İBB suç duyurusunda bulundu! Galata Kulesi'nde tarihi duvarlar böyle yıkıldı...

%C4%B0BB+su%C3%A7+duyurusunda+bulundu%21;+Galata+Kulesi%E2%80%99nde+tarihi+duvarlar+b%C3%B6yle+y%C4%B1k%C4%B1ld%C4%B1...
ABONE OL

İBB'den alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen 1500 yıllık Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında duvarların yıkıldığı ortaya çıktı. Yıkım görüntülerini İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Twitter'dan paylaştı...

165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi’nde E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığı ortaya çıktı.

Tarihi duvarların yıkım anının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” dedi.

 

Bir süre sonra ikinci bir açıklama yapan Mahir Polatş, İBB personelinin alana alınmadığını duyurdu: “Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı: Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

 

 

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl İBB’nin iptal olan seçim nedeniyle kayyumla yönetildiği 13 Mayıs 2019 tarihinde  Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB’nin uhdesinden çıkarılarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmişti. İBB’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada tarihi kulenin 3.kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulmuştu. Tedbir kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı,  6 Nisan 2020 tarihinde tahliye işlemi başlattı. Mahkeme süreci devam ederken yaklaşık 165 yıldır İBB uhdesinde olan tarihi kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Tarihi yapıda apar topar restorasyon çalışması başlatıldı. (Duvar)

twitter takip