Yerel seçim süreci yeni yılın ilk gününde başlıyor! İşte, seçim takvimi!

Yerel+se%C3%A7im+s%C3%BCreci+yeni+y%C4%B1l%C4%B1n+ilk+g%C3%BCn%C3%BCnde+ba%C5%9Fl%C4%B1yor%21;+%C4%B0%C5%9Fte,+se%C3%A7im+takvimi%21;
ABONE OL

31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için 1 Ocak itibarıyla harekete geçiliyor. Seçmen listeleri ve adaylar için önemli tarihler belirlendi. Herkesin gözü kulağı YSK'nın takviminde!

Yerel yönetimlerin kaderini belirleyecek 31 Mart 2024 Pazar günkü seçimlerin startı verildi. YSK, oy kullanma gününe kadar tüm aday ve seçmen işlemlerini kapsayan bir takvim yayınladı.

Seçmen kayıtlarının güncellenmesi için kullanılan MERNİS sisteminden veri alımı ve güncellemeler, 31 Mart 2024 seçimleri için belirlenen takvime uygun olarak yarın durdurulacak.

İşler 2 Ocak'ta hızlanacak, muhtarlık bölgesi askı listelerinin hazırlanmasına başlanacak ve YSK, seçime girebilecek siyasi partileri ilan edecek. Partiler, 3 Ocak'ta hangi bölgelerde ve hangi yöntemlerle aday belirleyeceklerini YSK'ya bildirecek. Ertesi gün, muhtarlık bölgesi askı listeleri ve cezaevlerindeki seçmenler için listeler güncellenmeye başlanacak.

Ayrıca, seyyar sandık kullanacak yatağa bağımlı hastalar ve engelli vatandaşlar için başvurular da alınmaya başlanacak. Bu önemli süreç, adil ve düzenli bir seçim için titizlikle yönetilecek.

Seçim takviminin diğer aşamaları ise şöyle:

10 OCAK

Partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek.

17 OCAK

Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Buna ilişkin itirazlar sona erecek.

Bu tarih bina bazında seçmen kayıtları YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanmasının son günü.

Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurularının son günü.

27 OCAK

Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.

31 OCAK

Siyasi partiler aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü.

7 ŞUBAT

Seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.

11 ŞUBAT

Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.

16 ŞUBAT

İl seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basım işlemi ile ilgili olarak gerekli ön hazırlıklara başlanacak.

twitter takip