AKP’li belediyede işe gitmeyenler çalışmış gibi gösterildi!

AKP%E2%80%99li+belediyede+i%C5%9Fe+gitmeyenler+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fm%C4%B1%C5%9F+gibi+g%C3%B6sterildi%21;
ABONE OL

AKP’li Çubuk Belediyesinde yapılan denetimlerde, belediyede büro personeli olarak çalışan kadrolu işçilerden bazıları için çalışma yerlerine gelip gelmediklerine bakılmaksızın çalışmış gibi puantaj düzenlendiği ortaya çıktı. Denetçiler puantajlar üzerinde yaptıkları incelemede, büro personeli olarak belediye ana binasında çalışan kadrolu işçilerin Cumartesi günleri çalışmadıkları halde çalışılmış gibi puantaj düzenlendiğini saptadı.

İrfan Tunççelik / Serbest Gazeteci

[email protected]

 

ANKARA - Belediyelere ilişkin 2022 yılı denetim raporunu açıklayan Sayıştay Başkanlığı, Ankara’daki belediyelerde sayısız usulsüzlük ve mevzuatlara aykırı işlemler tespit edildi.

73 KİŞİ SÖZLEŞME YAPILMADAN İŞE ALINDI

Ankara Büyükşehir Belediye Şirketlerinde yapılan denetimlerde şirkette çalışan 73 kişinin herhangi bir sözleşme, protokol, ihale vb. olmadan ve bütçeden herhangi bir gider yapılmadan Büyükşehir Belediyesinin farklı birimlerinde çalıştırıldığı tespit edildi.

Denetçiler tarafından yapılan incelemelerde, 2022 yılında toplam maliyeti 10 milyon 939 bin TL olan 73 şirket personelinin ağırlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile Özel Kalem Müdürlüğü olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin çeşitli birimlerinde görevlendirildiği, bu kişiler için Büyükşehir Belediyesince doğrudan hizmet alımı ve sözleşme yapılmadığı gibi ilgili personelin sosyal hakları dahil tüm masraflarının şirket hesaplarından karşılandığı saptandı.

ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAMI SAĞLANMADI

Yapılan incelemede Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu da görüldü. Belediye, ‘Devlet Memurları Kanunu’nda belirlenen sayıda engelli personel istihdamını da sağlamadı. EKPSS sonuçlarına veya kura usulüne göre yerleştirme yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi halinde yapılan incelemelerde, memur kadrolarında çalıştırılması gereken engelli memur sayısı 116 olması gerekirken, belediyede 90 kişinin engelli memur kadrosunda çalıştırıldığı bildirildi.

İŞÇİLER ÇALIŞMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİ

AKP’li Çubuk Belediyesinde yapılan denetimlerde, belediyede büro personeli olarak çalışan kadrolu işçilerden bazıları için çalışma yerlerine gelip gelmediklerine bakılmaksızın çalışmış gibi puantaj düzenlendiği ortaya çıktı. Denetçiler puantajlar üzerinde yaptıkları incelemede, büro personeli olarak belediye ana binasında çalışan kadrolu işçilerin Cumartesi günleri çalışmadıkları halde çalışılmış gibi puantaj düzenlendiğini bildirdi.

BAKANLIĞIN ONAYI OLMADAN FEDERASYONLARA TAŞINMAZ VERİLDİ

Sayıştay'ın raporunda dikkat çeken bulgulardan biri de Çankaya Belediyesi. Belediyeye tahsisli 29 taşınmazından; 3 taşınmazını Belediye şirketine, 2 taşınmazını federasyonlara ve ayrıca 1 taşınmazını da Ankara Büyükşehir Belediyesine süresiz olarak tahsis ettiği kaydedildi. İncelemenin devamında, belediye, 07 Mart 2017 tarihinde Huzur Mahallesi’nde bulunan belediye hizmet alanı olarak ayrılan taşınmazını bir vakfa bedelsiz olarak 25 yıllığına sosyo-kültürel tesis bina inşa edilmek amacıyla tahsis ettiği, ancak Sayıştay tarafından yapılan araştırmalarda söz konusu taşınmazda 2022 dönem sonu itibariyle arazinin tahsis amacına uygun hiçbir işlemin yapılmadığı belirlendi. Belediye şirketlerinin, federasyonların tahsis yapılabilecek kamu idareleri kapsamında olmadığı hatırlatılan raporda, bu tahsislerle ilgili bir proje ve/veya Çevre Şehircilik Bakanlığının onayı da olmadığı ifade edildi.

YILLIK ÜCRETLİ İZİNLERİN BİR KISMI KULLANDIRILMADI

Gölbaşı ilçesinde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadan faaliyette bulunan 4001 adet iş yerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet göstermesi belediyenin gelir kaybına uğramasına neden olduğu kaydedildi. Denetçiler tarafından, ruhsatsız faaliyet gösteren iş yerlerinin idare tarafından kayıt altına alınması gerektiği vurgulandı.

Yapılan bir başka incelemede ise, belediyede çalışan kadrolu işçilere yıllık ücretli izinlerin bir kısmının kullandırılmadığı; 2022 yılı sonu itibari ile belediyede çalışan 53 kadrolu işçinin toplam 5 bin 762 gün izin hakkının bulunduğu tespit edildi.

Etimesgut Belediyesinde yapılan denetimde hizmet alımı suretiyle istihdam edilen işçiler için kıdem tazminatı karşılığının ayrılmadığı tespit edilirken Keçiören, Pursaklar, Sincan ve Mamak belediyelerinde de benzer şekilde çalışan daimi işçilerin birikmiş ücretli izinlerinin bulunduğu ve emekli olduklarında kullanmadıkları yıllık ücretli izinleri için kendilerine izin ücreti ödendiği rapor edildi. Mamak Belediyesi, kanunda belirtilen oranda engelli personel istihdam etmediği de kaydedildi.

GECEKONDU BÖLGELERİ İÇİN AYRILAN FON AMACI DIŞINDA KULLANILDI

Sayıştay denetçileri, Kahramankazan Belediyesi’nin amatör Kahramankazan Belediye Spor Kulübü Derneğine toplam 339.763,74 TL nakdi yardımda bulunduğunu ancak spor kulübü ile bir protokol yapılmadığını ortaya çıkararak, aktarılan kamu kaynaklarının kamuya yararlı alanlarda kullanılıp kullanılmadığına ilişkin izleme çalışmasının yapılamadığını raporlaştırdı. Denetçilerin raporunda öne çıkan usulsüzlüklerden biri de, gecekondu bölgeleri için ayrılan Gecekondu Fonu’nun kuruluş amacı doğrultusunda değerlendirilmesi yerine, hakediş ödemeleri, mal ve hizmet alımı giderleri ve personel maaşı ödemeleri gibi alanlarda kullanılmış olup, bu uygulama ile de açıklanan mevzuat hükümlerine aykırı hareket edildiği saptandı.

AFET BÖLGESİ İÇİN GÖNDERİLEN KİRA YARDIMI BELEDİYE GELİRİ SAYILDI

Altındağ Belediyesi ise afet bölgesinde bulunan ve tahliye edilmesi gereken binalarda oturanlar için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gönderilen kira yardımı tutarının emanet hesaplara alınması yerine, doğrudan belediyenin geliri olarak kaydetti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Aydınlıkevler Seyfi Demirsoy Mahallesinde bulunan riskli alandaki evleri yıkılan hak sahiplerine kira yardımı olarak ödenmek üzere gönderilen 73.600,00 TL 333 Emanetler Hesabı yerine belediyenin geliri olarak kaydedildi. Ödenen kira bedelleri belediyenin bir gideri olarak kaydedildi.

HALK EKMEK FABRİKASINDA YILLIK ÇALIŞMA SÜRESİ 919 SAAT

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş’nde yapılan denetimlerde şirket bünyesinde çalışan işçilerin yıllık fazla çalışma süresinin (270) üst limitin üzerinde çalıştığını, bu durumun fazla çalışmanın bir istisna durum olmaktan çıkarılıp, şirket bünyesinde bir çalışma şekli haline getirildiği bulgusuna yer verildi.

Şirket yetkilileri tarafından Sayıştay’a gönderilen cevapta, “günlük üretilen ekmek sayısının artması ve unlu mamüllerin üretiminde nitelikli ve tecrübeli eleman çalıştırma gereksinimi nedeniyle yıllık fazla çalışma süreleri aşıldı” denildi.  Fakat aynı konunun 2020 yılı denetim raporunda da bulgu konusu yapıldığı, iki yıllık süreç içinde uygulamanın düzeltilmeyip benzer şekilde devam ettirildiği belirlendi.

twitter takip