Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece oy kaybı yok, hatayı vatandaşta aramayacağız

Cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1+Erdo%C4%9Fan:+Sadece+oy+kayb%C4%B1+yok,+hatay%C4%B1+vatanda%C5%9Fta+aramayaca%C4%9F%C4%B1z
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; AKP kaynaklarının basınla paylaştığı bilgiye göre, 31 Mart yerel seçimlerinde dikkate değer bir oy kaybı yaşanmasıyla ilgili konuşan Erdoğan, "Ortada sadece oy kaybı değil, kan ve ruh kaybı da olduğu görülüyor" dedi ve ekledi:

"Milletin sinesinden doğmuş bir siyasi partinin en büyük düşmanı vatandaşla arasına duvarlar örmesidir."

Kaynakların aktardığına göre Erdoğan, "Enflasyon baskısı ve sonuçlarının 31 Mart’ta derinden hissedildiğini, önleyici tedbirlerin yeterli olamadığını, tüm illerde serzenişlerini dinlediği emekliler başta olmak üzere toplumun birçok kesiminin refah kaybına uğradığını" söyledi.

Erdoğan, seçim sonuçlarıyla ilgili "hatayı vatandaşta aramayacaklarını" da dile getirdi.

AKP'nin yaşadığı oy kaybının sandığa gitmeyen seçmen olduğunu savunan Erdoğan, seçime katılmayanların çoğunun AKP seçmeni olduğunu dile getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, katılım oranını yüzde 78 olarak açıklamıştı.

Kaynaklara göre toplantıda Cumhurbaşkanı, kendisi dahil Ak Parti yönetiminde yer alan kimsenin 31 Mart seçim sonuçlarının sorumluluğundan kaçamayacağını, oy kayıplarının tek bir soruna ve tek bir başlığa indirilemeyeceğini, bunun kolaycılık olacağını ve nerede eksik, hata, kasıt ya da ihanet varsa üzerine gitmenin boyunlarının borcu olduğunu belirtti.

Ayrıca Erdoğan'ın "Güneşi gören buz gibi erimemek, eleştirdikleri partilere benzememek ve daha ağır bedeller ödememek için Ak Parti hatalarını görüp kendini toparlamak, milletle gönül köprülerini yeniden güçlendirmek zorunda" olduğunu söylediği aktarıldı.

Cumhurbaşkanı’nın "22 yıllık zorlu mücadelenin heder edilmesine izin verilemeyeceğini söylediği de" öğrenildi.

AKP oyları yüzde 44,33'ten yüzde 35,48'e düştü

31 Mart yerel seçiminde iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yarışı ikinci sırada tamamladı ve yaklaşık 22 yıllık iktidarında ilk kez seçim yenilgisi aldı.

Türkiye genelinde CHP yüzde 37.8, AKP yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6.2, DEM Parti yüzde 5.7, MHP yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı.

CHP bu sonuçla, 1989’da Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) yerel seçimlerde kazandığı başarıyı da oy oranıyla aşmış oldu

İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerini elinde tutmayı başaran CHP, AKP’nin elinden 3 büyükşehir ve 7 il merkez belediyesini daha aldı.

MHP, Yeniden Refah Partisi (YRP) ile DEM Parti de AKP’den 2’şer il alırken AKP'den İYİ Parti ile Büyük Birlik Partisi'ne de birer il geçti.

2019 yerel seçiminde Türkiye genelinde oyların yüzde 44,33’ünü alan AKP’nin 2024 mahalli idareler seçimindeki toplam oy oranı 35,48’e düştü.

twitter takip