Araştırmacı Tacire Baktaş: Altılı Masa’nın kuramadığı birlikteliği seçmen oluşturdu

Ara%C5%9Ft%C4%B1rmac%C4%B1+Tacire+Bakta%C5%9F:+Alt%C4%B1l%C4%B1+Masa%E2%80%99n%C4%B1n+kuramad%C4%B1%C4%9F%C4%B1+birlikteli%C4%9Fi+se%C3%A7men+olu%C5%9Fturdu
ABONE OL

Di-En Araştırma Direktörü Tacire Baktaş, 31 Mart yerel seçim sonuçlarını Medya Koridoru'na değerlendirdi.

Çağdaş Ulus - Serbest Gazeteci

[email protected]

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart yerel seçimlerinde önemli bir başarı elde ederek seçimden yıllar sonra birinci parti çıktı, 2002'den bu yana yenemediği AK Parti'yi ilk kez sandıkta yenmeyi başardı. Uzun yıllardır alamadığı büyükşehirler ile bazı il ve ilçelerin yönetimini de almış oldu.

Muhalefetin bu başarısı toplumsal muhalfette de büyük bir heyecan yarattı. Peki bu sonuç, bir erken seçim olmaması halinde 2028'de yapılacak olan genel seçimlere etki eder mi, muhalefet başarıyı muhafaza etmek için ne yapmalı?

Di-En Araştırma Direktörü Tacire Baktaş'a sorduk...

"Her şeyden önce Menzil’in merkezi olan Adıyaman’dan başlayayım. CHP’nin adayı Abdurrahman Tutdere orada çok da başarılı bir çalışma yürütüyordu ve kazanacağını söylüyordu. Ne kadar 'alınabilir' desek de şaşırtıcı oldu benim açımdan. Balıkesir ve uzun yıllardan sonra Ankara’nın Keçiören semti de öyle. Bir araştırmacı olarak şunu söyleyeyim: Gümbür gümbür geliyorlar diyorduk ama bu kadarını da tahmin etmiyordum. Bu sonuç çok sürpriz bir sonuç oldu.

SOKAĞIN DİLİ SON 10 GÜNDE DEĞİŞTİ

Son 10 günde sokağın dili tamamen değişmeye başladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın mal beyanı Türkiye’nin her yerine sirayet etti. O kadar çok yolsuzluk, hukuksuzluk yaşandı ama AK Parti'nin adayı Turgut Altınok’un mal varlığı kararsızların da karar vermesine neden oldu. İktidar tarafında da sandığa gidecek seçmen yönelimini değiştirdi. 2019 seçimlerinde 11 belediye alınmıştı, pozitif bir hava oluşmuştu ancak bu seferki Türkiye’nin 81 iline sirayet eden ve artık yeter diyen, kendi seçmeninden kırmızı kartı gören bir duruma dönüştü.

ALTILI MASA'NIN KURAMADIĞI BİRLİKTELİĞİ SEÇMEN OLUŞTURDU

Aslında bundan sonra yaşanılacak süreç çok önemli. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Van’daki kayyum ataması bir örmek mesela. İlk hamle oradan geldi. Muhalefet tamamen söylem birliğiyle bütün içindeki unsurlarıyla bunu tabanda birleştirmeyi başardı. Altılı Masa’nın kuramadığı birlikteliği seçmen oluşturdu. Liderlerin yapamadığını seçmen yaptı ve bugün buraya çok büyük bir kredi tanıdı. Güvenmek istiyor, iktidarı da değiştirmek istiyor. Sokaklar bağıra bağıra bunu söylüyor. Dolayısıyla muhalafetin bunu çok iyi bir şekilde koruması gerekiyor. Merkez sağın oyları ilk defa CHP’nin bünyesi altında toplanmaya başladı. Çünkü merkez sağın boşluğunu İYİ Parti dolduramadı. Seçmen de İYİ Parti’ye çok büyük bir ceza verdi ve parti miadını doldurmuş oldu. Zafer Partisi de öyle. Yani bu ülkede artık yalnızca milliyetçilik üzerinden seçim alınamayacağının da tanığı olduk bu seçimde."
 

twitter takip