Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün sahibi belli oldu

Fakir+Baykurt+Roman+%C3%96d%C3%BCl%C3%BC%E2%80%99n%C3%BCn+sahibi+belli+oldu
ABONE OL

Çiğli Belediyesi’nin Türk Edebiyatı’nın duayen isimlerinden Fakir Baykurt adına düzenlediği Roman Ödülü sahibini buldu.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 2021 Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü “Büyümek İstedim” isimli dosyası ile eski Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız kazandı.

Son başvuruların 05 Mart 2021 tarihinde yapıldığı 2021 Roman Ödülü’ne 46 dosya katıldı. Dosyalar ilk olarak; Oğuz Tümbaş, Handan Gökçek, Handan Tan ve Turan Ali Çağlar’dan oluşan Ön Seçici Kurul tarafından incelendi. Ön Seçici Kurulun elemesinden geçen dosyalar, Roman Ödülü’nün Seçici Kurulu olan; Adnan Binyazar, Bahri Karaduman, Hidayet Karakuş, Işık Baykurt ve Öner Yağcı tarafından değerlendirilerek ödülü kazanan dosya belirlendi. 2021 Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü Seçici Kurul’un oybirliği ile Ali Balkız’ın dosyası “Büyümek İstedim” kazandı.

KRİTERLER “BÜYÜMEK İSTEDİM”İ GÖSTERDİ

Seçici Kurul, bir romanda bulunması gereken olay örgüsü, kişi çizimi, ortam betimlemeleri, dilin kullanılışındaki yetkinliği, kültürel bir ortama yerleştirilmesi, özellikle köylü ağzından yararlanılarak yapaylıktan uzak anlatımsal akışım sağlaması, Türkiye gerçekleri bağlamında insanlar arasında toplumsallaşma duygusunu öne çıkarması, köy toplumunun kültürel havasını güçlü gözlemlerle yansıtması, yazarın kör inançlara bağlı töreler karşısında halkta toplumsal bilinç yaratması, onun ardında yatan gerçeği ortaya çıkarması, olayları dışından değil içinden görmesi ve Fakir Baykurt romanlarına uygun bir kurgu oluşturması nedeniyle “Büyümek İstedim” romanını ödüle uygun buldu.

“EDEBİYATIMIZA YENİ SOLUKLAR KAZANDIRIYORUZ”

Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün gelenekselleşmesi adına yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Toplumumuzun Edebiyat ile bağını kuvvetlendirmek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne gösterilen yoğun ilgi bizleri çok mutlu etti. Ön Seçici Kurulumuz ve Seçici Kurulumuz uzun süren titiz değerlendirmeler sonucunda bu yılki kazananı belirledi.

Ödülü, eski Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı olan yazar ve düşünce insanı Ali Balkız’ın ‘Büyümek İstedim’ adlı dosyası kazandı. Değerli yazarımızı kutluyorum. Seçici Kurul Üyelerimize ve ödülümüze dosya gönderen tüm yazarlarımıza emekleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Edebiyat dünyamıza yeni soluklalar kazandırmak için Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü önümüzdeki yıllarda da düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.

twitter takip