RTÜK'ten Çağla Akalın açıklaması: Exxen'e ceza vermedik, bölümü yayından biz kaldırmadık

RT%C3%BCK%E2%80%99ten+%C3%87a%C4%9Fla+Akal%C4%B1n+a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1:+Exxen%E2%80%99e+ceza+vermedik,+b%C3%B6l%C3%BCm%C3%BC+yay%C4%B1ndan+biz+kald%C4%B1rmad%C4%B1k
ABONE OL

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), trans güzellik kraliçesi Çağla Akalın'ın Exxen'de katıldığı Katarsis programın ilgili bölümünün, kurul tarafından yayından kaldırıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital içerik platformu Exxen'de yayınlanan "Katarsis" isimli programa konuk olan trans güzellik kraliçesi Çağla Akalın, Oda TV ve Artı Gerçek'e verdiği röportajda, kendisine Exxen yetkilileri tarafından programın ilgili bölümünün RTÜK'ün talimatıyla yayından kaldırıldığı, platforma da ceza kesildiği açıklamasının yapıldığını söylemişti.

Akalın'ın bu açıklamaları medyada geniş yer bulurken, RTÜK'ten konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmemişti.

Journo'nun "Bilgi Edinme Hakkı" kapsamında yapığı başvuruya yanıt veren RTÜK, bu iddiaları yalanladı. Üst Kurul Başkanı adına İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Murat Ellialtı imzasıyla RTÜK’ten Journo'ya gönderilen 17 Mayıs tarihli yanıtta şu ifadeler kullanıldı:

"6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile radyo ve televizyon yayınlarının düzenlenmesi ve denetlenmesi görevi Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna verilmiştir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, programları yayınlandıktan sonra ilgili Kanun hükümlerine uygunluk açısından denetlemekte olup, Üst Kurulun programlara yayından önce müdahale etme veya programları yayından kaldırma yetkisi bulunmamaktadır.

Yayınlar, Üst Kurul uzmanlarınca titizlikle takip edilmekte ve Kanun hükümlerine aykırı yayınlar için rapor düzenlenmekte, bu raporlar ve yayın kopyaları Üst Kurulca değerlendirilerek, gerektiğinde aynı Kanunun 32’nci maddesi hükümlerine göre kuruluşlara uyarı, idari para cezası, program durdurma, geçici yayın durdurma ve yayın lisansı iptali cezası şeklinde müeyyideler, hukuki sürecin tamamlanması ile uygulanmaktadır.

Bu kapsamda başvurunuza konu yayın sebebiyle EXXEN platformuna Üst Kurulumuz tarafından uygulanan herhangi bir müeyyide bulunmamaktadır. Ayrıca hangi programları yayınlanacağı ve hangi programların yayından kaldırılacağı hususu yukarıda da açıklandığı üzere tamamen medya hizmet sağlayıcıların kendi inisiyatiflerine bırakılmıştır. Bu konuda Üst Kurumumuzun herhangi bir şekilde müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır."

Ne olmuştu?

14 Mayıs tarihinde Oda TV'de yer alan haberde, Exxen'de yayınlanan "Katarsis" adlı programın, trans güzellik kraliçesi Çağla Akalın'ın katıldığı bölümünün RTÜK tarafından yayından kaldırıldığı ve platforma paracezası kesildiği iddia edilmişti.

Haberde, Çağla Akalın’ın şu sözlerine yer verimişti:

"Program gayet keyifli geçti. 12 Mart günü de Exxen üzerinden yayımlandı. Son iki gün takipçilerimden gelen mesajlar üzerine programın Exxen’den kaldırıldığını fark ettim. Program sunucusu Gökhan Çınar’a durumu sorduğumda ‘kendisinin de programın yayından kaldırıldığını yeni öğrendiğini ve üzgün olduğunu’ söyledi. Yapılan açıklamada benim konuk olduğum Katarsis yayını için RTÜK tarafından platforma para cezası verildiğini ve yayının kaldırılması istendiği söylendi… Ceza kesilmesi gereken benim geçmişte yaşadığım, acılar, göz yaşlarıysa helal olsun. Benim yaşadığım hayat insanları yoldan çıkaracak ya da insanlara örnek olacak bir hayat değil. Ben yaşantımı kimseye empoze etmeye çalışmadım. Benim yaşantım insanlara ibret olacak şeyler, böyle olmayın dediğim şeyler. Artık bize bunları da söyletmiyorlar."

twitter takip