Yine yanlış tarihte kutladık! Faruk Bildirici: '1 Eylül Dünya Barış Günü değil!'

Yine+yanl%C4%B1%C5%9F+tarihte+kutlad%C4%B1k%21;+Faruk+Bildirici:+%E2%80%991+Eyl%C3%BCl+D%C3%BCnya+Bar%C4%B1%C5%9F+G%C3%BCn%C3%BC+de%C4%9Fil%21;%E2%80%99
ABONE OL

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, ülkemizde Dünya Barış Günü'nün yanlış tarihte kutlandığını yazdı.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda kaleme aldığı yazısında, Dünya Barış Günü'yle ilgili çok önemli bir bilgiyi aktardı.

Ülkemizde her yıl 1 Eylül'de kutlanan "Dünya Barış Günü"nün yanlış tarihte kutlandığını, doğru tarihin 21 Eylül olduğunu belirtti.

1 Eylül'ün, Sovyetler'in Barış Günü olduğuna dikkat çeken Bildirici, bütün dünyanın "Barış Günü" olarak kutladığı tarihin 21 Eylül olduğunu ifade etti ve siyasilerin, tanınmış isimlerin ve gazetelerin hiçbir araştırma yapmadan yanlış bir tarihte kutlama yapmasını da eleştirdi.

İşte, Bildirici'nin o yazısı:

"Bu yıl 1 Eylül’de yine tekrarlandı aynı yanlış. 1 Eylül neden Dünya Barış günü olmuş, kim ilan etmiş bunu diye sorulmadan, kökeni merak edilmeden, hiç mi hiç araştırmadan kutlama mesajları birbirini izledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, HDP, EMEP, DİSK, KESK, TTB, TMMOB başta olmak üzere birçok kişi ve kuruluş “1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun” mesajları yayımladılar.  Binlerce insan sosyal medyada kutlama mesajları paylaştı. Aynı kutlama dalgası Kuzey Kıbrıs’a da yayılmıştı; KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve parti liderleri, “1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun” mesajları yayımladılar.

Yine her yıl olduğu gibi, “1 Eylül Dünya Barış Günü” vesilesiyle 10 Ekim 2015\'te 103 kişinin IŞİD’in bombalı saldırısıyla katledildiği Ankara Garı önünde beyaz kurdeleler ile “barış zinciri” oluşturulmak istendi. Polis bu etkinliğe izin vermedi, bir kişi gözaltına alındı. İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Adana ve Şanlıurfa’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bazı gazetelerde ve internet sitelerinde de “1 Eylül Dünya Barış Günü” haberleri, yazıları vardı. Birgün’de “Barış güvercini uçsun dünyada” başlıklı bir yazının yer aldığı sayfa düzenlenmişti. Cumhuriyet’te Ali Sirmen, “Yoksa Sapiens akıllı değil mi?” başlıklı yazısında “1 Eylül Dünya Barış Günü”nü anlatıyordu. Evrensel gazetesi de “Barışa susadık” manşetiyle çıkmıştı; içerde de geniş bir sayfa düzenlenmişti.

1 Eylül, Sovyetler’in Barış Günü

Halbuki 1 Eylül uluslararası düzeyde kutlanan, anılan bir “Dünya Barış Günü” değil. Bütün dünyada “Barış Günü”, 21 Eylül. Çünkü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı günü”nü “Uluslararası Barış Günü” (International Day of Peace) ilan etti. Genel Kurul\'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile “Uluslararası Barış Günü”nün her yıl 21 Eylül’de kutlanması kabul edildi.

Amaç da dünyada barışa dair farkındalığın sağlanması. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlarda öldürülen insanların anısına 65 ülkeden çocukların bağışladığı bozuk paralar eritilerek Japonya’da üretilen çanın üzerinde “Çok yaşa mutlak barış” yazıyor. Dünyada 19 “Barış Çanı” bulunuyor, bunlardan biri de Ankara’daki Botanik parkında.

“Uluslararası Barış Günü” için her yıl farklı bir tema belirleniyor. BM Genel Kurulu, bu yılki temayı “24 saat boyunca şiddetsizlik ve ateşkes ilan ederek barış ideallerini güçlendirme” olarak ilan etti.

1 Eylül ise 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın Polonya’yı işgale başladığı 1 Eylül 1939 tarihinin ve “barış içinde bir dünya mücadelesi”nin unutulmaması amacıyla Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı Ülkelerinin 1946’da ilan ettiği “Dünya Barış Günü.”  Yıllarca Sovyetler’de ve özellikle Doğu Almanya’da törenlerle kutlanmış ama dünyada genel kabul görmemiş.  O nedenle olsa gerek, 21 Eylül günü Birleşmiş Milletler’de “Uluslararası Barış Günü” ilan edilirken Sovyetler Birliği bu karara karşı çıkmamış, hatta desteklemiş.

Günümüzde 1 Eylül, Almanya’da bile unutulmuş. Sadece bazı sol gruplar tarafından anılan bir güne dönüşmüş. Oralarda bile 1 Eylül artık “Dünya Barış Günü” olarak kutlanmıyor. Türkiye ve KKTC, hâlâ eski Sovyetler ve Varşova Paktı’nın izinden gitmeyi sürdürüyor!"

 

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip