Mimar Sinan'ın yaptığı Ayakapı Hamamı yine satışa çıkarıldı

Mimar+Sinan%E2%80%99%C4%B1n+yapt%C4%B1%C4%9F%C4%B1+Ayakap%C4%B1+Hamam%C4%B1+yine+sat%C4%B1%C5%9Fa+%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1ld%C4%B1
ABONE OL

Cibali’de Mimar Sinan’ın yaptığı Ayakapı Hamamı 33 milyon lira bedelle yeniden satışa çıkartıldı. Mevcut durumu yürek burkan eserin sahipleri “Hiçbir zaman restore ettirecek maddi gücümüz olmadı” diyor.

İstanbul Cibali’de bulunan Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi Ayakapı Hamamı yeniden satışa çıkartıldı. 65 yıldır özel şahıs mülkiyetindeki harabe durumundaki tarihi eser için 33 milyon lira istenirken, Sinan’ın yaptığı eserin mevcut durumu ise görenlerin yüreğini sızlatıyor.

Milliyet'ten Mert İnan'In haberine göew Abdülezelpaşa Caddesi üzerinde, ana caddeye 45 metre cephesi olan tarihi hamam, Fener-Balat Yenileme Proje alanının içerisinde yer alırken, adeta viraneyi andırıyor. 1582 yılında 3. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Cibali’de yaşayan Museviler için Mimar Sinan’a yaptırılan Ayakapı Hamamı, 60 yılı aşkın süredir Cibalili Yıldırım ailesinin özel şahıs mülkiyetinde bulunurken, günümüzde ise depo olarak kullanılıyor.

KERESTE DEPOSU OLMUŞ

Tarihi hamam 2001 yılından bu yana belli dönemlerde satışa çıkartılmasına karşın bir türlü alıcı bulamazken, geçtiğimiz günlerde mülk sahipleri tarafından 33 milyon lira bedelle bir kez daha ilana çıktı.

Eserin son durumunu yerinde incelerken, içler acısı durumuna bizzat şahit olduk. İki yapı bütünü olarak ayakta durmaya çalışan eserin iç kısmındaki demirler duvarlardan ayrılırken, ayrıca duvarlarında da derin çatlaklar oluştuğu görülüyor. Mülk sahiplerinden Fatih Yıldırım “65 yıldır hiçbir zaman restore için ayıracak bütçemiz olmadı. Satın alacak kişi, eseri ihya ettirip kurtarabilir. Dedemiz 65 yıl önce bu eseri bir başkasından satın aldığında kereste deposu olarak kullanılmaya devam etti. Satın alacak kişi veya kişiler, restorasyon sonrası otel, restoran, sergi alanı, kültür merkezi veya spesifik bir ticarethane haline sokabilir. Daha önce restorasyon için bir takım kamu birimlerinden yetkililerle görüşmeler yaptık ancak sonuç ve geri dönüşler alamadık. Devlet öncelikle kendi elindeki mülkleri restore ediyor” dedi.

‘BİZ TESCİL ETTİRDİK’

Cibali’nin yakın döneme kadar kereste ticaretinin merkezi olduğunu dile getiren Yıldırım, “Bu hamamın Mimar Sinan’ın eseri olduğu bilinmiyordu. Biz aile olarak yaptığımız araştırmalar sonucu eserin Sinan eseri olduğunu tescil ettirdik. Restorasyon için ciddi bir bütçe ve dört yıllık bir süreç gerek. Ayakapı Hamamı, Fener ilke Unkapanı arasındaki en göze çarpan ve kırılma noktası sayılacak bir alanda durmaktadır. Eserin restore edilmesi bölgenin çehresini değiştirir” diye konuştu.

twitter takip