TGS Kadın'dan 'Oksijen' tepkisi: Selahattin Duman ve Oksijen gazetesi kadınlardan özür dilemeli

TGS+Kad%C4%B1n%E2%80%99dan+%E2%80%99Oksijen%E2%80%99+tepkisi:+Selahattin+Duman+ve+Oksijen+gazetesi+kad%C4%B1nlardan+%C3%B6z%C3%BCr+dilemeli
ABONE OL

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, Selahattin Duman'ın Oksijen gazetesinde kaleme aldığı yazıya kadınlarla ilgili kullanılan ifadeler nedeniyle tepki gösterdi.

5 hafta önce yayın hayatına başlayan ve hafta sonları yayınlanan Oksijen gazetesinde yer alan Selahattin Duman imzalı bir yazı, kadınlarla ilgili ifadeler nedeniyle tepki çekti. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu'ndan yapılan açıklamada 'Hazır ol vaktine erkek milleti, 14 Şubat çekmiş kılıcı geliyor' başlıklı yazı nedeniyle Selahattin Duman'a ve gazete yönetimine özür dileme çağrısında bulunuldu. 

'Beşinci haftada Oksişensiz kaldık' başlıklı açıklamada şöyle denildi:

NE VAAAT EDİYORDU?:

Türkiye'de Batı standartlarında bir hafta sonu gazetesinin yayınlanabileceğini ispatlamak için" 15 Ocak 2021'de yayın hayatına başlayan Oksijen gazetesi bize ne vaat ediyordu? “Akıl veren köşe yazarlarına değil bilgi sunanlara yer vereceğiz!" "Türk medyasında kalite çıtasını yukarı taşıyacağız!" "Gençlerin de gazetesi olacağız!"

ESPRİ YAPTIĞINI SANIYOR:

Gazetenin 12 Şubat'ta piyasaya çıkan 5. sayısında üzülerek görüyoruz ki, havamızın da erkek bakış açısıyla şekillenen medyanın da değiştiği yok. Çıta ise yerlerde... Bu hafta “Yorum" sayfasında sözüm ona mizahi bir 14 Şubat yazısı kaleme alan Selahattin Duman, bir önceki yüzyılın klişeleriyle dolu metin boyunca tüketim kültürü eleştirisi ile kadınları aşağılamayı birbirinden ayıramıyor, açıkça kadın düşmanlığı yapıyor. Erkeklerin hemen her gün bir kadının canını aldığı ülkede, "Yiğitlerin boynu kasabın bıçağına uzanacak” diyerek “espri" yaptığını sanıyor. Bu ülkede eli bıçaklı kasaplar, 14 Şubat kutlayan kadınlar değil, cinayetlerine kıskançlık, aşk, sevgi gibi paravanlar imal eden hegemonik erkeklik ve ataerkidir.

12 İSİMDEN ÜÇÜ KADIN:

Bu örnek, medyada kadın temsili ve varlığıyla ilgili yıllardır dile getirdiğimiz sorunların da tipik bir örneği. Neden mi? Hadi Selahattin Duman mizah ile mizojiniyi ayırt edemiyor, bu gazetenin yayın ekibi de mi metindeki sorunu görmüyor? Görmüyor, çünkü onlar da hegemonik erkekliğin avantajlarından faydalanan erkekler. Hayatımıza yeni bir soluk getiren! Oksijen Gazetesi'nin künyesine baktığımızda 12 isim görüyoruz. Bu isimlerin sadece üçü kadın ve ikisi kültür-sanat-dijital yayıncılık sayfalarından sorumlu görünmekte. Yazı işleri kadrosunda tek bir kadın yok! Ve belli ki hala, bu gazeteci erkekler bir metinde, seçilen görselde cinsiyetçilik yapıldığını görmeyi kadınların uyarısı olmadan beceremiyor.

MİLYONLARCA KADINDAN ÖZÜR DİLEMELİ:

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTI+ Komisyonu olarak Selahattin Duman'a artık bu ülkede medyanın erkek olma ayrıcalığının sonuna kadar kullanıldığı, yaptıklarının ve yazdıklarının sonuçlarına katlanmak zorunda olmadığı medya olmadığını, başka bir çağa mensup olsa da gazetecilik sorumluluklarının kendisini bağladığını hatırlatıyoruz. Yazının bir yerinde incik boncuk diyerek kırmış olabileceği pırlanta takılardan özür dileyen Selahattin Duman, 2021 Türkiyesi'nde varlığı hayatta kalma mücadelesine indirgenmiş milyonlarca kadından özür dilemek zorunda. Selahattin Duman'la birlikte Oksijen Gazetesi yayın kadrosu da tüm kadın okuyucularından özür dilemeli, yönetim, yayın ve insan kaynakları politikalarını gözden geçirmeli, sorumlulukla hareket etmeli.

SAHİBİ ZAFER MUTLU

Vatan gazetesinin kurucusu ve eski sahibi Zafer Mutlu’nun sahipliğinde çıkan gazetenin genel yayın yönetmenliğini Milliyet’in eski yayın yönetmeni Tayfun Devecioğlu yapıyor. Gazetenin haber müdürü ise Vatan’ın eski genel yayın yönetmenlerinden İsmail Yuvacan. Gazetenin yazı işlerinin başında ise yine Milliyet’ten Umut Alphan ve İlke Gürsoy var.

Gazetenin künyesi şöyle:

İmtiyaz Sahibi:

Haftalık Yayıncılık A.Ş. adına Nüket Mutlu

Yazı İşleri:
Zafer Mutlu, Tayfun Devecioğlu, İsmail Yuvacan, Umut Alphan, İlke Gürsoy, Güney Öztürk

Tasarım:
Cüneyt Çomoğlu

Haber Araştırma:
Öge Demirkan

Dijital Platformlar:

Elçin Yahşi

Kitap-Sanat:
Elif Tanrıyar

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü:
Sema Yaşarlar

Genel Müdür:
Bahadır Zaimoğlu 

twitter takip