8 gazeteci hakkındaki iddianame hazırlandı ama avukatlar ayrıntıları yine medyadan öğrendi!

ABONE OL

Odatv yöneticileri başta olmak üzere şehit olan MİT görevlisinin cenazesiyle ilgili haberin yayınlanması kapsamındaki soruşturmada yargılanan 6'sı tutuklu gazeteci hakkında iddianame hazırlandı. 8 gazeteci için Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama, İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçlamalarıyla dava açıldı.

Libya'da şehit olan MİT görevlisinin cenazesine ilişkin yayınlanan haber nedeniyle tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve haberi yapan muhabir Hülya Kılınç'ın da aralarında bulunduğu tutuklu gazetecilerle ilgili soruşturma tamamlandı.
 
Savcılık, dün iddianameyi tamamlayarak mahkemeye gönderdi.
 
İddianamede Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, haberin sahibi Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, BirGün Gazetesi Yazarı Erk Acarer, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel ve şehit olan görevlisinin cenazesinde fotoğrafları çektiği söylenen Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi E.E hakkında 7 yıldan 18 yıla kadar hapis istendi. 
 
Gazeteciler, MİT Kanunu'nun 27. Maddesi ile TCK'nın 329. Maddesi'nden (Gizli kalması gereken bilgileri açıklama) yargılanacak.
 
Savcılık tarafından mahkemeye gönderilen iddianamenin kabul edilmesi ardından yargılamanın başlaması bekleniyor.
 
Gazeteciler hakkındaki iddianame mahkemeye gönderildikten sonra gazetecilerin avukatları açıklama yaparak, söz konusu gelişmelerden avkat olarak kendilerinden önce yine bazı medya organlarının haberi olmasını eleştirdi.
 
Pehlivan ve Terkoğlu’nun avukatı Hüseyin Ersöz, Odatv’ye yaptığı değerlendirmede “Barış'lar ve tutuklu gazeteciler hakkında hazırlanan iddianame Mahkemeye gönderildi fakat biz ayrıntıları yine Sabah Gazetesi'nden öğrendik” dedi.
 
“BU ‘BİR KOYUNDAN İKİ POST ÇIKARMA’ ÇABASIDIR”
 
Ne yazık ki Avukatlardan gizleyip, basına duyurma, terk edilemeyen bir alışkanlık haline geldi” diyen Avukat Ersöz şunları kaydetti:
 
“Savcılık kaynaklarına dayanan habere göre Barış'lar hakkındaki iddianame hem MİT Kanununa Muhalefetten hem de TCK'nın 329. Maddesinden açılmış. Bu ‘bir koyundan iki post çıkarma’ çabasıdır. Hukukun evrensel ilkesi, tek fiilden iki suçlamanın yapılamayacağını söyler. Savcıların bunu bilmemesi mümkün değil. Zira bu hukuka giriş dersinin konusudur.
 
Diğer yandan bu hukuka aykırı yaklaşımın davayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açma gayretinin yansıması olduğu açık. Eğer dava sadece MİT Kanununa Muhalefetten açılsaydı, yargılamayı yapacak mahkeme de Asliye Ceza Mahkemesi olacaktı. Ancak Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Kararları yok sayılarak TCK'nın 329. Maddesinden de açılan dava, yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini sağlayacak.”
 
“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK KARA BİR LEKE HALİNE GELDİ”
 
Avukat Ersöz ayrıca şunları kaydetti:
 
“Mahkemenin iddianameyi kabulü ile ayrıntıları öğreneceğiz ama bir kez daha ifade edelim ki, 3 satırlık haberden koparılmaya çalışılan fırtına ülkedeki Basın Özgürlüğü'ne düşürülen ve de telafisi mümkün olmayacak kara bir leke haline geldi. Suçlamaların dayanaksızlığı karşısında, Mahkemenin hukuka uygun davranması halinde tutuklu gazetecileri serbest bırakması kaçınılmaz olacaktır. Ama ‘kişiye özel’ Kanun yapılması da dahil bugüne kadar yaşadıklarımız yine de temkinli hareket etmemizi zorunlu kılıyor.”
 
Hüseyin Ersöz, Cumhuriyet TV'ye yaptığı açıklamada da, hazırlanan iddianamede ciddi hukuki hata olduğunu söyledi. 
 
“HUKUKA SADIK BİR MAHKEME BUNA İZİN VERMEZ”
 
Gazetecilerin diğer avukatı Serkan Günel ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada; “Basında yer alan haberlerden görüyoruz ki Odatv gazetecisi müvekkillerimiz ‘MİT cenazesi haberi’ ile ilgili tek bir haberden hem MİT K. 27 hem de TCK 329’dan yargılanacaklar. Bu 1 koyundan 2 post çıkarma istemidir. Hukuka sadık bir mahkeme buna izin vermez" ifadelerini kullandı.
 
Günel açıklamasının devamında, “Bazı haberlerde ‘Barış’ların 18 yıla kadar hapsi isteniyor’ şeklinde yorumlar okudum. Mit Kanunu 27 ve tck 329. M’nin üst sınırları toplanarak varılan bu değerlendirmeye hukuki demek mümkün değil. Bahsettiğim nedenle, hele ki ortada bir özel kanun düzenlemesi varken (Mit Kanunu)” diye yazdı.
 
Bir diğer avukat Kazım Yiğit Akalın da yaptığı açıklamada, “Barış'lar ve diğer gazeteciler hakkında Mit Kanunu md. 27/3 ve TCK md. 329/1'den İddianame düzenlendiği anlaşılmıştır. Ancak benzer eylemlere ilişkin Ankara C. Başsavcılığı Ü.Özdağ hakkında sadece Mit Kanunu md. 27/3'ten Fezleke düzenlemişti. Bu da İSTANBUL - ANKARA FARKI..!!” ifadelerini kullandı.
twitter takip