Meral Okay'sız 9 yıl... Ünlü senarist ölüm yıldönümünde özlemle anılıyor

Meral+Okay%E2%80%99s%C4%B1z+9+y%C4%B1l...+%C3%BCnl%C3%BC+senarist+%C3%B6l%C3%BCm+y%C4%B1ld%C3%B6n%C3%BCm%C3%BCnde+%C3%B6zlemle+an%C4%B1l%C4%B1yor
ABONE OL

Senarist, oyuncu ve gazeteci Meral Okay, 9. ölüm yıldönümünde anılıyor...

Kaleme aldığı ünlü dizilerin senaryolarıyla adından söz ettiren oyuncu, senarist ve gazeteci Meral Okay'ın vefatının üzerinden tam 9 yıl geçti. Televizyon dünyasına, "İkinci Bahar" dizisinin Kasap Nebahat'i, "Yeditepe İstanbul"un da Havva Ana'sı olarak girerek, büyük beğeni kazanan Okay, 20 Eylül 1959'da Ankara'da dünyaya geldi.

GAZETECİLİK DE YAPMIŞTI!

Hakim olan babasının tayinleri nedeniyle çocukluğunu birçok farklı şehirde geçiren Okay'ın Balıkesir'de başlayan eğitim hayatı Ankara'da devam etti. Anıttepe Lisesi'nin ardından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan Okay, beş yıl devlet memurluğu yaptı. Memurluk hayatını geride bırakarak İstanbul'a yerleşen Okay, basın yayın sektörüne atılarak Günaydın Gazetesi'nde çalıştı ve İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Okay, sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay'la tanışarak, 1984 yılında evlendi. Çiftin mutluluğu ve birbirine olan bağlılığı pek çok dizi ve şarkıya da ilham oldu.

Eşi Yaman Okay'ın henüz 42 yaşındayken vefat etmesinin ardından yakın dostu Sezen Aksu'yla birlikte "Masum Değiliz" şarkısını kaleme alan Meral Okay, o dönemi şöyle anlatmıştı:

"Yaman'dan iki ay sonra şarkıyı yazdık. Daha sonra bu ısrar 30 küsur şarkı sözü üretti. O dönem Sezen bana sadece 3-5 saat uyumaya yetecek kadar boşluk bırakıyordu. Stüdyolar, kayıtlar, konserler çok yoğun bir rehabilitasyon oldu benim için. Sezen'in o toplumsal düzeydeki rehabiliterliği benim için özel bir muamele seçkinliğinde oldu. O benim kardeşimdir, canımdır."

Okay, aynı zamanda "Masal", "Adı Bende Saklı", "Helal Ettim Hakkımı" gibi şarkılara da Aksu ile birlikte imza attı.

Ünlü sanatçı, 1992'de "Seni Seviyorum Rosa" filmiyle oyunculuğa adım attı. Yapımcılık deneyimlerinde de bulunan usta oyuncu, 1999'da "Propoganda" filminde basın danışmanlığını yürütürken, "Asmalı Konak" dizisinin proje yazarlığını üstlendi.

"İkinci Bahar" ve "Yeditepe İstanbul" dizilerinin yanı sıra "O Şimdi Asker" ve "Beynelmilel" filminde yer aldığı rollerle oyunculuk kariyerinde önemli bir noktaya ulaşan Okay, Engin Akyürek, Engin Altan Düzyatan, Melisa Sözen ve Aslıhan Gürbüz'ün başrollerde yer aldığı, beğeniyle izlenilen "Bir Bulut Olsam" dizisinin senaryosunu da kaleme aldı. Okay, dizide aynı zamanda İnci Batur karakterini canlandırdı.

ASMALI KONAK VE MUHTEŞEM YÜZYIL

Dönemin en çok izlenilen yapımları arasında yer alan ve sektöre "ağalı dizi" deyimini kazandıran "Asmalı Konak" ile büyük ün kazanan Meral Okay, yazdığı hikayede toplumsal meseleleri ele aldı.

Usta sanatçının son çalışması, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın hayatını ve o dönemi anlattığı "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizi oldu.

2011 yılının ocak ayında başlayan dizi, uzun yıllar yurt dışında da milyonlarca kişi tarafından izlenildi. Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristliğini yaptığı sırada, 2011'in mayıs ayında kansere yakalanan Okay, 9 Nisan 2012'de evinde hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Vefatından önce mirasını Nesin Matematik Köyü'ne bağışlayan Okay'ın mirasçılarının vasiyetin hukuki bir dayanağı olmadığını iddia etmesi üzerine tüm mal varlığı mirasçılarına dağıtıldı. Fakat Okay'ın vasiyeti arkadaşları tarafından gerçekleştirilerek, "Meral Okay Matematik Köyü'nde Doğuyor" adlı projeyle maddi destek sağlandı.

Meral Okay, "Beynelmilel" filmiyle 2007'de "14. Altın Koza Film Festivali"nde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ve 2002'de "Hiçbiryerde" filmi ile SİYAD tarafından "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülüne, ayrıca "3. Antalya Televizyon Ödülleri"nde "Muhteşem Yüzyıl" dizisiyle "En İyi Senaryo" ödülüne değer görüldü.

Usta sanatçının rol aldığı yapımlar ise şöyle:

"Kaptan Feza", "Beynelmilel", "O Şimdi Asker", "Hiçbiryerde", "Seni Seviyorum Rosa", "Bir Bulut Olsam", "Hayat Bilgisi", "Yeditepe İstanbul", "Koltuk Sevdası", "İkinci Bahar", "Alia", "Ünlü Yıldız"

twitter takip