Süleyman Soylu açıkladı.. Sokağa çıkma yasağı gündeme gelebilir....

S%C3%BCleyman+Soylu+a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1..+Soka%C4%9Fa+%C3%A7%C4%B1kma+yasa%C4%9F%C4%B1+g%C3%BCndeme+gelebilir....
ABONE OL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşların sosyal izolasyona uymamaları halinde sokağa çıkma yasağının gündemde olduğunu ifade etti.

 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'ye yaptığı açıklamada; vatandaşların evde kalma çağrılarına uymadıkları taktirde sokağa çıkma yasağının gündeme gelebileceğini ifade etti.
 
Geçen Aralık ayında Çin'den başlayarak dünya genelinde yayılayarak bir pandemiye dönüşen koronavirüs 11 Mart'ta Türkiye'de de ortaya çıktı. 1236 kişinin test sonuçlarının pozitif çıktığı Türkiye'de şu ana kadar 30 kişi de hayatını kaybetti.
 
Bir çok ülkede uygulanan sokağa çıkma yasağının Türkiye'de de ilan edilmesi için sosyal medyada kampanyalar sürerken geçtiğimiz Cumartesi akşamı saat 24:00'den itibaren geçerli olmak üzere 65 yaşının üzerinde olanlara ve kronik hastalığı bulunanlara sokağa çıkma yasağı geldi.
 
Zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması konusunda yapılan uyarılar ve gelen sokağa çıkma yasağına rağmen, dün yine sahillere akın eden vatandaşlar ana akım medya ve sosyal medyada gündem olarak büyük tepki çekmişti.
 
Özellikle; Bebek, Arnavutköy, Emirgan, Beşiktaş, Eminönü ve Zeytinburnu, Cadebostan sahilinden yansıyan kalabalık gün boyu tartışma konusu oldu.
 
Kalabalık ortamların virüsün yayılma hızını arttırıyor olması nedeniyle, keyfi nedenlerle sokağa çıkan kişiler sosyal medyada "Eline silah alıp karşısındaki vuran  ya da intihar eden katillerden farksızlar", "Virüsle değil resmen cehaletle mücadele ediyoruz" yorumlarıyla eleştirildi.
 
Vatandaşların gezdiği sahil kenarlarında devriye gezen polis memurları ise vatandaşları evlerine dönmeleri konusunda uyardı. 
 
65 yaşının üzerinde olup yasağa rağmen sokağa çıkan bazı vatandaşlara ise emniyet güçleri tarafından 3 bin 150 TL para cezası kesildi.
 
Tüm bu gelişmelerin ardından, vatandaşlar Türkiye genelinde bir sokağa çıkma yasağı gelmezse, insanların sokaklarda gezmeye devam edeceğini ve virüsün bu nedenle daha çok yayılacağını belirtiyor.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye yaptığı açıklamada; "Sokağa çıkma yasağı ilan edilir ya da edilmez demiyorum. Sadece değerlendirme sürecinin devam edeceğini söylüyorum. Ama sosyal izolasyon başarılı olmaz da virüs hızla yayılmaya devam ederse, sokağa çıkma yasağı gündemde" diyerek bu yasağın gelip-gelmeyeceğini vatandaşın tutumunun belirleyeceğini ifade etti.
 
Abdulkadir Selvi'nin Süleyman Soylu ile yaptığı görüşmeyi anlattığı yazısı şu şekilde:
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile konuştuğumuzda koronavirüsle ilgili tedbirler için geceyi bakanlıkta geçirmişti. Halen illerden gelen sonuçları takip etmekle meşguldü. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza getirilen sokağa çıkma yasağından sonra, Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilip edilmemesi gündeme geldi. İçişleri Bakanı Soylu’ya bu konuyu da sordum. Bakanın cevabını aktaracağım ama daha önce açıklanan önlemlere ilişkin Süleyman Soylu’nun açıklamalarını paylaşmak istiyorum.
 
65 yaş ve üstü için alınan sokağa çıkma yasağına vatandaşlarımız uyuyor mu?
 
Süleyman Soylu: “Bana gelen bilgiler, alınan karara,
65 yaş ve üstü vatandaşlarımı- zın çok büyük oranda yasağa uydukları ve uyacakları yönünde. İlk günden itibaren iyi bir oranda uydukları şeklinde. Karara uymayan vatandaşlarımıza ise polis ve jandarmamız önce uygun bir dille kararımızı anlatıyor ve evlerine gitmelerini istiyor. Münferit bazı durumlar dışında buna riayet ediliyor.”
 
Yaşlılarla ilgili sosyal destek sistemi işliyor mu?
 
“Yaşlılarımız bizim için çok değerli. Biz sadece sokağa çıkma yasağı kararı almadık, aynı zamanda bir ‘Vefa Sosyal Destek Sistemi’ kurduk. Bunun üç ayağı var.
 
1- Biz bu kararı alırken beraberinde iyi bir sistem kurduk. Geceden itibaren bu sistem işlemeye başladı. Vefa Sosyal Destek grubu oluşturduk. 112, 155 ve 156’ya gelen ihbarlar Vefa Destek hattına aktarıldı. Oradan da polis ve jandarmamıza bildirildi. Yasak kararının uygulamaya girdiği geceden itibaren Vefa Sosyal Destek hattımıza gelen ihbarlar doğrultusunda binlerce eve gidip vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladık.
 
2- Aile hekimlerimiz pazartesi gününden başlamak üzere 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalıkları olanları arayacak ve takiplerini yapacaklar.
 
3-Kaymakamlarımız ve muhtarlarımızdan kurduğumuz iletişim hattı ile yine yaşlılarımızın takibini yapacağız.”
 
BERBERLER,  LOKANTALAR UYUYOR!
 
İşletmelere yönelik kapatma ve sınırlama kararları alındı. İşyerleri buna uyuyor mu?
 
“İşletmelerimiz alınan karara uyuyor. Cuma günü itibariyle 165 binin üzerindeki işletme kapatılmıştı. Bundan sonra berberler, kuaförler ve lokantalarla ilgili kararı aldık. Bugünden itibaren 165 binin üzerine ne kadar çıkıldı, onu göreceğiz.”
 
“Evde kal” çağrılarına çok büyük destek geldi. Bunun yaygınlaştırılması yönünde bir çalışma var mı?
 
“Bu süreci vatandaşımızı bilgilendirerek, onların desteğiyle yürütmeye özen gösteriyoruz. Polis ve jandarma araçlarından, camilerimizin hoparlörlerinden, kaymakamlıklarımızın ve belediyelerimizin oluşturacağı seyyar araçlar vasıtasıyla her gün vatandaşlarımıza ‘Evde kalın’ diye anonslar yaptıracağız. Evde kalmaları için çağrılarımızı arttıracağız.”
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLECEK Mİ?
 
“Evde kal” kampanyasına rağmen halkımızın bir bölümünün İstanbul başta olmak üzere bazı şehirlerde sokağa çıkmaya devam ettiği gözleniyor. Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gündemde mi?
 
“Dinamik bir süreç. Süreci takip ediyoruz. Şimdiye kadar attığımız adımların, aldığımız kararların sonucunu takip ediyoruz. Bu işin başından itibaren hareketliliği azaltmaya, sosyal mesafeyi arttırmaya çalışıyoruz. Minimum mobilizasyon ve sosyalizasyon. Hedefimiz budur. Şu ana kadar da bu hedefi tutturduğumuzu düşünüyoruz.”
 
BİLİM KURULU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI TARTIŞIYOR MU?
 
Bilim Kurulu üyeleriyle yaptığım görüşmede bir sonuca ulaştım. Bilim Kurulu, koronavirüsle mücadelede etkili olacak her önlemi tartışıyor. Yeter ki bu bilimsel verilere uygun olsun. Zaten şimdiye kadar alınan önlemler de Bilim Kurulu’nun kararları ışığında şekillendi. Bilim Kurulu’nda Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı konuşuluyor mu? Edindiğim izlenim, sokağa çıkma yasağının henüz değerlendirme sürecinde olduğu. Eğer alınan önlemler başarılı olur da halkımız Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dediği gibi, “kendi OHAL’ini” ilan eder, sosyal izolasyonu sağlarsa, sokağa çıkma yasağıyla ilgili değerlendirmeler devam eder. Bakın, sokağa çıkma yasağı ilan edilir ya da edilmez demiyorum. Sadece değerlendirme sürecinin devam edeceğini söylüyorum. Ama sosyal izolasyon başarılı olmaz da virüs hızla yayılmaya devam ederse, sokağa çıkma yasağı gündemde. Sokağa çıkma yasağıyla ilgili tartışmada öncelikle önlemler zincirinden söz ediliyor. Birbirini tamamlayan tedbirler demek daha doğru.
 
1- “Evde kal” kampanyasıyla öncelikle kişilerin sosyal izolasyonu sağlandı.
 
2- 65 yaş ve üstü kişiler ve kronik hastalıkları olanlar başta olmak üzere risk grubunun sosyal izolasyonu sağlandı.
 
Son söz: Asıl önemli olan uygulama. Vatandaşlarımızın bu karara uygun olarak izolasyonu sağlamaları lazım. Sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmamasını ise vatandaşın tutumu belirleyecek. Gidişatı belirleyecek olan vatandaşın tutumu olacak.
 
 
twitter takip