'Yeni 10 Ocak'lar yazılmalı' Gazeteciler taleplerini sıraladı!

%E2%80%99Yeni+10+Ocak%E2%80%99lar+yaz%C4%B1lmal%C4%B1%E2%80%99+Gazeteciler+taleplerini+s%C4%B1ralad%C4%B1%21;
ABONE OL

İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

"Artık yeni 10 Ocak'lar yazmanın zamanı geldi, 60 yıl önce yazılan yasalardan eser yok" diyen Mehmet Mert, düşük maaşlar ve işsiz gazetecilere dikkat çekti.

10 Ocak 1961 tarihinde, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiğini belirten İGD Başkanı Mehmet Mert, “Bugün 'çalışan gazeteciler günü' ya da 'bayramı' olarak anılıyor. Ne yazık ki 10 Ocak artık gazeteciler için bayram değil, sorunların dile getirildiği bir gün olmaya başladı. Günümüzde, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. İçler acısı durumdadır. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin-yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur” diye konuştu.

Basın yayın sektöründe işsizlik ve düşük ücretle çalışmanın rekor düzeyde olduğunu dile getiren ve iletişim fakültesi mezunlarının çaresiz durumda olduğunu ifade eden Mert, "Artık basın çalışanları bırakın iyi şartlarda çalışmayı iş bulmakta bile zorlanıyorlar. Her yıl iletişim fakülteleri binlerce mezun veriyor ancak bu rakamların çok az kısmı aynı sektörde iş imkanı bulabiliyor. Binlerce gazeteci işsiz, yüzlerce gazeteci yargılanıyor, gözaltında ve tutuklu bulunan meslektaşlarımız var. Mesleki baskılar, işten atmalar, otosansür her geçen gün artmakta. Bugün gazetecilik yapmak ne kadar kolaylaşmış gibi görünse de mesleki değerlerden uzaklaşma da bir o kadar da hızlandı. Basın hürriyeti bütün diğer hürriyetlerin üzerindedir diye atıp tutuyoruz. Gelişmiş ülkelerde, öneclik olarak sanatta, eğitimde, müzikte, medyada özgürlükten yana tavırlar alındığını biliyoruz. Ancak Türkiye'de medya özgürlüğüne baktığımızda ne yazık ki durumun pek iç açıcı olmadığını görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Artık yeni 10 Ocak'lar yazmanın zamanı geldiğini ifade eden Mehmet Mert, "Mesleğini doğru dürüst yapan basın-yayın organlarını, bağımsız gazetecileri, yazarları, toplumu doğru ve sağlıklı yönlendiren sosyal medya uzmanlarını devlet desteklemelidir. Basına yeni kaynaklar oluşturularak fakultelerin mezun verdiği gençlerimize sağlıklı çalışma alanları sağlanmalıdır. Görevi kamuoyunu aydınlatmak olan her türlü basın yayın organlarına bu görevlerini yapma imkanları sunulmalıdır” tavsiyesinde bulundu. Mert, açıklamasının sonunda, “Bütün bu şartlara rağmen mesleğini yürüten, yürütemeyen meslektaşlarımın; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, bir an önce daha sağlıklı ve olanaklı imkanlarda mesleklerini yerine getirmelerini diliyorum" dedi.

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ), Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV) de ortak bir basın açıklaması yaparak 2019'un gazeteciler için oldykça kötü geçtiğini vurguladı.  Gazetecilerin SETA adlı bir vakıf tarafından fişlendiğini, gazete ve TV'lerin kapanması sonucu işsiz kaşan gazetecilerin arttığını, basın kartlarının iptal edildiğini, ilan gelirlerinin kesildiğini, saldırılara uğradığını hatırlatan açıklamada gazeteciler taleplerini bir kez daha sıraladı....

G9 Gazetecilik Örgütleri PLaformu'ndan yapılan açıklama ise şu şekilde:

Kapanan, kapatılan yayınlar, işsiz bırakılan basın emekçileri, hak gaspları ile bir yılı daha geride bıraktık. Bu yılın en akılda kalanlarından biri işten çıkartılan basın emekçilerine Demirören Grubu tarafından tazminatlarının ödenmemesiydi. Hafızalarda yer edenlerden biri ise gazetecilere yönelik gözaltı, darp, engelleme, saldırı gibi birçok olayın önlenmemesi konusunda birinci derece sorumluluğu bulunan bir bakanın 'gazetecilik yapmaya' niyetlenmesiydi. 2019 yılında yaşadıklarımıza şöyle bir göz atalım; * Gazeteciler SETA isimli bir vakıf tarafından fişlendi * Gazetecilerin fazla mesai alacakları için uygulanan hakkı mahkeme kararı ile gasp edildi * Değişik dağıtım büyüklüklerine sahip 100 civarında yayın kapandı * Yüzlerce gazeteci işsiz kaldı * Binlerce gazetecinin devlet tarafından verilen basın kartı iptal edildi * Basın İlan Kurumu muhalif basının ilan gelirini kesti * Belirlenen asgari ücret beklentilerin çok altında kaldı * Gazeteciler iktidar ve paydaşları tarafından hedef gösterilip sokak ortasında sopalı saldırılara maruz kaldı Tüm bunlar yaşanırken, bir bakanın çıkıp, 'Her şeyi bırakıp gazetecilik yapabilirim' demesi ciddiyet ile bağdaşmıyor. Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla taleplerimizi bir kez daha hatırlatıyoruz. * Basın İlan Kurumu özerkleşmeli, siyasi iktidarların denetim amacı olmaktan çıkmalıdır * Basın İlan Kurumu tarafından gazetecilere tanınan borçlanma hakkı, görsel, işitsel ve internet medyası için de geçerli hale gelmelidir * Basın örgütleri tarafından verilen kimlik kartları gazetecilerin görevini yapabilmesi için geçerli kabul edilmelidir * Yıpranma hakkı eski haline dönmeli, basın kurumlarında diğer çalışanlar için de geçerli olmalıdır * Gazetecilerin görev yapmasını engelleyenlere yönelik cezalar caydırıcı hale gelmelidir * İnternet medyası çalışanlarının Basın Kanunu'na tabi çalışması için düzenleme yapılmalıdır * Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller son bulmalı, işkolu barajı gibi uygulamalar kaldırılmalıdır * İşsiz meslektaşlarımızın yaşadığı zorluklar göz önüne alınınca işsizlik fonunun farklı amaçlarla kullanılmasına son verilmeli ve işsizlik maaşı insanca yaşamaya elverişli bir oran olarak yeniden belirlenmelidir.
  • Gazetecilere açılan keyfi davalar tüm sonuçları ile ortadan kaldırılmalıdır 2020 yılı taleplerimizi elde etmek, mesleğimizi hakkıyla yapmak ve hapisteki basın emekçilerini özgür olması için mücadele edeceğimiz bir yıl olacaktır. Tüm basın emekçilerini örgütlerine destek olmaya, çalışmalara katılmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz

twitter takip