Karar yazarı Çakır: 'Dünya Putin'e yaptırım açıklıyor, biz çıkış yolu sunuyoruz'

Karar+yazar%C4%B1+%C3%87ak%C4%B1r:+%E2%80%99D%C3%BCnya+Putin%E2%80%99e+yapt%C4%B1r%C4%B1m+a%C3%A7%C4%B1kl%C4%B1yor,+biz+%C3%A7%C4%B1k%C4%B1%C5%9F+yolu+sunuyoruz%E2%80%99+
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Putin ile yaptığı görüşmede, 'Biz üç ülke Rusya, Çin ve Türkiye aramızda kendi milli paralarımızla; Ruble, Yuan ve Türk Lirası ile altınla ticaret yapabiliriz' önerisinde bulunmasını eleştiren Karar yazarı Elif Çakır, 'Dünya Putin korkunç işgale son versin diye yaptırımlar açıklıyor, Türkiye Putin’e çıkış yolu sunuyor!' dedi.

Karar yazarı Elif Çakır, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla ilgili Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, "Biz üç ülke Rusya, Çin ve Türkiye aramızda kendi milli paralarımızla; Ruble, Yuan ve Türk Lirası ile altınla ticaret yapabiliriz" önerisinde bulunmasını eleştirdi.

Çakır, "Akıl alır gibi değil. Dünya Putin korkunç işgale son versin diye yaptırımlar açıklıyor, Türkiye Putin’e çıkış yolu sunuyor!" dedi.

Çakır, Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan’la yaptığı görüşmeye de yer verdiği yazısında Özcan'ın şu cümlelerini aktardı:

“Türkiye 2021 yılında toplam 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip. Bunun 32,5 milyar doları Rusya ile. Rusya’ya 5,5 milyar dolar düzeyinde ihracatımız varken 27 milyar dolar düzeyinde ithalatımız var. Yerel para cinsinden ticaret işlemleri aslında kötü bir fikir değil. Ancak bunun gerçekleşmesi için karşı taraftaki ülkenin tüm dünyadan izole edilmemiş ve ekonomik yaptırımlara muhatap olmamış olması büyük önem arz ediyor. Aksi taktirde yerel para birimi cinsinden ticaret yaparken diğer muhataplarınızı rahatsız etme ihtimali ciddi miktarda artar. Türkiye’nin bugün Rusya’ya uygulanan yaptırımların tarafı olan batı ülkeleri ile çok ciddi ticari ilişkileri var. Rusya ile ticareti yerel para birimi cinsinden yaparak yaptırımları aşmaya çalışırken diğer ülkelerle ticari ilişkiler bozmak riski ile karşı karşıya kalabiliriz."

Çakır ayrıca, "Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları en somut haliyle gözler önüne serdi. Salgına kırılgan ekonomiyle yakalanan Türkiye, Rusya - Ukrayna savaşına da kırılgan ekonomisiyle yakalandı" yorumunu yaptı. 

twitter takip