Sibel Doğu

Evden çıkamayan vatandaşlar online alışverişe yöneldi! Peki, e-ticaret sitelerini bekleyen sıkıntı ne?

ABONE OL

esratyle.com'un kurucusu Esra Karaaslan, Medyakoridoru'nun sorularını yanıtlayarak giderek gelişen e-ticaret anlayışını ve koronavirüs salgını nedeniyle artan sanal alışveriş taleplerini anlattı.

 
Çalışmalarına 2016 yılında başlayan ve açılışını modanın adresi sloganıyla geçtiğimiz Aralık ayında yapan online alışveriş sitesi esrastyle.com'un kurucusu Esra Karaaslan Medyakoridoru'nun sorularını cevapladı.
2016 yılından itibaren faaliyette bulunan ve 3-5 gün süreli mini festival niteliğindeki organizasyonlar düzenleyen Insta Event Alışveriş Festivali"nin online satışa yönelik girişimi olarak faaliyete geçirdiği ve moda dünyasına farklı bir boyut getirme hedefi bulunan esrastyle.com online satış çalışmalarına geçtiğimiz aylarda başlamıştı.
 
esrastyle.com online satış sitesinde kadınlara yönelik anne ve bebek, çocuk giyim, aksesuar, kadın giyim, çanta, ayakkabı, mücevher, ev dekerasyonu, züccaciye, ev tekstili gibi farklı tarzları bir araya getiren Esra Karaaslan Medyakoridoru'na yaptığı açıklamalarda sitenin başlangıç hikayesini ve müşteriye yaklaşımını, giderek daha da yaygınlaşan online alışverişin avantajlarını, e-ticaret sitelerinin müşterilerine vermesi gereken güveni ve son günlerde gündemden düşmeyen koronavirüs salgınının online alışverişi nasıl etkilediğini anlattı. 
 
 
1-esrastyle.com’un hikayesi ne zaman ve nasıl başladı?
 
esrastyle.com’un hikayesi bugünlerde 10. kez hazırladığımız alışveriş festivalimizle birlikte başladı. Sitemiz, sosyal medyadan satış yapan girişimci kadınlarımız ile müşterileriyle buluşma noktası Insta Event Alışveriş Festivali’nin 7/24 cebinizdeki festival formu olarak geliştirildi.
 
2-Ülkemizde e-ticaretin bulunduğu nokta sizce beklenen seviyede mi?
 
Ülkemiz, genç ve dinamik nüfus yapısıyla her zaman yeniliklere açık olmuştur. Bu anlamda tu¨keticiye yeni ve farklı alışveriş deneyimi sunan e-ticaret siteleri de yoğun ilgi görmekte. Tüm bunların yanında ülkemizin ekonomik seviyesi ve gelişmiş ülkelerdeki e-ticaretin real ticaretle olan oranlarına bakıldığında Türkiye’deki e-ticaretin daha da büyüyeceğine ve gelişeceğine inanıyorum
 
3-Sizce bir e-ticaret sitesini rakiplerinden ayıran özellikleri neler olmalı?
 
Bir e-ticaret sitesini rakiplerinden ayıran en büyük özellik güvendir. e-ticaret müşterisi, güvenmek ve bir problemle karşılaştığında muhattap bulmak ister. Güven oluştuktan sonra gerisi çok daha kolay gelişiyor.
 
4-Günümüzün alışveriş deneyimi fiziksel mağazadan e-ticaret sitelerine kayıyor. Önümüzdeki yıllarda fiziksel mağazacılık tamamen ortadan kalkar mı? Bu konudaki görüşleriniz neler?
 
Mağazacılığın tamamen ortadan kalkması her ne kadar mümkün olmasa da çok azalacağı aşikar. Özellikle büyük şehirlerde AVM’lerde dolaşan insan sayısı önceki yıllara oranla çok azaldı. Bunun da sebebi insanların günlük yoğunlukları ve çalışma şartları sebebiyle mağazadan alışverişe fırsat bulamamaları. Boş vakitlerini dinlenmek için ayırmak istiyor olmaları tam da bu sebeple e-ticareti özellikle belli katagorilerde ticaret hacminin yüzde 80-90’ına ulaştırmaya aday görünüyor.
 
5-Müşteri memnuniyeti konusunda ne tür tedbirler alıyorsunuz ve müşterilerinizin sorunlarını nasıl çözüyorsunuz?
 
Müşteri memnuniyeti her zaman esrastyle.com’un en öncelikli gündemidir. WhatsApp hattımızda arkadaşlarımız günün 18 saati birebir iletişim kurup müşterilerimizin sorularını yanıtlamakta. Ayrıca iade ve değişim süreçlerinde iade nedenini dahi sormadan kolaylıkla gerekli işlemleri gerçekleştirip mağduriyet oluşmasını önlüyoruz.
 
6-esrastyle.com’un müşterilerinden gelen öneri veya istekleri dikkate alıyor musunuz?
 
Gerek müşterilerimizin gerekse bünyemizde yer alan 80’i aşkın firmamızın istek ve önerileri bizler için çok değerli. Tümünü bir havuzda toplayıp ekip arkadaşlarımızla değerlendiriyor, yoğun istek olan konuları öncelikli olarak çözüme kavuşturuyoruz.
 
7-Sizce bir e-ticaret sitesini rakiplerinden ayıran özellikleri neler olmalı?
 
Bir e-ticaret sitesini rakiplerinden ayıran en büyük özellik güvendir. e-ticaret müşterisi, güvenmek ve bir problemle karşılaştığında muhattap bulmak ister. Güven oluştuktan sonra gerisi çok daha kolay gelişiyor.
 
8-Özellikle son bir haftadır ülkece coronavirüs gündemimizin en üst sırasında ve kolay kolay da inmeyecek gibi. Bu süreçte insanların evinden çıkmaması ve alışveriş tercihlerini e-ticaret sitelerinden yana kullanmaları kısa sürede ne tür sonuçlara yol açtı?
 
Ülkemizi tehdit eden corona virüs salgınından dolayı insanlar zorunlu olmadıkça evlerinden dışarı çıkmıyor. Öte yandan hem günlük kişisel bakım hem de temizlik ürünleri gibi ihtiyaçlar devam ediyor. Ayrıca günlük koşturmaca sırasında fırsat bulamadıkları kıyafet, takı, ev aksesuarı, çocuk giyim gibi ürün kategorilerini evlerinin konforunda incelemek hoşlarına gidiyor. Bu sebeple de esrastyle.com’a olan ilgi ve sipariş yoğunluğunda artış olduğunu söyleyebilirim.
 
9-Coronavirüs tehdidinden dolayı artan e-ticaret hacmi ve yoğunluğuna karşı ne gibi önlemler aldınız?
 
Şu anda sistemimizde aktif olarak satışı bulunan 70’i aşkın firmamız var. Hepsinin stokları kontrolümüzde olup tüm ürünlerde yeterli çeşitlilik ve stok bulunmaktadır. Bu sebeple artan e-ticaret hacmini karşılamakta hiçbir zorluk yaşamadığımızı söyleyebilirim.
 
10:Dünya genelinde insanların alışveriş için e-ticaret sitelerine akın etmesi sizce yakın zamanda ne gibi fırsat veya tehditler ortaya çıkaracaktır?
 
Dünya genelinde e-ticaret sitelerine olan ilgi grafiği zaten düzenli bir yükselişteydi. Yaşamış olduğumuz üzücü salgın ise genel bir artışa sebep oldu. Pek çok kişi zorunlu olarak evde olmaları sebebiyle ilk e-ticaret alışverişi deneyimlerini yaşadılar. Bu durumda müşteri kitlesinin artması e-ticaret sitelerine bir fırsat oldu fakat kargo şirketlerinin yükü arttı. Kargo şirketleri talepleri karşılayamaz yahut kargo şirketleri üzerinde de karantina kısıtlamalarına gidilirse e-ticaret siteleri için büyük bir ekonomik tehdit doğurur.
twitter takip