Öz-Erciş Seyahat, The Guardian'a haber oldu!

%C3%96z-Erci%C5%9F+Seyahat,+The+Guardian%E2%80%99a+haber+oldu%21;
ABONE OL

Namaz kılmak isteyen bir yolcuya mola izni vermediği iddia edilen Öz Erciş Seyahat, İngiliz The Guardian gazetesinde haber oldu. Google News

İngiliz The Guardian gazetesi, seyahat sırasında namaz molası vermek isteyen bir yolcuya sosyal medyada laiklik vurgulu bir yanıt vermesiyle gündem olan Öz Erciş Seyahat'le ilgili bir haber yayınladı. Haberde, "Otobüs şoförünün bir yolcunun namaz kılabilmesi için durma konusundaki isteksizliği, çoğunluğu Müslüman olan ülkede laiklik konusunda yeni bir tartışmanın ateşlenmesine neden oldu" yorumu yapıldı.

"Türkiye'de laiklik tartışması yeniden alevlendi" başlığı atılan haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde bu ilkenin erozyona uğramasına rağmen, çoğunluğu Müslüman ancak laik bir geleneğe sahip ülkede uzun süredir devam eden tartışmanın son örneği" ifadeleri kullanıldı.

Haberde olayla ilgili detaylar paylaşılırken firmanın avukatı Tuncay Keserci'nin, "Sanki insanları namaz kılmaktan alıkoyuyormuşuz gibi bir linç kampanyasının kurbanlarıyız. Laiklik dindar olmadığımız anlamına gelmez. Laiklik Müslümanları da korur" ifadelerine de yer verildi.

 

OLAYIN GEÇMİŞİ:

Abdullah Gündüz isimli bir kişi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, seyahat ettiği otobüs firması Öz Erciş'in kendisine namaz molası için izin vermediğini iddia etti. Gündüz "65 DH 854 plakalı 'Öz Erciş Seyahat' isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dk mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir" ifadelerini kullandı.

Firmanın açıklaması olduğu öne sürülen metinde anayasa ve laiklik vurgusu yapılarak şu ifadeler yer aldı:

"Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergahlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2.maddesinde Türkiye Cumhuriyet, demokratik ,laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz.

Anayasanın 23.maddesi "yerleşme ve seyahat hürriyeti"ni ve 24.maddesi "din ve vicdan hürriyeti"ni güvence altına almıştır.

Buradan hareketle müvekkil şirketin ,sadece bir veya bir kaç yolcu ibadet edecek diye, ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği notkaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların ,bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir.

Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."

twitter takip