BİK’in Evrensel kararı Meclis’e taşındı

B%C4%B0K%E2%80%99in+Evrensel+karar%C4%B1+Meclis%E2%80%99e+ta%C5%9F%C4%B1nd%C4%B1
ABONE OL

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Evrensel gazetesi için 3 yıldır askıya aldığı resmi ilan hakkını iptal etmesini Meclis gündemine taşıdı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de 'Böyle bir şey olabilir mi, biraz vicdan, biraz insaf' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclis'e soru önergesi veren Gülüm, "Basının özgürlüğü; Anayasa’da, uluslararası bildiri ve sözleşmelerde düşünceyi açıklama özgürlüğü ile birlikte ele alınmakta ve demokrasinin temelini basının özgür olması ve halkın haber alma hakkının korunması oluşturmaktadır” dedi. Ancak Türkiye’de siyasi iktidarın, özgür basını susturmak, gazetecilerin gerçeği açığa çıkarmasını engellemek için basın emekçileri ve gazetecileri her türlü yöntem ile baskı altına aldığını belirten Gülüm, "Talimatlı yargı aracılığıyla gözaltı, tutuklama, haksız davalar ve cezalarla tasfiye etmeye çalışmaktadır” diye belirtti.

273 GAZETECİ YARGILANDI

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde Türkiye’nin 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer aldığını hatırlatan Gülüm, "Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS), 2021-2022 basın özgürlüğü raporuna göre son bir yılda 273 gazeteci yargılanmıştır” dedi.

CHP’li Özel de Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi ve BİK’in Evrensel kararını göstererek, "Anayasa Mahkemesi’nin kararı diyor ki ‘Basın İlan Kurumu kararlarının, düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü ve bu durumum sistematik bir soruna dönüştüğü gözlemlenmiştir.’ Yani yandaş olmayan, muhalif olan herkese ceza ceza ceza ilan kesme… Ama beyefendiler bundan ders almak, bu uyarıyı görmek yerine, Evrensel gazetesi’nin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tamamen iptal ettiler" diye konuştu.

BİK’in kararının gerekçesine de değinen Özel, "Gerekçesi ne? Evrensel gazetesi’ne Emek Partisi’nin 13 il ve ilçe örgütü abone olmuş. Yani bir parti Evrensel gazetesi satın alarak tirajını yükseltiyormuş! Ya Allah ya! Kardeşim, Milat diye bir gazeteyi gazetecide gören var mı ya? Türkgün gazetesi, Bengütürk televizyonu, MHP muhalefetteyken 1 lira resmi ilan almıyordu 1 lira! Kardeşim, İBB AKP’deyken, Star ve Güneş gazeteleri vardı değil mi? Destek kesilince onlar da kepengi indirdiler. Emek Partisi, Evrensel gazetesi’ne abone oldu diye gazeteye ilan yasağı koyuyor ya! Adamın dünya görüşü o, okuduğu gazete de o. Abone de olur, üyeleri de okur. " ifadelerini kullandı.

Petrol-İş Gebze Şubesi hazırladığı metinle BİK’in reklam ve ilan hakkını iptal etmesine karşı tüm emekçileri Evrensel’e abone olmaya çağırdı.

KARARA KARŞI ORTAK AÇIKLAMA

Basın meslek örgütleri, bugüne kadar verdiği resmi ilan kesme cezalarıyla basın özgürlüğüne düzenli olarak müdahale eden, son olarak Evrensel gazetesi’nin resmi ilan ve reklam hakkını iptal eden Basın İlan Kurumu’nun haksız-hukuksuz uygulamalarına tepki göstermek için bir araya geliyor. Bugün saat 11.30’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacak toplantıda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş temsilcileri ve Evrensel gazetesi temsilcisi konuşacak.

twitter takip