Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Türkiye ve Ortadoğu Koordinatörü Damla Tarhan: Türkiye, kadın gazeteciler açısından en riskli ülkelerden biri

ABONE OL

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (Coalition For Women In Journalism - CFWIJ) Türkiye ve Ortadoğu Koordinatörü Damla Tarhan, Medyakoridoru Genel Yayın Yönetmeni Canan Kaya'nın sorularını yanıtladı. Medyakoridoru'nun YouTube kanalına konuşan Tarhan, Türkiye'nin kadın gazeteciler açısından en yüksek riskli ülkelerin başında geldiğine vurgu yaptı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'nun (Coalition For Women In Journalism - CFWIJ), 2017 yılında Pakistanlı kadın gazeteci Kiran Nazish tarafından kurulduğunu belirten Damla Tarhan, tacize, baskıya ve şiddete maruz kalan Nazish'in tamamen bireysel çabalarıyla bu yapıyı oluşturduğuna dikkat çekti.

Koalisyonda, kadın gazetecilere mentörlük desteğinin sağlanmasının yanında, savunucuuk çalışamalarına öncelik verdiklerini ifade eden Tarhan, dünyanın herhangi bir yerinde bir kadın gazeteci şiddete maruz kaldığında basın bildirileri yayımladıklarını ve bu bildirileri medya kuruluşlarıyla paylaştıklarına dikkat çekti. Buradaki ilk amacın toplumsal bir farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Tarhan, ikinci önemli amaçlarının da yetkilileri uyarıp onların üzerinde bir baskı oluşturmak olduğunu ifade etti.

Son yayımladıkları raporla ilgili çok çarpıcı veriler de paylaşan Damla Tarhan, dünyada 48 kadın gazetecinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü demir parmaklıklar ardında karşılayacağını belirtti. 10 tutuklu kadın gazetecinin yer aldığı İran listenin ilk sırasında yer alırken, ikinci sırada ise 7 kadın gazetecinin tutuklu bulunduğu Türkiye yer alıyor... Yani utanç listelerinin yineilk sıralarında yer almayı başabilmiş bir ülkeyiz!

Damla Tarhan'ın hem Women In Journalism'in yaptığı çalışmalarla ilgili, hem de kadın gazetecilerle yönelik hak ihlallerinin yer aldığı güncel raporların detaylarıyla ilgili bilgilere videodan ulaşabilirsiniz...

twitter takip