Erdoğan’ın ‘sürtük’ hakaretini AKP ve MHP seçmeni de onaylamadı

Erdo%C4%9Fan%E2%80%99%C4%B1n+‘s%C3%BCrt%C3%BCk%E2%80%99+hakaretini+AKP+ve+MHP+se%C3%A7meni+de+onaylamad%C4%B1
ABONE OL

Erdoğan’ın gezi eylemcilerine ‘sürtük’ diyerek hakaret etmesi, anket katılımcılarına soruldu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi eylemcilerine yönelik kullandığı ‘sürtük’ ifadesi, Metropoll Araştırma tarafından yapılan ankette seçmenlere soruldu. Ankete göre Erdoğan’ın hakaretini AKP ve MHP seçmenleri de doğru bulmadı.

Metropoll Araştırma, "Türkiye’nin Nabzı - Haziran 2022" araştırmasından bir bölüm yayınladı.

Anket katılımcıları, “Sizce birisine ‘sürtük’ demek hakaret midir?” sorusuna yüzde 83 oranında “Evet, hakarettir” yanıtını verdi. “Hayır” diyenlerin oranı ise yüzde 13,8 oldu.

AKP seçmenin yüzde 70,5’i ‘sürtük’ün hakaret olduğunu söylerken yüzde 25,3’ü hakaret olmadığını savundu. CHP, İYİ Parti ve HDP seçmenlerinin ezici çoğunluğu hakaret olduğunu söylerken MHP seçmeninin de yüzde 80,6’sı, söz konusu ifadenin hakaret olduğunu söyledi.

AKP SEÇMENİNİN YARISINDAN FAZLASI DA YANLIŞ BULDU

Aynı katılımcılar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi protestolarına katılan yurttaşlara ‘sürtürk’ demesini doğru buldunuz mu?” sorusuna ise yüzde 76,8 oranında “Hayır, doğru bulmuyorum” yanıtını verdi. Yüzde 18,2’lik kesim ise doğru bulduğunu söyledi.

Ankete göre AKP seçmenlerinin yüzde 51,8’i bu ifadeyi doğru bulmadığını, yüzde 39,4’ü ise doğru bulduğunu söyledi.



MHP seçmeninin yüzde 69,5’i de ifadeyi doğru bulmadığını söylerken yüzde 26,8’i doğru bulduğunu belirtti.

CHP’de ifadeyi doğru bulanların oranı yüzde 5’te kalırken İYİ Parti’de bu oran yüzde 13,3, HDP’de ise yüzde 5,5 oldu.

SAADET PARTİSİ DİKKAT ÇEKTİ

Millet İttifakı ortaklarından Saadet Partisi’nin seçmeninde ise Erdoğan’ın ifadesini doğru bulanların oranının AKP’nin de üzerinde olması dikkat çekti. Buna göre yüzde 48,2’si ise Erdoğan’ın ifadesinin doğru olduğu yönünde görüş bildirdi. Saadet Partisi’nde ifadeyi yanlış bulanların sayısı yüzde 51,8 oldu.

twitter takip