Katliamda yakınlarını kaybeden Ferhat Encü'den, Kılıçdaroğlu'nun Roboski ziyareti öncesi açıklama: Kıymetli bir adım

Katliamda+yak%C4%B1nlar%C4%B1n%C4%B1+kaybeden+Ferhat+Enc%C3%BC%E2%80%99den,+K%C4%B1l%C4%B1%C3%A7daro%C4%9Flu%E2%80%99nun+Roboski+ziyareti+%C3%B6ncesi+a%C3%A7%C4%B1klama:+K%C4%B1ymetli+bir+ad%C4%B1m
ABONE OL

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Roboski ziyareti öncesi değerlendirmelerde bulunarak yakınlarını kaybeden ailelerin taleplerini tekrarladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bir süre önce başlayacağını duyurduğu 'helalleşme' yolculuğu kapsamında yarın Roboski'ye gideceği açıklandı. Kılıçdaroğlu'nun yarın saat 12:00'da Roboski'de olması bekleniyor. Roboski'de hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla görüşecek olan Kılıçdaroğlu, burada bir basın açıklaması da yapacak.

Katliamda, 11 yakınını kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı  Ferhat Encü ise ziyaret öncesi Medyakoridoru Genel Yayın Yönetmeni Canan Kaya'ya açıklamalarda bulundu. Ziyaretin kıymetli olduğunu ve olumlu karşıladıklarını belirten Encü, iki öncelikli taleplerinin olduğunu vurgulayarak, katillerden hesap sorulmasını istedi.

İşte, Encü'nün o açıklamaları:

"Bir bütün olarak taleplerimizi Kemal Kılıçdaroğlu’na iletmiştik. Son zamanlarda iktidarın toplumsal değişim ve dönüşüm talebinin olduğu bir ortamda, yeniden bu taleplerimize talip olan bir kişi var karşımızda. Kılıçdaroğlu, bir süre önce bir ‘helalleşme’ meselesinden bahsetti. Dolayısıyla bu helalleşme çerçevesinde Roboski ile de helalleşmek istediğini ifade etti. Bu kapsamda da yarın saat 10:00 gibi Roboski’ye gelmeyi planlıyor. Şüphesiz bu ziyaret kıymetlidir.

KATLİAMIN ACİLEN DAVAYA DÖNÜŞMESİNİ VE KATİLLERİN CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Bizim, geçmişten bu yana iki ana temel talebimiz var. İlk olarak, bu katliamı gerçekleştirenlerin, emri verenlerin, olayda siyasi sorumluluğu olanların tamamının yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. 11 yıldır sümenaltı edilen, herhangi bir soruşturma, kovuşturmaya dahi tabi tutulmayan bir meselenin acilen davaya dönüşmesi ve tüm mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. İkinci önceliğimiz ise, toplumsal bir barışın sağlanmasıdır. Roboski, aniden ortaya çıkan, kazayla oluşan bir mesele değil, toplumsal bir gerçeklik ve sorundan kaynaklı oluşan bir katliamdır. Yeni Roboski’lerin olmaması için; Kürt sorununun, çatışma ve savaş politikalarıyla değil de demokratik yol ve yöntemlerle, diyalogla çözülmesi talebimiz olacaktır.

ÖNEMLİ VE DEĞERLİ BİR ADIM

Dolayısıyla bu taleplerimiz doğrultusunda, ziyareti olumlu karşılıyoruz. Önemli ve değerli bir adım. Ancak dinsel bir ifade olan ‘helalleşme’ meselesi, toplumsal gerçeğimizi doğru olarak yansıtmadığı için tercih ettiğimiz bir kavram değil. Çünkü helalleşme demek, hiçbir karşılık beklemeksizin hakkını ‘helal et’ demek. Ancak bizim bu meseleyle yüzleşilmesi ve katillerden hesap sorulması talebimiz var. Bu nedenle bizler daha çok ‘yüzleşme’ kavramından yanayız."

 

28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde bulunan Roboski (Ortasu) köyünden Irak'a geçen bir grup sivil, F-16 savaş uçakları tarafından vurulmuş ve olayda 19'u çocuk 34 kişi hayatını kaybetmişti. 

twitter takip