Ekrem Doydu: Köy korucusu bizi yanlış anlayıp drone'umuzu tüfekle vurarak düşürdü

Ekrem+Doydu:+K%C3%B6y+korucusu+bizi+yanl%C4%B1%C5%9F+anlay%C4%B1p+drone%E2%80%99umuzu+t%C3%BCfekle+vurarak+d%C3%BC%C5%9F%C3%BCrd%C3%BC
ABONE OL

'Kuş Bakışı Türkiye' belgeselinin yönetmeni Ekrem Doydu, Medyakoridoru'nun sorularını yanıtladı...

Pınar Karahan / Serbest gazeteci

[email protected]

 

Belgesel yönetmeni Ekrem Doydu, 2017 yılında hayata geçirdiği “Kuş Bakışı Türkiye” belgeseliyle, Türkiye’nin doğal güzelliklerini tanımasına imkan sağlıyor... Gençlik yıllarında ilgi duymaya başladığı sinemayla arasındaki bağı koparmayan Ekrem Doydu, 2013 yılında kurduğu kendi prodüksiyon şirketi “Pirana Film” ile de bu merakı profesyonel yaşamında önemli bir noktaya koymuş.

Doydu’nun Türkiye’deki 81 ilin doğal ve tarihi güzelliklerinin görüntülendiği “Kuş Bakışı Türkiye” belgeseli ise ülkemizin saklı kalmış güzelliklerini tanıma imkanı yaratıyor.

“Kuş Bakışı Türkiye” belgeselinin ikinci aşaması olan “Mavi Türkiye” projesini de seyircisiyle buluşturmak için çalışmalar yürüten Doydu ile projenin doğuş aşamasını ve detaylarını konuştuk...

Türkiye’deki doğal güzellikler hep farklı şekilde gösterildi bize. Drone ile çekme fikrine nasıl karar verildi?

Dediğiniz gibi ükemizin güzelliklerini hep alışık olduğumuz şekilde görüyorduk. Drone teknolojisinin gelişmesiyle birlikte ülkemizin güzelliklerini bir kuş misali görme fikri beni çok heyecanlandırmıştı. Ve bu yönde çalışmalara başladım.

Çekim yaparken şehirlerin hangi noktalarını göstermeyi istediniz?

Tarihi ve doğal güzelliklerle birlikte, az bilinen ve burada böyle bir yer mi varmış dedirten bölgeleri aradık hep. Tabii bu bölgelerin yukarıdan çekildiğinde en iyi resmi verebilecek olması da önemliydi. Derken bir baktık ki 1000’in üzerinde yer çekmişiz.

Çekim yaparken en çok karşılaştığınız zorluk neydi?

Açıkçası en büyük zorluk bürokrasi zorluğuydu. Malum Drone uçurmak ciddi izin prosedürlerine tabii olduğu için devlet destekli olmamıza rağmen çok uğraştık. Eskiye göre sistem biraz daha oturdu ama gerçekten izin konusunda hatırlamak istemeyeceğim zorluklarla karşılaşıyorduk. Bunun dışında Iğdır’da bir köy korucusu bizi yanlış anlayıp drone’umuzu tüfekle vurarak düşürdü. Bir keresinde Osmangazi köprüsüne çarpıp denize düşürmüştük. Bu tarz aksilikler oluyordu ama işimizin bir parçası en nihayetinde.

Bu projenin bir benzerini yurt dışı için de yapmak istiyor musunuz?

?Uzun vadede düşünüyoruz ama şuanda gündemimizde yok.

Çekimlerde en çok etkilendiğiniz üç şehri nedeniyle birlikte öğrenebilir miyiz??

Rize, Çanakkale ve Amasya, ?Rize doğal güzelliği ve mistik yapısıyla beni benden alıyor. Yaylaları, bulut denizleri, dereleri bambaşka bir dünya. ?Çanakkale’nin de tarihinden gelen bambaşka bir büyüsü var. Yaşanmışlığı sonuna kadar hissettiren kutsal bir şehir bence. ?Amasya’ya da konumu itibariyle bir film platosunu andırıyor bence. Orası da çok etkilemişti beni. ?

Tanıtım filmi, reklam filmi, kısa film, kamu spotu gibi birçok farklı projenin içinde de yer almış bir isimsiniz. Kuşbakışı Türkiye’yi bunlardan ayıran en önemli noktalar nedir sizce?

Kuş Bakışı Türkiye bizim şimdiye kadar yaptığımız en büyük proje. Bunun dışında en özel taraflarından biri de daha önce yapılamamış olması. Bir çok insan bu projeyi gerçekleştirme noktasında bize inanmadı. Çünkü bütçemiz neredeyse yok denecek kadar azdı. Hatta hiç unutmuyorum bakanlıktan çıkan minik teşvik sonrası bir yetkili bize sanırım bu parayı iade edeceksiniz bu rakamla 10 ile bile gidemezsiniz demişti. Ama projeyi teslim ederken yanında ekstra bir de mobil uygulama götürüp onları şok etmiştik.

81 ilinin tamamının drone’lar ile çekilmesi ve kurgu süreci ne kadar sürede tamamlandı?

Toplamı 1.5 seneyi buldu diyebilirim.

Böylesine geniş çaplı bir projenin maliyeti de tahmin edileceği üzere az değildir. Hangi kurum veya kişilerden destek aldınız?

Az önce de belirttiğim gibi ilk Kültür bakanlığından minik bir teşvik aldık. O Teşvikle yapmamız mümkün değildi. Ama bir yol da bulmamız gerekiyordu. Sonrasında güzel bir çözüm bulduk. Her ilde bulunan Drone operatörleriyle bir anlaşma yapıp onlardan bulundukları bölgelerde listemizde olan yerleri çekmelerini istedik. Tabii öncesinde eğitim videoları hazırlayıp formatı üzerinde uzun uzun konuştuk. Sonra bize görüntüler gelmeye başladı. Karşılığında bütçemizin yettiği kadar son model dronelar satın alıp bize görüntü gönderen arkadaşlar arasında adil bir çekilişle sahiplerine ulaştırdık. Bunu kabul eden drone pilotlarıyla gerekli muvafakatnameleri imzaladıktan sonra görüntülerin kurgularına başladık. Ama tüm illeri bu şekilde toparlamamız mümkün olmadı tabii. Yaklaşık 40’a yakın ile bizim tekrar gitmemiz gerekiyordu. Tam bu aşamada da Vestel ve Ziraat Bankası devreye girerek projeyi tamamlamamızı sağladılar.  Burdan projeye destek olan drone pilotlarına, genel koordinatörümüz Semih Berk’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Sizi bu projeyi yapmaya iten motivasyon nedir?

Cennet Ülkemizin güzelliklerini yeniden keşfetmek ve bunu herkese gösterecek olma hissi en büyük motivasyon kaynağımızdı. Tabii yapılmamış bir işe soyunmanın verdiği duygular da ayrı.

İlerleyen süreç için üzerinden çalıştığınız projelerden de bahsedebilir misiniz?

Bunu ilk kez buradan duyurmuş olacağım. Şuanda Kuş Bakışı’nın ikincisi olan Mavi Türkiye için hazırlanıyoruz. Burada ülkemizin tamamen maviliklerini anlatacağız. Denizler, Denizlerimizin altları, koylar, göller, akarsular nehirler.. Bunları da yine daha önce görmedikleri bir şekilde anlatacağız. Şimdilik bu kadar bilgi verebiliyorum. 

twitter takip