Şerefiye Sarnıcı 360 derece Mapping gösterisi uluslararası 'Muse Award' platin ödülünü kazandı

%C5%9Eerefiye+Sarn%C4%B1c%C4%B1+360+derece+Mapping+g%C3%B6sterisi+uluslararas%C4%B1+%E2%80%99Muse+Award%E2%80%99+platin+%C3%B6d%C3%BCl%C3%BCn%C3%BC+kazand%C4%B1
ABONE OL

I·stanbul Bu¨yu¨kşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve TUCE Investment is¸ birligˆi ile Şerefiye Sarnıcı’nda başlatılan Mapping gösterisi, dünyanın dört bir yanından yaratıcı projeleri değerlendiren ve onurlandıran Amerika merkezli ödül programı MUSE Award ile ödüllendirildi.

2015 yılında Uluslararası Ödüllendirme Komisyonu tarafından başlatılan Muse Creative Awards’a bugüne kadar 102 ülkeden 42 binin üzerinde proje 10 ana kategoriye başvurdu. Project İstanbul tarafından hazırlanan Şerefiye Sarnıcı video mapping projesi “Experiential & Immersive Project / Deneyimsel & Sürükleyici Proje” kategorisinde kendi dalında en iyi çalışma seçilerek Platinium Muse Award’a layık görüldü.

Uluslararası ajanslardan, yaratıcı tasarımcılar ve sanat yönetmenleri, mimarlar, moda tasarımcıları, iç mimarlar, ürün tasarımcıları, eğitimciler, işletme sahipleri olmak üzere alanlarında deneyimli üst düzey profesyonellerden oluşan jüri üyeleri tarafından yılın en deneyimsel ve sürükleyici projesi seçilen Şerefiye Sarnıcı 360 Derece Mapping Projesi, 9 dakika 40 saniye uzunluğunda ve mekânın tarihsel dönüşümünü anlatıyor.

ŞEREFİYE SARNICI -  GİZLİ KALAN TARİH SU YÜZÜNE ÇIKIYOR

428 ve 443 tarihleri arasında İmparator II. Theodosius tarafından inşa ettirilen Şerefiye Sarnıcı, 4. yüzyılda yapılan Binbirdirek Sarnıcı ve daha sonra 6. yüzyılda yaptırılan Yerebatan Sarnıcı ile birlikte İstanbul’un su ihtiyacını yüzyıllar boyu karşılayan su deposu görevini üstlendi. 1910’larda üzerine inşa edilen Arif Paşa Konağı ile 1950’li yıllarda ise Eminönü Belediye Binası’na ev sahipliği yapan Sarnıç, 2010 yılında binanın yıkımıyla gün yüzüne çıktı.

Etrafında bulunan betonarme binalar yıkılarak, Şerefiye Sarnıcı tarihinde nasıl diğer sarnıçları bağlayan bir ana arter ise, günümüzde de bölgenin tarihi yapısını, turistik alanlarını ziyaret etmek isteyenlerin buluşacağı arkeolojik bir park haline dönüştürüldü. Ağustos 2021 tarihinde de kendi 360 derece projection mapping sistemi ve saat başı yayınlanan özel mapping gösterisi ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

ŞEREFİYE SARNICI 360 DERECE PROJECTION MAPPING PEOJESİ HAKKINDA

2. Theodosius (428 - 450) döneminde yapılan ve İstanbul’un en eski sarnıçlarından olan Şerifiye Sarnıcı’nda benzersiz bir “deneyim projesi” yaratmak için I·stanbul Bu¨yu¨ks¸ehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Kültür A.Ş, proje partneri TUCE Investment ve medya prodüksiyon şirketi Project İstanbul ile bir araya geldi.

Projenin başlıca amaçları arasında ziyaretçilerin;

- Mekân algısını üç boyutlu deneyimleyebilmesi

- Yapı ile etkileşime girebilmeleri

- Ve İstanbul’un su kültürünün izini sürebilmeleri yer alıyordu.

5 ana bölümden (Giriş, İstanbul’un su yolları, Bizans Dönemi, Osmanlı Dönemi, Cumhuriyet Dönemi) oluşan Şerefiye Sarnıcı 360 derece projeksiyon mapping senaryosu toplamda 10 dakikayı geçmeyecek bir deneyim imkânı sunacak şekilde kurgulandı.

Projenin ilk 90 günü, ortalama her hafta tüm ekipler bir araya gelerek proje süreci yönetildi. En önemli konu 1.600 yıllık bu tarihi dokuya zarar vermemekti ve proje içerisinde yapıya tek bir çivi bile çakılmadı. %100 nem oranına sahip olan ortam koşullarında elektronik cihazları korumak için ise özel kabinler üretildi.

Görsel çalışmaların başlangıcında, Sarnıcın tarihi hikayesi kreatif tasarıma ilham olurken diğer yandan proje lokasyonunun tamamı 3 boyutlu modellendi, tüm duvar ve sütunlar haritalandı. 3 boyutlu animasyonlar ve özel efektlerle mekânda benzersiz bir deneyim sunan derinlik algısı ortaya çıkarıldı. Ziyaretçiyi etkisi altına alan ve mekanın tüm başından geçenleri sunan bir deneyim hazırlandı. Proje için tam 32 kişilik bir ekip, 160 günün üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi.

Ağustos 2021 tarihinde ziyaretçilerin beğenisine sunulan bu proje hala aktif ve ziyaretçilerini bekliyor.

Şerefiye Sarnıcı 360 Derece Projection Mapping Projesi Künyesi

Proje Sahibi: İBB ve iştiraklerinden Kültür A.Ş. proje partneri TUCE Investment
Proje Direktörü: Burcu Övündür
Proje İçerik Sorumlusu: Melis Keskin
Bilgi İşlem Müdürü: Sait Seven
Operasyon Direktörü: Orçun Akkoyun
Ses Ekibi: Astel Görüntü Sistemleri
Çoklu Ekran Yönetimi: Visio Vox
Elektrik Altyapı Ekibi: Tenax Mühendislik
Görüntü Sistemleri: Astel Görüntü Sistemleri
Truss Sistemleri: Argos Mühendislik

 

Şerefiye Sarnıcı Yaratıcı Proje Ekibi

Proje Sahibi; Sanat Yönetmeni: Sinem Özcan
Görsel Prodüksiyon / Visual Production: Project İstanbul
Prodüktör / Producer: Cansu Ergin
Sorumlu Prodüktör / Executive Producer: Birol Erdoğan
Yaratıcı Direktör / Creative Director: Surhay Kılıç
3D Sanatçısı / 3D Artist: Berk Polat
3D Modelleme / 3D Modelling: Arda Özkanca
Hareketli Grafik Tasarım / Motiong Graphics Designer: Murat Kılıç
Müzik Tasarımı / Music Designer: Rammy Roo
Ses Efektleri / Sound FX Tasarımı: Tuğrul Gültepe

twitter takip