'Doğruları yazdığı için yargılanıyor' Cumhuriyet Gazetesi muhabirine 'Berat Albayrak' haberi için dava açıldı!

%E2%80%99Do%C4%9Frular%C4%B1+yazd%C4%B1%C4%9F%C4%B1+i%C3%A7in+yarg%C4%B1lan%C4%B1yor%E2%80%99+Cumhuriyet+Gazetesi+muhabirine+%E2%80%99Berat+Albayrak%E2%80%99+haberi+i%C3%A7in+dava+a%C3%A7%C4%B1ld%C4%B1%21;
ABONE OL

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Hazal Ocak hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı da olan Bakan Berat Albayrak'ın Kanal İstanbul güzergahında arsa satın alması haberi nedeniyle dava açıldı.

 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın babasının 2003 yılında, kendisinin de 2012 yılında Kanal İstanbul güzergahının bulunduğu Arnavutköy'de arsa satın aldığına dair haber yapan Cumhuriyet muhabiri Hazal Ocak’a dava açıldı.
Cumhuriyet’in haberine göre, Ocak’a ‘hakaret’ suçlamasının yöneltildiği ilk iddianamenin tarihi 6 Mart. Ancak başsavcı vekili, iddianameyi iade ederek ‘hakaret suçunun basın yoluyla ve alanen işlendiğini’ belirtti ve cezada artırım yapılması gerektiğini kaydetti.
Yeni iddianamenin tarihi ise 31 Mart. İddianamede, Ocak’ın bir yıldan az olmamak kaydıyla, bir yıldan iki yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergahından arazi satın almış olması, ‘doğal süreçte yaşanan bir alışveriş olayı’ diye anlatıldı.
Ocak’ın Albayrak’ın onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği öne sürüldüğü iddianame, İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ocak, 18 Haziran’da yargıç karşısına çıkacak.
Cumhuriyet gazetesinin haberi, Albayrak’ın avukatı Ahmet Özel’in yazılı açıklamasıyla doğrulanmıştı. Özel’in açıklamasında, Albayrak’ın babasının bölgede 2003’te arsa aldığı, bu arsanın bitişiğindeki arsanın da 2012’de satışa çıkarılmasının ardından ‘yabancıya gitmesin’ düşüncesiyle Berat Albayrak tarafından satın alındığı belirtilmişti.
İstanbul Anadolu 7’nci Sulh Ceza Hakimliği, Albayrak’ın talebi üzerine konu hakkında haberlere erişim engeli getirmişti. 
Muhabir Hazal Ocak da, hakkında açılan dava için sosyal medya hesabından "Bakan Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında arazi aldığını ortaya çıkarttığım için hakkımda 'hakaret' suçlamasıyla dava açıldı.Hapis cezası isteniyor. Albayrak'ın arazi satın alması ise “doğal süreçte yaşanan bir alışveriş olayı” olarak yorumlandı" diyerek duyurdu.
Hazal Ocak'a açılan davaya muhalif medyadan birçok gazeteci tepki gösterirken, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu bir açıklama yaparak Ocak'a destek mesajı yayınladı.
'Kanal İstanbul'u yaşamsal bir yıkım ve rant projesi olarak tanımlayan TMMOB, Hazal Ocak'ın yanında olduklarını ifade ederek, "bu tür baskılar, düşünceye, ifade ve basın özgürlüğüne aynı zamanda da halkın gerçek ve doğru haberler haber alma hakkına yönelik saldırılardır" dedi.
TMMOB'in açıklaması şu şekilde:
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında arazi aldığını ortaya çıkaran Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Hazal Ocak hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığını  ve Berat Albayrak’ın onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği öne sürülerek, Savcılık tarafından 1 yıldan 2 yıla kadar hapsi istendiği üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.
 
Geçmişte de benzer örneklerine rastladığımız bu tür baskılar, düşünceye, ifade ve basın özgürlüğüne aynı zamanda da halkın gerçek ve doğru haberler haber alma hakkına yönelik saldırılardır. AKP iktidarı boyunca, benzerlerine sık rastladığımız bu baskılar sonucu yüzlerce gazeteci cezaevinde bulunuyor. Birçok gazeteci eleştirel haber veya yazı yazdıkları için işini kaybetti. İnfaz yasasından bile ayrımcılığa maruz bırakılan gazeteciler, Türkiye’de çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.
 
Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu incelendiğinde, finansal kaynaklar bölümünde, projenin finansal fizibilite çalışmasına konu olan gelir-gider kalemleri sıralanmaktadır. Bir ulaştırma ve güvenlik projesi olarak topluma lanse edilen Kanal İstanbul projesinin birinci gelir kalemi olarak, ulaştırma ile bağlantılı kanal kullanım, kiralama ve işletme gelirleri olması beklenirken, birinci sırada gayrimenkul gelirleri yer almaktadır. Tam da bu nedenle, 2011 yılından beri bölgedeki arazi spekülasyonları, tapu değişimleri, Kanal Güzergahı üzerindeki inşaat projeleri ve son dönemde gündeme gelen arazi satın alımlarıyla ilgili çıkan tüm haberler, projenin gerçek amacı olan arazi rantını deşifre eden ve iktidarı bu yüzden rahatsız eden haberlerdir.
 
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak, yaşamsal bir yıkım ve rant projesiyle ilgili doğruları yazdığı için yargılanan Hazal Ocak’ın yanında olduğumuzu belirtiyor, tüm kamuoyunu haber alma hakkımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. 
twitter takip