birinci yılında hayatını kaybedenler Hatay'da anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin itirazlara rağmen yeniden aday gösterdiği Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, alana geldiği sırada büyük bir protesto ile karşılandı. Depremzedeler, Savaş'ı yuhalarken "Lütfü istifa" sloganları attı.

Bu gelişmenin ardından gündüz saatlerinde açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, tepkilerin ardından Savaş'ın adaylığının yeniden görüşüleceğini söyledi. Günaydın; protestoların partiye değil Savaş'a yönelik olduğuna işaret ederek "Protestolardan ortaya çıkacak sonuçlar, CHP MYK'sında ve PM'sinde değerlendirilecektir" dedi.

CHP, Lütfü Savaş'ın adaylığı ilk açıklandığında gelen eleştirilere ise 4 ayrı ankette birinci çıktığını söylemişti.

Hatay halkının tepkisini ve CHP'nin tutumunu sorduğumuz siyaset bilimci Tanju Tosun ise "Bu saatten sonra kimi aday gösterirlerse göstersinler, bu süreci yönetmek kolay olmayacak" yorumunda bulundu.

Medyakoridoru'na özel açıklamalarda bulunan Tosun'un değerlendirmeleri şöyle:

"ÇOK PROBLEMLİ BİR DURUM"

CHP, kamuoyu araştırmalarını çok fazla abartmış durumda. 'Hayatta en hakiki mürşit, anketlerdir' gibi bir şeye yönelmiş durumdalar. Öyle bir şey yok. Kamuoyu araştırması, belirli bir andaki eğilimi yansıtır. Bu araştırmalarda da yöntem açısından da problem olabilir. Hangi araştırma şirketi yaptı, hangi bilimsel yönteme göre yaptı da dört ayrı ankette birinci çıktı Lütfü Savaş... Vasayalım ki birinci çıktı, o anın tepkisine göre belirlemek mi önemli, seçim kazanmak mı önemli? Siyaseti bu kadar araçsallığa doğru indirgememek gerekiyor. Hatay'da giden on binlerce can var. Hal böyle iken araştırmalarda önde çıktı diye aday göstermeleri çok problemli bir durum. 

"CHP, SEÇİMİ KAYBETSE DE KAZANSA DA KAYBEDENDİR"

Kaldı ki her yerde de araştırma sonuçlarına uymadı ki CHP. Örneğin, İzmir'deki bazı ilçelerde kamuoyu araştırmalarında ilk üçe giremeyecek isimler aday gösterildi. 

Dolayısıyla CHP, her pozisyonda Hatay'da kaybeden olmuştur. Seçimi kaybetse de kazansa da kaybedendir. Bu sürecin kötü yönetildiğini düşünüyorum. Bu saatten sonra kimi aday gösterirlerse göstersinler, bu süreci yönetmek kolay olmayacak. Artık alınacak herhangi bir kararın seçmen tarafından kabul görmesi çok mümkün görünmüyor. "

twitter takip