Türkiye Gazeteciler Sendikası 70 yaşında!

T%C3%BCrkiye+Gazeteciler+Sendikas%C4%B1+70+ya%C5%9F%C4%B1nda%21;
ABONE OL

Türkiye’de medya çalışanlarının köklü, güçlü ve en genç kadrosuna sahip olan meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 70. yaşını kutluyor.

10 Temmuz 1952 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), bugün 70. kuruluş yılını kutluyor.

70. yaşını "İnadına gazetecilik" sloganıyla kutlayan sendika, bugüne özel şöyle bir açıklama yayımladı:

"Cevat Fehmi Başkut, Nazım Ulusay, Melih Yener, Ecvet Güresin, Sami Teziş, İhsan Tayşılı, Ali İhsan Göğüş, Ahmet İhsan, Sema Ayoğdu, Cevat İstek, M. Ragıp Esatlı, Hıfzı Topuz, Hayri Engin, Ali Karakurt, İzzet Akyol ve Sezai Soleli’nin 10 Temmuz 1952’de kurarak gazetecilere emanet ettiği Türkiye Gazeteciler Sendikası, ilk gününden beri medya çalışanlarının daha iyi yaşaması ve basın özgürlüğünün ilerletilmesi için tüm gücüyle çalışıyor.

1950’li yılların sonundaki baskıcı dönemde hükûmet talimatıyla kapatılan, 1963 yılında 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun çıkartılmasını sağlayan TGS, 70’li yılların en çok satan gazetelerinde peşi sıra imzaladığı toplu iş sözleşmeleriyle sektördeki maaş ortalamasını yükseltti. 1980’e gelirken medya sektörünün neredeyse tamamında örgütlü olan Sendika; matbaa işçileri ile gazetecileri tek çatı altında toplamayı başardı.

90’larda Aydın Doğan’ın sendikasızlaştırma operasyonlarında güç kaybetmesine rağmen ayakta kalan Gazeteciler Sendikası, 2000’lerde AK Parti’nin medyaya yönelik saldırıları karşısındaki mücadelenin öncüsü oldu.

Yüzü aşkın gazeteci tutuklanırken, Sendika olası bedeline aldırış etmeden gazetecilerin özgürlüğü için etkin bir mücadele yürüttü. KCK ve Ergenekon operasyonları döneminde 100 basın meslek örgütünün bir araya gelmesini sağlayarak özgürlükçü safları sıklaştırdı.

Bu mücadele elbette ki iktidarı rahatsız etti: TGS hedef alındı, etkisiz-yetkisiz hâle getirilmek için üyeleri istifaya zorlandı ama Türkiye Gazeteciler Sendikası küllerinden yeniden doğdu ve gazetecilerin yaşam ve özgürlük mücadelesinin biricik öncüsü oldu.

Bugün TGS’nin 15 farklı medya kuruluşunda toplu sözleşmesi var ve sürekli artan üye sayısıyla artık 1500’den fazla gazeteciyi temsil ediyor.

70 yıllık tecrübesiyle medya çalışanlarının öz-örgütü olan Türkiye Gazeteciler Sendikası; gazeteciler ve gazetecilik için mücadeleye devam edecek, sebat ile hedeflerine ulaşacak, sektörde orman kanunları yerine insanca çalışma düzenini tesis edecektir.

Gücümüz dayanışmadan gelir ve karanlığı dağıtacak olan birliğimizdir.

İnadına gazetecilik!"

twitter takip