The Economist: “Erdoğan Rusya’yla yakın ilişkiler kovalıyor”

The+Economist:+“Erdo%C4%9Fan+Rusya%E2%80%99yla+yak%C4%B1n+ili%C5%9Fkiler+koval%C4%B1yor”
ABONE OL

İngiliz haftalık The Economist dergisi 14 Mayıs seçimlerini “2023’ün en önemli seçimi” olarak nitelendirdi. Derginin kapağındaki “Erdoğan gitmeli”, “oy ver” ve “demokrasiyi kurtarın” yazılı çıkartmalar yer aldı.

 

Ahmetcan Uzlaşık

[email protected]

 

The Economist haftalık sayısında 14 Mayıs seçimlerine ilişkin bir yazı yayınladı. Yazının başında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yenilmesi durumunun "tüm dünyada demokratlara umut vereceği, diktatörlerin seçimle gidebileceğini göstereceği" belirtildi. Türkiye’nin bir NATO ülkesi olmasına rağmen, Erdoğan’ın Orta Doğu’da yıkıcı bir aktör olduğu ve Rusya’yla daha yakın ilişkiler kovaladığı aktarıldı. Yazıda muhalefetin kazanmasının Türkiye’nin komşuları için de iyi olabileceği ve Batı için jeopolitik olarak çok değerli olacağı aktarıldı.

Batı Medyası İçerideki Havayı Yansıtıyor

Dış politika yazarı Aydın Sezer, Economist’in Türkiye’deki kamuoyunun düşünceleriyle paralel olarak haber yaptığını belirtti. Sezer, “Batı medyası öncekinden farklı olarak iç politikadaki gelişmeleri ve muhalefetin Erdoğan’a karşı tek bir vücut olmasını önemli bir husus olarak görüyor. Batı medyası 20 senedir ilk kez iktidarın değişebileceğini görüyor ve sahadakini yansıtıyor”, dedi.

The Economist’in Rusya Vurgusu

Avrupa medyasındaki aşırı Rus karşıtlığına değinen Sezer, Erdoğan’ın Rusya ile yakınlaşmasının Batı’da hoş karşılanmadığını söyledi. Sezer ayrıca seçimden sonra muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda Türk-Rus ilişkilerinin nereye evrilebileceği hakkında:
“İktidar medyasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun Amerikancı olduğuna dair bir algı yaratılmaya çalışıyor. Bu haberler Rus medyasında da zaman zaman yer alıyor. Muhalefetin kazanma durumunda Türkiye’nin Batı’nın tamamen yanında alacağı algısı doğru değil. Türkiye-Rusya ilişkileri Kılıçdaroğlu kazanırsa kurumsal bir zemine oturtulacak”, ifadelerini kullandı.

F-35 Projesine dönülme ihtimali hakkında da konuşan Sezer, muhalefet kazanırsa projeye dönülmede bir sıkıntı yaşanmayacağını, Rusya’nın bu noktada iletişime de açık olduğunu belirtti.

Putin Erdoğan’a Eskisi Gibi Destek Vermiyor

Sezer, Putin’in Erdoğan’a haziran başından depreme kadar maddi ve manevi açık destek verdiği aktardı. Depremden bu yana ise Kremlin’in desteğinin azaldığını vurgulayan Sezer, “Rusya, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimalini satın almış durumda”, dedi.

İktidardan Sert tepki

The Economist’in 14 Mayıs seçimleri hakkında yayınladığı yazının üzerine iktidar kanadından sert tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Küresel güçlerin operasyon aygıtı olan dergilerin kapaklarıyla iç siyasetimizin yönlendirilmesine, millî iradeye parmak sallanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Twitter üzerinden “Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı” ifadelerini kullandı. 

twitter takip