ABD'nin 46. başkanı Joe Biden yemin etti!

ABD%E2%80%99nin+46.+ba%C5%9Fkan%C4%B1+Joe+Biden+yemin+etti%21;
ABONE OL

ABD'de 3 Kasım seçimlerini kazanan Joe Biden, ABD Kongresi'ndeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu.

ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan seçimleri kazanan Joe Biden, ABD Kongresi'ndeki törende yemin ederek ülkenin 46'ncı başkanı oldu.

Biden, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ABD Kongresi'nde, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda 1893 yılından beri ailesinde olan İncil'e el basarak yemin etti.

50 yıllık siyasi kariyeri boyunca senatör ve başkan yardımcılığında yemin etmek için de aynı İncil'i kullanan Biden, eski başkan John F. Kennedy'den sonra ABD'nin ikinci Katolik başkanı oldu.

Yemin törenine görev süresi dolan Donald Trump katılmazken, başkan yardımcılığını Kamala Harris'e devreden Mike Pence katıldı.

Törene ayrıca eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton da katıldı.

BİDEN: TÜM AMERİKALILARIN BAŞKANI OLACAĞIM

ABD Başkanı Biden, Kongre binası önünde düzenlenen yemin töreninin ardından halka sesleniş konuşması yaptı.

Biden, ABD'nin, tarihi önemdeki ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunun altını çizerek, ülkesinin karşılaştığı zorlukları ancak "birlik" olarak aşabilecekleri mesajını verdi.

Bugünün ülke demokrasisi için önemli olduğunu belirten Biden, "Bugün Amerika'nın günü, demokrasi üstün geldi" diye konuştu.

Ülkenin son dönemindeki zorluklara da işaret eden Biden, "artan aşırıcılık, beyazların üstünlüğü ve iç terör"le yüzleşeceklerini, bu tehditleri yeneceklerini belirtti.

Biden, hem kendisini destekleyenler hem de desteklemeyenler için çalışacağını belirterek, "Tüm Amerikalıların başkanı olacağım" dedi.

Ülkedeki siyasi ayrışmaya ilişkin Biden, "Uygarlığımıza yakışmayan bu savaşa bir son vermeliyiz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, konuşmasında dünyaya da mesaj vererek, "İttifak ilişkilerimizi tamir edeceğiz ve dünya ile bir kez daha yakın ilişkiler kuracağız" dedi.

Konuşması boyunca "birlik" mesajını tekrarlayan Biden, "Hadi hep birlikte tazelenelim. Hadi birbirimizi dinlemeye başlayalım, yeniden birbirimizi duymaya, görmeye ve saygı duymaya başlayalım. Siyaset, öfkeli bir ateş olmak zorunda değil" diye konuştu.

Anlaşmazlıkların topyekün bir savaşa yol açmak zorunda olmadığının altını çizen Biden, "Doğruları manipüle edilmiş, hatta suni bir şekilde üretilmiş bir kültürü reddetmeliyiz" dedi.

Biden, ABD Kongresi'ne yapılan baskını da anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bir grup, demokrasimizin işleyişini durdurmak için halkın iradesini susturmak ya da bu kutsal mekanı (Kongre) bizden almak adına şiddeti bir araç olarak kullanabileceklerini düşündü ancak bu olmadı. Bu asla olmayacak. Ne bugün ne yarın ya da herhangi bir zamanda."

"PANDEMİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞMELİYİZ"

Konuşmasında Covid-19 salgınına dikkati çeken Biden, "Belki de virüsün en çetin ve en ölümcül dönemine giriyoruz. Şimdi siyaseti bir kenara bırakıp bu pandemi gerçeği ile yüzleşmeliyiz" dedi.

Biden, ülkesinin karşılaştığı sınavları vermekte yönetim olarak sorumluluklarının olduğunun altını çizerek, "Bu çağda peş peşe gelen krizleri nasıl çözdüğümüz konusunda yargılanacağız" diye konuştu.

Bugün ettiği yeminin sorumluluğunu her zaman üzerinde hissedeceğini belirten Biden, "Anayasayı ve Amerika'yı savunacağım ve hepinize ihtiyaç duyduğunuz hizmeti vereceğim" ifadesini kullandı.

KAMALA HARRİS YEMİN EDEREK GÖREVİNE BAŞLADI

ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris, Washington'da düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı.

3 Kasım 2020'de yapılan başkanlık seçiminde Biden'ın adaylığı altında başkan yardımcılığına seçilen Harris, ABD'nin ilk kadın başkan yardımcısı oldu.

56 yaşındaki Harris, ülkede bu makama seçilen ilk siyah, Hindistan ve Karayip kökenli kadın oldu.

LADY GAGA, ABD ULUSAL MARŞINI OKUDU

ABD Kongresi'ndeki yemin törenine Lady Gaga ve Jennifer Lopez katıldı.

Lady Gaga, törende ABD Ulusal Marşını okudu.

BİDEN, BEYAZ SARAY'A GELDİ

ABD Kongresi'nde düzenlenen yemin törenin ardından Arlington Ulusal Mezarlığını ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, buradan konvoyla Beyaz Saray'a geçti.

Beyaz Saray önünde aracından inen Biden, Pennsylvania Avenue'de ailesi ile yürüyerek kendisini bekleyenleri selamladı.

YEMİN TÖRENİ ÖNCESİ KİLİSE ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİ

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, yemin töreni öncesinde kilise ziyareti gerçekleştirdi.

Biden, tören öncesi bir gelenek olan kilise ziyaretine eşi Jill Biden ile gitti.

ABD tarihinin ikinci Katolik başkanı olacak Biden, dua etmek için "St. Matthew the Apostle" Kilisesini tercih etti.

Biden'a başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell ve Demokratların Lideri Chuck Schumer da eşlik etti.

SOSYAL MEDYADAN İLK MESAJ

ABD Başkanı Joe Biden, ABD başkanlık makamına ait "POTUS" kullanıcı isimli Twitter hesabından yaptığı ilk paylaşımda, "Karşı karşıya kaldığımız krizleri çözmek için boşa harcayacak zamanımız yok" mesajını verdi.

Bugün yemin ederek ABD'nin 46'ncı Başkanı olan Biden, sosyal medyadan da ilk resmi paylaşımını yaptı.

ABD Başkanlarına ayrılan "POTUS" kullanıcı adlı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Biden,"Karşı karşıya kaldığımız krizleri çözmek için boşa harcayacak zamanımız yok. Bu nedenle de bugün buradayım. Oval Ofis'e cesur adımlar atmak ve Amerikalı ailelerin ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak için gideceğim" ifadesine yer verdi.

twitter takip