MÜYORBİR: Dijital mecralardan 21 kuruş alan üyelerimiz var, bunu hak etmiyoruz

M%C3%BCYORB%C4%B0R:+Dijital+mecralardan+21+kuru%C5%9F+alan+%C3%BCyelerimiz+var,+bunu+hak+etmiyoruz
ABONE OL

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı Burhan Şeşen, MÜYORBİR’in dijital müzik platformlarını lisanslama faaliyetlerinden ayrılma sebepleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kişisel ve MÜYORBİR sosyal medya hesaplarından yayınlanan video ile MÜYORBİR Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Şeşen, “Bu kararı Yönetim Kurulu keyfi olarak değil, 2017’de yapılan Olağan Genel Kurul’da üyelerimizin bizlere verdiği yetkiye dayanarak aldı” dedi.

Göreve geldikleri günden beri MÜYORBİR’in dijital müzik alanında kalmasının her geçen gün üyelerin aleyhine işleyen bir süreç haline geldiğini belirten Şeşen, bu nedenleri şöyle sıraladı:

“1- Dijital müzik gelirleri ve bu gelirlerin paylaşım oranları aslında tamamen yorumcu ve yapımcı arasındaki ikili bir mutabakattan geçmeli. Burada MÜYORBİR bir menajerlik ya da edisyon firması gibi sürece dâhil olmamalı. Zira belki yorumcu, yapımcı ile yüzde 30 ile anlaşacak ya da hiç para talep etmeden 5 video klip çekilmesini isteyecektir… Bu tamamen yorumcunun mutabakat ve insiyatifinde olan bir şey. Nasıl eskiden dijital mecra yokken sanatçı üyelerimiz kaset, cd satışları üzerinden belli bir yüzde ile anlaşıyorsa şimdi de yapılması gereken budur.

2- Yapımcıların bir kısmı, MÜYORBİR üyeleri için dijital gelirler üzerinden yüzde 10 ödeme yaparken, birçoğu da ödeme yapmadığı gibi sanatçılarımıza “MÜYORBİR’e ödüyorum” gibi hatalı bilgi veriyor. Bu da hem bizi hem de üyelerimizi mağdur ediyor.

3- Yapımcılarla yapılan sözleşmelerde yapımcı ile yorumcunun yüzde 10’dan daha yüksek bir oranda anlaşmada serbest olduğu, yüzde 10’un üst limit olmadığı yazılı olmasına rağmen maalesef bazı yapımcılar tarafından yorumcunun hakkı sadece yüzde 10’muş gibi üyelerimize gösterilerek bu yüzde 10 üzerinde ısrar ediliyor. Normali, yorumcu diyelim ki yapımcı ile yüzde 30’a anlaştı, yüzde 10’unu bizden, yüzde 20’sini yapımcısından almasıydı. Ne yazık ki bu hemen hemen hiç gerçekleşmedi. Biz bir yerde yapımcının işini gereksizce kolaylaştırmış olduk. Hem hiçbir yorumcu ile muhattap olmayacaklar, pazarlık yapmak zorunda kalmayacaklar hem de en alt sınırdan, dijital gelirlerinin yüzde 10’un gibi cüzi bir meblağ ödeyerek sorumluluktan kurtulacaklar. Bu tabii yapımcıların işine geliyor.

Dijitalde kalmak demek, yorumcunun değil yapımcının yararına çalışmak demektir. Üyelerimiz yüzde 10’dan çok daha fazlasını hak ediyor. Her kim ki üyelerimize “MÜYORBİR’i tekrar dijitale sokacağız” diyorsa, bilin ki sizlerin değil, yapımcıların sözcülüğünü yapıyordur.

Ödemedikleri para için MÜYORBİR’e yatırdık diyorlar!

4- Yine bazı yapımcılar, bize ödemeleri gereken yüzde 10’u bile ödemeden “Biz sizin paranızı MÜYORBİR’e yatırdık” diyerek bizi üyelerimizle karşı karşıya getirdiler. Bu yüzden bazı üyelerimizle mahkemelik bile olduk.

5- MÜYORBİR’in dijitalden çıkması ile gelir kaybına uğradığı söylentisi tamamen gerçek dışıdır. Zira dijital gelirlerin tamamı listeli dağıtılmakta başka bir ifade ile dijital listelerde yer alan üyelere dağıtılmaktadır. Dijital gelirler 60 yaş fonu ve bunun gibi diğer kalemlere aktarılamaz. Kim nerede ne kadar çaldıysa/dinlenildiyse direkt onun hak edişine yansır dijital gelirler.

Açıkçası, yaklaşık 1000 üyemizin aldığı dijital hak edişleri 100 liranın altında. Hatta dijital mecralardan 21 kuruş alan üyelerimiz var. Biz bunu hak etmiyoruz. Kendimden örnek verirsem, benim 2 senede dijitalde aldığım hak ediş 320 TL, yani dağıtım başına 40 TL. Ben bu adaletsizliği kabul etmiyorum üyelerimizin de kabul etmesini önermiyorum.

Dijital mecra gelirlerinin yüzde 90’ının yapımcıda kaldığı, sadece yüzde 10’unun yorumcuya gideceği bir sistem kabul edilemez. Böyle bir sisteme ne bizler ne de MÜYORBİR alet edilmemeli. Dijital mecra lisanslamasından genel kurulda üyelerimizin oylamasıyla çıktık, 29 Eylül’de yapacağımız genel kurulda üyelerimiz “MÜYORBİR dijital mecra lisanslamasına devam etsin” yönünde bir karar çıkarsa elbette genel kurul iradesine göre yönetim bunu uygulayacaktır. Ben gerçeği tüm açıklığıyla anlattım, karar MÜYORBİR üyelerinindir.”

 

twitter takip