SANATSEVER MARKALAR | Xsights Araştırma Genel Müdürü Çiğdem Penn: Kültür ve sanata destek veren bankalar daha çok tercih ediliyor

ABONE OL

Xsights Araştırma ve Danışmanlık şirketi Genel Müdürü Çiğdem Penn, 2019 yılında Marketing Türkiye dergisi için yaptıkları 'Türkiye'nin Kültür Sanat Bankaları' konulu araştırmanın sonuçlarını 'Sanatsever Markalar'a anlattı.

Medyakoridoru'nda bu haftadan itibaren "Sanatsever Markalar" başlıklı bir röportaj dizisine başlıyoruz. Her hafta farklı sektörlerden şirketlerin CEO'larıyla yapacağımız röportajlarda; sanata yatırım yapan, sanatla iç içe olan, ülkemizde kültür ve sanatın gelişimi için katkıda bulunan markaların tecrübelerini aktaracağız.

"Bir şirket ancak sanatla büyür" mottosundan yola çıkarak oluşturduğumuz bu konseptle, özellikle de pandemi döneminde tarihinin en zorlu dönemlerini yaşayan kültür sanat sekörüne moral ve güç vermeyi ve bu bilinçten aldığımız referansla markaları harekete geçirmeyi hedefliyoruz. 

İlk haftanın konuğu ise Xsights Araştırma ve Danışmanlık şirketi kurucusu ve Genel Müdürü Çiğdem Penn...

Çiğdem Penn'le, Xsights'ın 2019 yılında Marketing Türkiye için yaptığı "Türkiye'nin Kültür Sanat Bankaları" konulu araştırmanın sonuçlarını konuştuk. Türkiye'de en çok hangi bankaların kültür sanata yatırım yaptığını ve bu yatırımların müşteri tercihlerini ne yönde etkilediğini somut verilerle ortaya koyan araştırma, sanata ve sanatçıya yönelik desteklerin banka dışı şirketlerce de benimsenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu olan Çiğdem Penn, ardından eğitimine London School of Economics'te Sosyal Psikoloji eğitimiyle devam etmiş. Sanatla tanışması da Londra’da geçirdiği yıllara tekabül ediyormuş. Uzun süre uluslararası araştırma şirketlerinde profesyonel yöneticilik yapan Penn, ardından kendi şirketini kurmaya karar vermiş ve Xsights’ı Londra’da hayata geçirmiş. Xsight’ta bugün hala aynı enerji ve istekle çalıştığını belirten Penn, 4 alanda araştırma yaptıklarını ifade ediyor. 2019 yılında Marketing Türkiye dergisi için yaptıkları “Türkiye’nin Kültür Sanat Bankaları” başlıklı araştırması ise sosyal araştırmalar kategorisinde yer alıyor.

Peki bu araştırmanın sonuçları bize nasıl bir mesaj veriyor?

Şirketlerin sanatla iç içe olmasının marka ve müşteri ilişkisinde nasıl bir etkisi var?

Araştırmanın banka dışı şirketlere verdiği en önemli ipucu ne?

18-64 yaş arasındaki 800 kişinin katıldığı araştırma, müşterilerin büyük bir bölümünün banka tercihi yaparken sanata yatırım yapan şirketlere öncelik verdiğini ortaya koyuyor.

Penn, araştırmanın detaylarını şöyle özetliyor:

"Kültür ve sanat deyince akla ilk gelen banka %61’lik puanla Türkiye İş Bankası oldu. Akabinde %56 puanla Yapıkredi ve %55 puanla Akbank geliyor. Akbank daha çok caz festivaliyle anılırken, Yapıkredi yayıncılıkla hatırlanıyor.

AĞIRLIKLI OLARAK MÜZİK ALANINDA HATIRLANIYORLAR

İş Bankası, İş Sanat konser salonu, resim ve müzecilik faaliyetleriyle hatırlanıyor. Denizbank ve Garanti Bankası’nın yaptığı konserler de müşterilerin hafızalarına yer etmiş durumda. Ancak kültür ve sanat dediğimizde ilk akla gelen banka Türkiye İş Bankası oluyor. Bu bankamız yıllardır vazgeçmeden bu alanda gösterdiği faaliyetler nedeniyle kültür ve sanatla özdeşleşmiş bir banka olma özelliği taşıyor.

KÜLTÜR VE SANATA DESTEK VEREN BANKALAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Müşterilerin bankalarını değiştirmesi çok kolay değildir elbette. Fakat biz bu araştırmada gördük ki, toplumun %38’i hangi bankayla çalışacaklarına karar verirken, kültür ve sanata destek veren bankalara öncelik veriyor ve bunun önemli olduğunu söylüyor. Bu çok önemli bir sonucu da ortaya koyuyor aslında. Çünkü bankalar kampanyalar düzenliyorlar, yeni ürünler çıkartıyorlar ama demek ki kültür ve sanat faaliyetleri de müşterilerin radarında olan bir konu. Bu konuya da bütçe ayırmaları kendilerinin faydasına olacak bir konu diye düşünüyorum.

KÜLTÜR VE SANATI DESTEKLEMEK YALNIZCA BANKALARIN DEĞİL, İŞ DÜNYASININ DA BAŞLICA SORUMLULUĞU OLMALI

Bu çalışmayla birlikte gözlemlediğimiz en önemli veri de şuydu: Türkiye’de kültür sanatı destekleyen bankalarımızın dışında birkaç adet de holdingimiz var. Koç Holding, Sabancı, Zorlu ve Borusan gibi... Belki 4-5 şirket daha sayabiliriz yanlarında. Fakat bunlar çok sınırlı ve bu çemberin kırılması gerekiyor. Çünkü ülkemizdeki sanatı ve kültürü desteklemek, sanayicilerimizin ve sermaye sahibi kurumlarımızın sorumluluğunda olması gereken bir konu. Bu toplumumuzu geliştirmeye yönelik bir yatırım ve çabadır. Özellikle de pandemi zamanlarında, hayatlarımızın sıradanlaştığı, rutinleştiği ve biraz rensizleştiğimiz bu günlerde sanatın ve sanatçının bize katacağı o kadar çok şey var ki... Bütün kurumlarımızın pandemi döneminde sanatı ve sanatçılarımızı desteklemesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum."

XSIGHTS'IN MARKETİNG TÜRKİYE İÇİN YAPTIĞI ARAŞTIRMANIN DETAYLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ...

 

twitter takip