YSK heyeti deprem bölgesine gidiyor

YSK+heyeti+deprem+b%C3%B6lgesine+gidiyor
ABONE OL

Yüksek Seçim Kurulu tarafından oluşturulan bir heyet, 6 Şubat Maraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ili ziyaret edecek. Heyet, seçmenin durumu ve seçim güvenliğine ilişkin bir rapor hazırlayacak.

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, gözler bir yandan da 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere çevrilmiş durumda. Muhalefet partileri art arda seçimlerin zamanında yapılması yönünde açıklama yaparken diğer yandan deprem nedeniyle yıkıma uğrayan illerde seçimlerin nasıl yapılacağı ise kulislerde konuşulmaya başlandı.

Bu noktada harekete geçen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bölgenin şartlarını yerinde gözlemlemek için depremden hasar gören illerde incelemede bulunacak. Hafta başında oluşturulan bir heyet, büyük yıkımın meydana geldiği 11 ili ziyaret edecek.

TRT Haber'in aktardığı bilgiye göre, depremzede seçmenin durumu, diğer illere tahliye edilenler, seçim güvenliği başta olmak üzere heyet tarafından bir rapor hazırlanacak. Söz konusu rapor YSK'da ele alınacak. Deprem bölgesinde yaşayanların seçimde nerelerde oy kullanacağı YSK yetkililerinin bölge ziyaretleri sonrasında netlik kazanacak.

Öte yandan depremzedelerin yerleştirildiği çadır kentlerde oy kullanılması, oy sandıkları için konteynerler oluşturulması gündeme gelebilecek. Oy kullanılamayacak bölgelerde yakın sandıkların birleştirilmesi de seçenekler arasında.

Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecinde değişen ihtiyaçlara göre mevzuat değişikliğine gidebilecek. Seçmen kütüğündeki güncellemeler takip edilecek. AFAD çalışanları ile deprem gönüllülerinin bulundukları ilde oy kullanmalarına yönelik genelge çıkarılabilecek.

CNN International’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın seçime ilişkin yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı bu kararı kendi başına alamaz. Meclis’in bir karar görüş bildirmesi gerek. Ama günün sonunda YSK etkilenen 10 şehirde seçim olup olmayacağına karar verecek” demişti.

twitter takip