İsrailli NSO'nun geliştirdiği 'Pegasus' adlı casus yazılım nedir, nasıl çalışıyor? BBC muhabirleri telefonlarına yükleyerek gösterdi!

%C4%B0srailli+NSO%E2%80%99nun+geli%C5%9Ftirdi%C4%9Fi+%E2%80%99Pegasus%E2%80%99+adl%C4%B1+casus+yaz%C4%B1l%C4%B1m+nedir,+nas%C4%B1l+%C3%A7al%C4%B1%C5%9F%C4%B1yor?+BBC+muhabirleri+telefonlar%C4%B1na+y%C3%BCkleyerek+g%C3%B6sterdi%21;
ABONE OL

Uluslararası Af Örgütü ve 15'ten fazla basın kuruluşunun yaptığı bir araştırma, İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen casus yazılım Pegasus'un dünyanın birçok farklı ülkesinde hükümetler tarafından aralarında gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve hak savunucusunun da olduğu binlerce kişinin telefonuna yüklenmiş olabileceğini ortaya çıkardı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; bu ülkeler arasında Azerbaycan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan yer alıyor.

Guardian gazetesinde yer alan bir şema, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olarak nişanlısı Hatice Cengiz ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın da telefonlarına bu casus yazılımın yüklenmiş olabileceğini gösteriyor.

Pegasus yazılımı, son yıllarda farklı konularla da gündeme gelmişti. Özellikle Kaşıkçı cinayetinde, üzerinde çalıştığı bir projenin, temasta olduğu bir başka Suudi muhalifin telefonunun bu yazılımla ele geçirilmesiyle Suudi makamları tarafından öğrenildiği ve öldürülmesinde bunun rol oynamış olabileceği iddia edildi.

Hak savunucuları, Pegasus yazılımının "otokratik yönetimler" tarafından muhalifleri baskılamak için kullanıldığını belirtiyor ve bunun demokrasiye zarar veren bir yöntem olduğunu söylüyor.

Peki Pegasus isimli casus yazılım nasıl çalışıyor, hangi kişisel bilgilerimize erişebiliyor?

BBC muhabirleri gösteriyor...

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...

 

 

twitter takip