Erdoğan, çağrısını tekrarladı: Sıkıntılar yaşadıysanız helallik istiyoruz

Erdo%C4%9Fan,+%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1+tekrarlad%C4%B1:+S%C4%B1k%C4%B1nt%C4%B1lar+ya%C5%9Fad%C4%B1ysan%C4%B1z+helallik+istiyoruz
ABONE OL

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremin vurduğu Hatay'ın Kırıkhan ilçesine ziyarette bulundu.

Deprem bölgesini ziyaret eden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde konuştu.

Erdoğan ve Bahçeli, yaptıkları konuşmalarda depremin hemen ardından devletin, yurttaşların yardımına koştuğunu öne sürdü. Erdoğan, bir kez daha depremzedelerden 'helallik' isterken konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da hedef aldı.

Bahçeli, kısa açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Acımız çok büyük, yıkımlar çok derin oldu. Allah’a çok şükür, dünyada örneği görülmeyen bir felaketi 35 gün içinde her türlü tedbiri alarak insanlarımızın geleceğe umutla bakmasını imkan tanıyan bu çalışma ortamında güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti var.

Siyasi önden kararlı, sorunları çözmede kabiliyetli bir yönetimimiz var.

Acılarınızı paylaşıyorum.

Biliniz ki çok kısa sürede Kırıkhan ayağa kalkacak, hayat normalleşecek, insanlar yine mutlu olacak."

Bahçeli'nin ardından ise kürsüye Erdoğan çıktı. Erdoğan, şöyle konuştu:

"6 Şubat’ta meydana gelen depremler son asırda maruz kaldığımız en büyük felaket olarak tarihe geçti. 2 büyük deprem ve onları izleyen binlerce artçı sarsıntı 21 ilimize ulaşan geniş bir alanda hissedildi. Ancak bu depremler 11 ilimizin 62 ilçesinde hepimizi yasa boğan can kayıplarına ve yıkımlara yol açtı. Üstelik deprem günü ve takip eden birkaç gün ülkemizde ağır kış şartları hakimdi. Deprem ulaşım ve haberleşme altyapısına da ciddi zarar vermişti. Buna rağmen devlet olarak tüm gücümüz, personelimizle bir an önce depremzede vatandaşlarımızın yardımına koştuk.

Yıkıntıların altında kalanlara ulaşmak için arama kurtarma ekiplerini seferber ettik. Acil gıda, barınma ihtiyaçlarını karşılamak için binlerce TIR malzemeyi bölgeye gönderdik. Gelen yardımları ve tahliye olan insanlarımızı organize etmek için Bakanlarımızla, valilerimizle, milletvekillerimizle, gece gündüz depremzede vatandaşlarımızla bütünleşerek bunun altında kalktık, kalkıyoruz.

Devlet ve millet hep beraber tek yürek olarak deprem bölgesine adeta sel olup aktık. Kamu görevlileri ile ferdi olarak yardıma gelenlerle birlikte neredeyse yarım milyon insan deprem bölgesinde vazife üstlendi. Devletimiz sahadaydı. Belediyelerimiz, başkanları, personelleri, araç gereçleri ile ilk günden itibaren buradaydı. Bunlarla beraber ülkemizin dört bir ucundaki ihtiyaç duyulabilecek her türlü ekibi, malzemeyi bölgeye yönlendirdik.

MUHALEFETİ HEDEF ALDI

Hatay Havalimanını 1 hafta içinde yeniden işler hale getirerek çalışmaların kolaylaşmasını sağladık. Gel gör ki ana muhalefet havalimanını biz onardık yalanını ortaya koydu. Yaptıkları böyle bir şey yok. Ben Serinyol’a geldiğimde Genel başkanvekilim Binali Yıldırım Bey’i hemen geçin havalimanına burada havalimanının yapımında emeğin var orada basın toplantısında da yap ve bunların yalanını ortaya koy. Binali Bey orada basın toplantısını yaparak Hatay Havalimanı böylece devreye alınmıştı.

“GEREKEN TALİMATLARI VERDİK”

Ülkemizin zor gününde bizimle dayanışma sağlayan herkese yurt içi ve yurt dışındaki gönül dostlarımıza bir kez daha milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Biz de önce depremden hemen sonra 8 Şubat’ta müteakiben 20 Şubat’ta iki kez Hatay’a geldik. Hem depremzede vatandaşlarımıza geçmiş olsun, taziye dileklerimizi sunduk. Hem de çalışmaları yerinde inceleyerek gereken talimatları verdik. Bugün 3. kez Hatay’a gelmiş oluyorum.

“HATAY'I ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Geçen sefer olduğu gibi Sayın Devlet Bahçeli ile birlikte bu ziyaretleri yaptık, Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız. Deprem gününden itibaren Hulusi Akar ve sayın Fahrettin Koca buradaydı. Diğer bakanlarımız da kendi alanlarındaki faaliyetleri kontrol etmek üzere defalarca Hatay’a geldi, Süleyman Soylu geldi, Murat Kurum geldi, Vahit Kirişci geldi burayı taradılar, yalnız bırakmadılar.

“YAPILAN ÇALIŞMALARI BİZZAT DENETLEYECEĞİZ”

Biz de önümüzdeki dönemde her fırsatta şehrimize gelerek sizlerle dertleşecek yapılan çalışmaları bizzat denetleyeceğiz. Başkanlığımdan bugüne Hatay’a yaptığımız altyapı ve üstyapı yatırımlardaki emeğimizi Hataylı kardeşlerim çok iyi bilir. Depremin ilk günlerindeki öncülüğümüz olan arama kurtarma çalışmalarının bitmesi ile enkaz kaldırma faaliyetlerini hızlandırdık. Ne kadar büyük ve meşakatli bir iş olduğunu en iyi siz görüyor, siz biliyorsunuz.

“YENİ KONUTLAR İÇİN HAZIRLIKLARI SÜRATLE YÜRÜTÜYORUZ”

Yeni konutların inşası için gereken hazırlıkları da süratle yürütüyoruz. Hasar tespit çalışmaları bitince netleşecek olmakla birlikte mevcut duruma göre Hatay’da 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayı planlıyoruz. Kırıkhan’da inşa edeceğimiz konut sayısı 15 bin 785’tir. Bölge genelinde inşa edeceğimiz mesken ve köy evi sayısı 650 bini buluyor. Yer seçimi yapan her safhada hemen inşaata başlıyoruz. Amacımız bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayıp sahiplerine teslim etmektir.

“DEPREM BÖLGESİNDE 426 BİN ÇADIR KURDUK”

Hak sahibi herkesin zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyen binalarda 3 oda 1 salondan oluşan evlerde güvenli, huzurlu, mürevveh bir şekilde hayatını sürdürmesine kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Geçici barınma merkezlerine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. İlk anda mecburen çadır kentlerle attığımız adımları inşallah şimdi konteyner kentlerle devam ettiriyoruz. Şu ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadır kurduk, 2 ay içerisinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Şimdiden neredeyse her gün 1000 konteynerin kurulumunu tamamlayıp yaşama hazır hale getirecek kapasiteye ulaştık.

“KULLANMA SUYUNDAKİ SIKINTININ ÇÖZÜLEMEDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Hatay’da TSK’nın iki gemisini hastane olarak değerlendiriyor Enerji Bakanlığı’mızın temin ettiği gemileri barınma amaçlı olarak kullanıyoruz. Ambalajlı içme suyunun tedarik ve dağıtımında sorun olmamakla birlikte kullanma suyundaki sıkıntının henüz tamamen çözülemediğini biliyoruz. Yeni kuyuların devreye alınması ve arıtma tesislerinin aktif hale gelmesiyle bu mesele de çözülecektir.

KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

2 bin 640 geçici iş yer ile esnaflarımızın faaliyetlerini yürütebilmelerini temin ediyoruz. Hanelerimize yapılan 10’ar bin liralık ödemeler tamamlanmak üzeredir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 100’er bin lira ödeniyor. Şartları karşılayan haneler için 15’er bin lira taşınma, 3 ile 5 bin lira arasında kira destekleri de başlamıştır. Çiftçilerimize destekleme ödemelerinin peşin yapılmasından, hayvan ve yem hibesine kadar pek çok kalemde hizmet veriyoruz. Ama akşam yalan sabah yalan, ana muhalefetin başındaki zat çitçilere destek verilmediğinden bahsediyor. İşi gücü yalan, başka sermayesi yok. Böylesine büyük bir afette biz can derdindeyiz o ise yalan derdinde. Kardeşlerim insan iradesini aşan hususların olmaması kimi aksaklıkların yaşanmaması mümkün değildir. Böyle büyük bir felaketi yaşıyoruz, akşam yalan sabah yalan böyle bir iftira içerisine girilir mi? Şahsımın buraya gelmediğini söyleyecek kadar yalancı. Sen buralara ne zaman geldin? 3 kez kendim geldim, arkadaşlarımla beraber buralarda oldum, tüm heyetim bakanlarım daha anında ilk gün kendilerini buralara gönderdi.

“SIKINTILAR YAŞADIYSANIZ…”

Her türlü gayreti göstermemize rağmen sıkıntılar yaşadıysanız bize düşen sizlerden helallik istemektir. Kaybettiğimiz yakınlarımızın acıları hayat boyu yüreğimizi yakmayı sürdürecek. Sizlerden şehrinize ve hayatınıza sahip çıkmanızı istiyorum. Tek bir vatandaşımın bile deprem yüzünden doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı şehri terk etmesine gönlümüz razı değil, ne yapacaksak burada yapacağız.

Bu mücadeleyi beraber yürütecek, beraber yeni bir geleceği inşa edeceğiz. 85 milyon olarak, sırt sırta vererek asrın felaketinin üstesinden asrın dayanışmasıyla geleceğiz."

twitter takip