Biden doğruladı: El Kaide lideri Zevahiri, CIA tarafından Afganistan'da öldürüldü

Biden+do%C4%9Frulad%C4%B1:+El+Kaide+lideri+Zevahiri,+CIA+taraf%C4%B1ndan+Afganistan%E2%80%99da+%C3%B6ld%C3%BCr%C3%BCld%C3%BC
ABONE OL

Reuters, dün son dakika geçtiği bir haberle El kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin CIA tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Reuters'in haberini doğrulayarak El Kaide liderinin ABD'nin Afganistan'da yaptığı bir SİHA saldırısıyla öldürüldüğünü açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin ABD'nin Afganistan'da yaptığı bir SİHA saldırısıyla öldürüldüğünü söyledi. Biden, Osama bin-Ladin'in sağ kolu olan ve ardından radikal İslamcı terör örgütünün başına geçen ez-Zevahiri'nin öldürülmesinin El-Kaide'ye büyük darbe vuracağını vuguladı.

Beyaz Saray'da konuşma yapan Biden,, "Adalet yerini buldu ve bu terör lideri artık yok. Farklı ülkelerin vatandaşları artık acımasız ve kararlı katilden korkmak zorunda değil" ifadelerini kullandı.

Birçok yabancı medya organı, CIA'in yürüttüğü bu operasyonun ABD'nin geçen sene çekilmesine rağmen hala Afganistan'da faaliyet gösterebildiğine dair bir işaret olarak algılanacağını belirtti.

Beyaz Saray yetkililerine göre dünyanın en çok aranan suölularından el-Zevahiri ve ailesi, başkent Kabil'de bir 'güvenli ev'e taşınmıştı. Terör örgütü lideri birkaç kez bu evin balkonunda görüntülendi ve propaganda videoları çekmeye devam etti.

Biden, operasyondan önce ABD istihbaratının Zevahiri'nin evinin bir modelini Beyaz Saray'a getirdiğini ve brifinglerde bunu incelediklerini belirtti.

ABD lideri, operasyon sırasında sivil ölümlerin de engellenmesini için "riskleri minimize ettiklerini" söyledi.

The Guardian'ın aktardığına göre Biden, 'vur emrini' 25 Temmuz'da saat akşam 9.48 sularında verdi. Terör örgütü liderinin iki Hellfire füzesiyle vurulduğu aktarıldı.

Bir yetkili, saldırı anında el-Zevahiri'nin ailesinin de güvenli evde bulunduğunu ancak hedef alınmadıklarını; operasyondan kurtulmayı başardıklarını bildirdi.

twitter takip