Hıncal Uluç: Okurken yüzümün kızardığı yazılarım var

ABONE OL

Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, Haber Global'de yayınlanan '40'a konuk oldu.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Jülide Ateş'in sunduğu 40 programının bu haftaki konuğu Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç oldu.

Uluç, kendi gazetesini eleştirerek, “Sabah gazetesinde okuduğum yazar sayısı çok az. Ülkede okunacak gazete kalmadı. Türkiye'deki gazetelerin 4'üne ayırdığım sürenin iki katı sürede New York Times'ı bitiremiyorum” ifadelerini kullandı.

Bugünkü kişiliğinizin oluşumunda babanız etkili oldu mu?

Yarıdan fazla etkili oldu.Çok iyi ve disiplini bir subaydı. Çok iyi bir siyasetçi oldu. Babam Alparslan Türkeş'in yakın arkadaşıydı.Yok olan bir partiyi genel sekreter olarak ele aldı. MHP yapıp başa getirdi. O benim Arslan amcamdı. Evimizden çıkmazdı. Babam kendi partisine oy vermediğimi çok iyi biliyordu.

Hıncal-Öcal isimleri ailedeki öfkenin yansıması mı?

Babam Kilis'te teğmen olarak görevliydi. Yolda annemi görüyor. Kafaya koyuyor annemi. Tanıdığı bir kişi var okul müdürü Vehbi diye biri  Diyor ki "Müftünün kızını bana al" Sonra bu iş oluyor. Vehbi'nin soyadı Öcal, böyle isim koyuyorlar. Ben de kafiye kurbanı Hıncal. En küçüğümüzde Kemal.

Bugün olsa yine gazateci olur muydun?

Yarın da diğer gün de. Yeniden dünyaya geliş varsa o zaman da. Benim kafamda avukat olmak vardı. Bir gecede Mehmet abinin yanında gittik yardıma herkes istifa etmiş "Gelin bana yardım edin" dedi. Gidiş o gidiş bu günlere geldik.

Dikkat çekmek için mi aykırı davranıyorsun?

Babam bana dedi ki "Düşündüğünü inandığını yazacaksın" ben bunu yapıyorum.Ben hala düşündüğünü yazan biriyim. Sosyal medyada "like" almak için yazmam.

Hıncal Uluç narsist mi?

Her insanda biraz kendini beğenmek vardır. Ben bunu savunan biriyim. Önce kendiğini beğenip, seveceksin. Gazetecilike usta-çırak ilişkisine inandım. Bunlar benim gururum. Fatih Altaylı- Mehmet Yılmaz bunları gördükçe çok şey söz etmeye gerek yok. Hepsi iyi yerlerde.

Hıncal Uluç sosyal medyada neden yok?

Gerek duymuyorum. Benim böyle vaktim de yok. Hayat ekranlarla dolu. Her insanın ortalama 6 saati burda geçiyor. Benim vaktim yok. Ben arkadaşlarımla görüşüyorum, konserlere gidiyorum, onca saati orada harcayamam. Ben gerçek medyadayım. Hesap kitap bilmem.

Hıncal Uluç tükendi mi?

Hiç öyle bir şey hissetmiyorum, öyle bir duygum da yok. Ülkede okunacak gazete kalmadı. Türkiye'deki gazetelerin 4'üne ayırdığım sürenin iki katı sürede New York Times'ı bitiremiyorum.

Hıncal Uluç bir burjuva gazetecisi mi?

Biz, üzüm peynir, alarak yemek yerdik. Onlar ne söyler bilmiyorum. Ben öyle değilim

Medyada kimlerle atışmayı seviyorsun?

Bazılarını görmezden geliyorum. Okumak istemiyorum. Küfürleşiyorlar.

Hıncal Uluç sansüre uğradı mı?

Evet! Ben hiçbir gazetede sözleşme yapmadım. Maaşımı dahi konuşmadım. "Geliyormusun", "Geliyorum" benim görüşmelerim böyle oldu. Bir gün patronum "Bir daha askerle ilgili eleştiri yazarsan Genelkurmay'ı sana bağlıcam" dedi. 4 saat konuşmuşlar. Bir kez böyle bir şey olmuştu.

Siyasetçilere yakın olan gazeteci özgür mü?

İnsanları birbirine düşürmeye başladılar. Ben bundan yana değilim.

Pişmanlık duyduğunuz bir yazınız ya da söyleminiz oldu mu?

Okurken yüzümün kızardığı yazılarım var. "Ben bunu nasıl yazmışım" diyorum

Defne Joy Foster için yazdığın yazılar için pişman mısın?

Sadece son cümlesine, yazmasam daha iyi olurdu; su testisi su yolunda kırıldı demeseydim… Geri kalan her satırının altına her gün imzamı atarım. Bir yanda bekar bir erkek var, bir yanda 6 aylık bebeğini evde bırakıp, bir erkekle bara giden bir anne var, o barda tanıştığı bir erkeğin evine gidiyor. O cümleyi yazmamam lazımdı.

Sezen Aksu'nun dostluğunu özlüyor musun?

Sezen Aksu ile dost olup özlemeyn kimse yoktur. Benim için çok şey yaptı. Ben bunları hep söylüyorum. Herkes bana "Sezenle seni barıştıralım" diyor. Ben küs değilim ki. Kırgınım. Sezen'e sevgim, özlemim, saygım sonsuz. Bana karşı hiç yapılmaması gereken bir şey yaptı "kırgınım".

Yeniden dost olamaz mısınız?

Kırgınlığım bitmediği sürece hayır. İnsan en sevdiğine de kırılır. Sezen de ben de biliyoruz ki o vazo kırık. Ben o satırların yazıldığını Sezen Aksu tarafından yazıldığına inanmıyorum. O yazıyı Sezen Aksu değil benden nefret eden biri yazdı.

Bugün olsa aynı tipteki güzellik yarışmalarında jüri üyeliği yapar mısın?

Koşa koşa yaparım. Güzellik yarışmaları o dönemde kadınların kapılarının aradığı dönem.

Erkekçe dergisi Türk ahlak yapısına uygun muydu?

O dergiyi okuyanlar bunu anlar. O dergiyi en fazla kadınlar alıyordu. Erkekçe'yi biz kadınlara okuttuk.

İstanbul Sözleşmesi hakkında ne düşünüyorsun?

Kalksın diyenlerin hepsi bir siyaet görüşünde, kalkmasın diyenlerin hepsi diğer siyaset görüşünde. İstanbul Sözleşmesi siyasetleştirildi.

Atatürk ve onun temsil ettiği değerler neden eleştiriliyor?

Oy, oy, oy! Camilerimizden ezan sesi duyuyorsak Atatürk sayesinde. Atatürk'e kızanlar kimler Hristiyanlar değil. Bunun için siyasetten nefret ediyorum. Atatürk bu ülkede tartışılmaz. Öyle bir Cumhuriyet kurulmuş ki dimdik ayakta duruyoruz.

Galata Kulesi'ndeki inşaat, İstanbul'a ihanet midir?

İstanbul'un sembolü olacak o kule. Kule duruyor. İçinde yapılacaklarını bir bilseler... Bu kimsenin hoşuna gitmiyor. Tartışılan AK Partililer mi yapıyor CHP'liler mi? Ayıptır ya! Eleştirenler gidip gördüler mi? Parti farketmez onlar yapıyorsa kötü. Güzel güzeldir, çirkin çirkindir.

Polis dostlarınız sizi Alaattin Çakıcı'ya karşı neden koruyamadı?

Benim yazdığım yazıda Çakıcı'ya falan eleştiri yok. Cemiyete. Bu üyene sahip çıkmazsan ne işe yararsın? Ben kalkıp mafyaya meydan okuyamam. Benim 20 yıldır EGM'de korumam var. Ben gidip kendi isteğimle "Tehlikeli yere gidersem size haber veririm" diyerek gelmesin sürekli dedim.

Alaatin Çakıcı ile yemek yer misin?

Alaattin Çakıcı ile yemek yerim. Yarın da yerim, öbür gün de yerim. Çünkü beni vurduran birisi ile oturup karşılıklı konuşmak, hem gazeteci olarak hem Hıncal Uluç olarak çok önemli bir olay. Üstelik o vurdurma kararı, Uğur Çakıcı’nın kararıydı. Buna rağmen Alaattin kesinleşmiş tek cezasını benim yüzümden aldı.

Alaattin Çakıcı, Los Angeles’da benimle karşılaştı, benim koltuk değneklerim var, masaya geldi. ‘Hayrola Hıncal Bey?’ dedi. ‘Önemli değil iş kazası’ dedim ben… Türkiye’ye geldim, bir gün akşam üzeri Ortaköy’de oturuyoruz; Gencay Çakıcı geldi, Alaattin’in kardeşi, ‘Abimin size selamını getirdim, Los Angeles’daki kişi benim ağabeyimdi, dedi ki iş kazası dedi, üzerinde bile durmadı, ne biçim adammış, git ondan özür dile tarafımdan dedi, üzerimde kalmasın abimin selamı diye iletmeye geldim’ dedi.

Korktuğunuz için mi tehlikesiz konulara yöneldin?

57'den bu yana yazıyorum. Zaten bir çok kişi siyaset yazıyor. Bunların da birileri yazması lazım. Herkesin kürek çektiği yerde olmaktansa kendi gölgemde dolaşmaktan zevk alıyorum.

Hiç psikolağa gittin mi?

Ben, gitmedim. O bana geldi. Gazeteciliğe yeni başladığımzamanlarda meslektaşım sandığım bir ruh doktoru ayna karşısında gülmemi söyledi. Bu kahkaha da oradan geldi zaten. Onun ruh doktoru olduğunu sonradan öğrendim.

Hayattaki en büyük korkunuz nedir?

Kendi ölümüm değil, Sevdiklerimin ölümü. Hayatından sevdiğin birinin eksilmesi çok zor. Köpeğim öldü, yerine bir daha almadım. O üzüntüyü bir daha yaşamamak için.

Gazeteniz Cem Yılmaz'ı neden sevmiyor?

Siyaset! Bu zamana kadar "Hıncal abi ne diyorsun" diyen olmadı. Hep sağdan soldan duydum. Tabak sevdiği deriyi yerden yere vurur

İmamoğlu'dan neden korkuluyor?

Korkulmuyor. Reklamı yapılıyor. Ben Ekrem İmamoğlu'nun yerinde olsam teşekür ederim. Ekrem İmamoğlu'yla bir tanesi gidip konuştu mu?

Fazıl Say ile aranızdaki mesele nedir?

O ismi ağzıma almaktan utanıyorum. Kendine güveniyorsa Kadir Dursun, Menderes Türel'in olduğu oturumda konuşsun. Gürer Aykal'a ayıp etti.

Hıncal Uluç siyasi olarak hangi görüşe yakın?

Arslan (Alparslan Türkeş) amcam da dahil hiçbir sağ partiye oy vermedim.

Türk futbolu nasıl kurtulur?

Türk futboluna en büyük hizmeti veren isim tartışmasız Fatih Terim'dir. Ama Fatih Terim bugün en kötü olanların da başında gelir

Ali Koç neden başarılı olamadı?

Başarı tek başına olacak bir şey değil. Faruk Süren olamadı. Kendini kurtarmak için Cocu'yu gönderdi.

Başakşehir 4 büyük takımının yapamadığını nasıl başardı?

Başaramadı. Hani başarı? Avrupa orada? Öyle çirkin seyirciler var ki kendi futbolcusu, kendi adamlarını eleştiriyor. Okan Buruk Hoca kafasını koyduğunu oynatıyor. Ama Fatih Terim'de öyle değil. İnsanların kafasında neler geçiyor.

Hıncal Uluç neden tekrar evlenip aile kurmadı?

Bu eve bir kadın lazım diye evlenmiş olamam. Bu yüzden evlenmedim

Hıncal Uluç yalnız mı?

Yalnız! Benim evimin önünden geçersen görürsün evimde ışıklar yanıyor. Herhangi biri evime giremez. Buluruz ama yaşımız genç. 

twitter takip