Siyaset Bilimci Gülgün Erdoğan Tosun: HEDEP, iş birliği yapmadan da destek verebilir. Kapıyı tamamen kapatmadı

+Siyaset+Bilimci+G%C3%BClg%C3%BCn+Erdo%C4%9Fan+Tosun:+HEDEP,+i%C5%9F+birli%C4%9Fi+yapmadan+da+destek+verebilir.+Kap%C4%B1y%C4%B1+tamamen+kapatmad%C4%B1
ABONE OL

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, HEDEP’in 'Yerel seçimlere kendi adaylarımızla gireceğiz' açıklamasını değerlendirdi. Tosun, HEDEP’in PM’yi işaret ederek açık kapı bıraktığı görüşünde.

Mustafa Kılıç / Bağımsız Gazeteci

[email protected]

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Sözcüsü Ayşegül Doğan, dün parti genel merkezinde yaptığı basın açıklamasında, yerel seçimlerde 81 ilde kendi adayları ile seçime gidilmesine karar verdiklerini açıkladı. Karar partinin MYK’sından çıkarken, son sözü Parti Meclisi’nin (PM) söyleyeceğine vurgu yapıldı.

Peki HEDEP, bu açıklamayla olası bir iş birliğine kapıyı tamamen kapattı mı? İş birliği yapılmazsa ne olur?


Siyaset Bilimci Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, HEDEP’in açıklamalarını Medya Koridoru için yorumladı:


"AÇIK KAPI BIRAKTI

Açıklamadaki en önemli nokta, bu kararın PM’de de değerlendirileceğinin belirtilmesi. Bu önemli bir açık kapı. Ayrıca Batı illerinde komisyonların kurulduğu da vurgulanmış. Bunu da açık kapı olarak değerlendirmek lazım. Batı illerindeki aday belirleme süreçlerinde komisyonlar etkili olacaksa, belki kimlerin aday olacağı kadar, aday gösterilip gösterilmeyeceği konusu da ele alınabilir. Açıklamada bir başka nokta daha var; partinin birinci ve ikinci sırada olduğu yerlerde aday başvurularının başladığı, 10 Aralık’a kadar devam edeceği vurgulanıyor. Bütün bu ifadeleri birlikte değerlendirdiğimizde, PM henüz bir karar vermeden bilemediğimiz noktalar var. Batı illeri ya da üç büyük şehir için istisnai bir karar çıkacak mı? Partinin birinci ve ikinci sırada olduğu yerlerde doğal olarak kendi adaylarıyla seçime gitmesi olması gereken bir yoldur.

* Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun

 

HEDEP, ARKA KAPI DİPLOMASİSİ YAPILMASINDAN ÇOK SIKILDI

Üçüncü en önemli nokta ise galiba HEDEP arka kapı diplomasisi yapılmasından çok sıkıldı. Ya da genel seçim döneminde iktidarın sürekli olarak “Altılı Masa’nın görünmeyen ayağı” olarak yaftalamasından da oldukça sıkılmış görünüyor. O yüzden kendisiyle yapılacak herhangi bir iş birliğinin açıktan yapılmasını istiyor ve kimsenin arkadan dolanmasına da izin vermiyor. Bu anlamda belki AKP’ye de arka kapı diplomasisini kapatmış olabilir. Açık diyaloğa yanaşmıyorsanız iş birliği yapmayacağım diyor.

İŞ BİRLİĞİ YAPMADAN DA DESTEK VEREBİLİR

İş birliği yapmakla aday gösterip göstermemek arasında küçük bir fark var. Yani parti birinci ve ikinci sırada olduğu yerlerde aday gösterir ama daha alt sırada olduğu yerlerde strateji devreye girebilir. HEDEP seçmeninin stratejik oy verme davranışı yüksek. Rakip adayın kazanmaması için kendi partisinin adayı dışında kazanma ihtimali güçlü bir adaya da oy verebilir. Biz bunu önceki seçimlerde gördük. Eğer böyle bir şey olursa da bunu büyük şehirler örneği için istisnai olarak söylüyorum, Kürt seçmen iktidar adayının kazanmaması için kendi partisi dışında kazanma ihtimali güçlü bir adaya da oy verebilir."

twitter takip