AKP ve MHP'nin Kürt oyları eriyor! İşte, son anket sonuçları

AKP+ve+MHP%E2%80%99nin+K%C3%BCrt+oylar%C4%B1+eriyor%21;+%C4%B0%C5%9Fte,+son+anket+sonu%C3%A7lar%C4%B1
ABONE OL

Rawest Araştırma’nın doğudaki 4 büyük kentte gerçekleştirdiği ankete göre AKP ve MHP 11 puan geriledi.

Rawest Araştırma, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van şehirlerini kapsayan seçim anketini yayınladı. 1565 kişiyle yüz yüze yapılan ve -/+ 2,5 hata payına sahip olan anket sonuçları AKP ve MHP üzecek gibi görünüyor.

HDP'DE KÜÇÜK DÜŞÜŞ

Bölgenin en güçlü partisi durumunda olan HDP kayyum atamalarına rağmen gücünü koruduğu anlaşılıyor. Ankete göre dört ilde HDP halen yüzde 51.3 ile yine birinci parti durumunda. HDP’nin 2018'de bu dört ildeki ortalaması yüzde 52,4 civarındaydı. Çok küçük de olsa bir miktar oy kaybettiğini söylemek mümkün. Ama bu düşüşün HDP’nin birinci parti özelliğini elinden alması mümkün görünmüyor.

AKP HIZLA ERİYOR

Bütün ülkede olduğu gibi bölgede de en büyük düşüş AKP oylarında yaşandı. 2018'de yüzde 34,7 olan AKP oyları ortalaması, Rawest Araştırma’nın son anketine göre yaklaşık 11 puan geriledi. AKP’nin bölgedeki oy ortalaması yüzde 23.8 olarak hesaplandı. Şanlıurfa ve Mardin gibi güçlü olduğu iller hesaplandığında bu rakam çözülmenin ulaştığı boyutu gösteriyor.

AKP gibi bölgede kan kaybeden diğer parti de ortağı MHP oldu. 2018'deki yüzde 4.3 olan ve sürpriz olarak kabul edilen oy oranı son anketlere göre yüzde 1.9'a kadar geriledi.

CHP YÜKSELİYOR

CHP’nin bölgedeki oy artışı Türkiye ortalamasının üstünde gözüküyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun son Ağrı ziyaretinde de görüldüğü gibi geçmişte farklı partilere oy veren seçmende sempatisi artmış durumda.

CHP’nin bölgede kaydettiği artış Rawest Araştırma'sına da yansımış durumda. Dört yıl önce sadece yüzde 2.7 oy alabilen CHP, son ankete göre oy oranını yüzde 9.8'e yükseltti. CHP yıllar sonra bazı illerde milletvekili çıkarabilecek oy oranına ulaştığı gözlemleniyor.

Millet İttifakının İYİ Parti'de de küçük bir yükseliş var. 2018'de yüzde 1.8 olan oy oranı, yüzde 2.1'e çıktı.

Dört yıl önce yüzde 1.2' olan Saadet Partisi oyları, son ankette yüzde 1 olarak hesaplandı.

Yeni kurulan Gelecek ve DEVA partileri de Rawest Araştırma'ya göre, bölgede önemli bir potansiyele sahip. Ankette özellikle DEVA Partisi’nin yüzde 4.7 gibi bir rakama ulaşması önemli. Bölgede neredeyse her ide örgütlenmesini tamamlayan DEVA’nın bu rakamı yukarılara çekebileceği konuşuluyor. Yine Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi’nin de oyları yüzde 2.6 gibi bir noktaya gelmesi AKP’deki erimeyi daha net açıklıyor.

twitter takip