Duyuruyu Bakan Muş yaptı: Otomobil satışına '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırı getireceğiz

Duyuruyu+Bakan+Mu%C5%9F+yapt%C4%B1:+Otomobil+sat%C4%B1%C5%9F%C4%B1na+%E2%80%996+ay+ve+6+bin+kilometre%E2%80%99+s%C4%B1n%C4%B1r%C4%B1+getirece%C4%9Fiz
ABONE OL

Bakan Muş, sıfır kilometre araç satışı için planlanan yeni uygulamayı resmen duyurdu. Muş, 'İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak' dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır otomobillerde ‘al-sat’ olarak nitelendirilen uygulamaya karşı getirilen yeni düzenlemeyi açıkladı. Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, Rent a Car'lar (araba kiralama şirketi) 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" dedi.

Bakan Muş, Kayseri’de Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, yeni düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Muş, şirketlerin, galerilerin ve Rent a Car'ların aldıkları sıfır aracın hemen satımına kısıtlama getireceklerini açıkladı.

'İKİNCİ EL SIFIR ŞEKLİNDE BİR İLANLA KARŞI KARŞIYA GELMEYECEĞİZ'

Muş, “Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, Rent a Car'lar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Gerçek anlamda ikinci el olacaktır böylece. Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manüpile gibi konular varsa o Rekabet Kurulu’nun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor. Varsa yanlışlık gereğini yapar yoksa kapatır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, otomobil piyasasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, sıfır otomobillerde ‘al-sat’ olarak nitelendirilen uygulamaya karşı kısıtlama getirileceği sinyali vermişti. Muşi "Bayiler otomobili galeriye satmış gibi fatura kesiyor ve müşteriye ‘araç yok‘ diyor. Galeride araç katmerli fiyata satılıyor. Şişirilmiş fiyatı kırışıyorlar. Aslında işlem kâğıt üzerinde. Araç kiralama şirketleri de ana bayiden araç almış gibi görünüp aracı yüksek fiyattan elden çıkarıyor" ifadelerini kullanmıştı.

twitter takip