Umur Talu, 5 yıl ara verdiği köşe yazarlığına geri döndü! İşte, yeni adresi

Umur+Talu,+5+y%C4%B1l+ara+verdi%C4%9Fi+k%C3%B6%C5%9Fe+yazarl%C4%B1%C4%9F%C4%B1na+geri+d%C3%B6nd%C3%BC%21;+%C4%B0%C5%9Fte,+yeni+adresi
ABONE OL

Tecrübeli gazeteci Umur Talu, 5 yıl önce veda ettiği köşe yazarlığına geri dönüyor.

Türkiye'de gazeteciliğin saygın isimleri arasında yer alan Umur Talu, 5 yıl önce "Paydos" diyerek veda ettiği köşe yazarlığına geri dönüyor.

duvar.com.tr ile sıkışan tecrübeli gazeteci, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren haftada 5 gün köşe yazılarıyla okurlarının karşısına çıkacak.

Duvar, yeni köşe yazarını Twitter'dan yayımladığı bir mesajla şöyle duyurdu:

"Umur Talu köşe yazılarıyla haftada 5 gün Gazete Duvar’da. Türkiye medyası ve köşe yazarları tarihinde özel bir yeri olan Umur Talu, pazartesi gününden itibaren Gazete Duvar’da yazmaya başlıyor."

Talu, son olarak haberturk.com.tr'de köşe yazmaktaydı.

 

UMUR TALU KİMDİR?

Umur Talu, 1957 yılında İstanbul’da doğmuştur. Dedesinin babası Recaizade Mahmut Ekrem, dedesi Ercüment Ekrem Talu, babası ise Muvakkar Ekrem Talu ve abisi Ahmet Erdem Talu (d. 1929), ablası şarkı sözü yazarı ve şair Feriha Çiğdem Talu’dur (d.1939). Annesi ise babası Muvakkar Ekrem Talu’nun 1956 yılında evlendiği ikinci eşi Gülsüm Güzin Kızılırmak’dır. Babası Mehmet Muvakkar Ekrem Talu, 1929'da Melek Haslet Uncu ile evlendi. 1929'da Ahmet Erdem Talu, 1939'da Feriha Çiğdem Talu adlı iki çocuğu dünyaya geldi. İkinci evliliğini ise 1956'da Gülsüm Güzin Kızılırmak ile yaptı. Umur Talu bu evlilikten dünyaya geldi.
Umur Talu, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu.
Umur Talu, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde okurken Türk-İş'e bağlı Demiryolu Sendikası'nda araştırma-eğitim uzmanı olarak çalıştı. Aynı dönemde T.C. Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği'nde Uluslararası İktisadi Girişimler Sekretaryası'nda görev aldı.

Umur Talu, 1980 yılının Kasım ayında Günaydın gazetesi günlük ekonomi ekinde gazeteciliğe başladı. 1982 yılında Güneş gazetesinin kuruluşunda bulundu ve ekonomi yönetmenliği yaptı. 1983 yılında Cumhuriyet gazetesinde yazı işleri editörü oldu. 1985 yılında Milliyet Ekonomi yönetmeni, 1986 yılında ise aynı gazetenin yazı işleri müdürü oldu.

Umur Talu, 1987 yılında Söz gazetesinde, ardından Hürriyet gazetesinde yazı işleri müdürü oldu. 1988 yılında yeniden Milliyet yazı işleri müdürlüğüne, 1992 yılında Milliyet gazetesi genel yayın yönetmenliğine getirildi. 1994 yılı sonunda Milliyet gazetesi genel yayın yönetmenliğinden istifa ederek aynı gazetede "Dipsiz Kuyu" başlığıyla köşe yazıları yazmaya başladı. 1998 sonunda Milliyet genel yayın koordinatörlüğüne getirildi. 2000'de bu görevinden istifa etti. 28 Şubat 2001 tarihinde Milliyet gazetesinden ayrıldı.

7 Mayıs 2001 tarihinde Star Gazetesi’nde günlük Dipsiz Kuyu yazılarına başladı. 2003 yılında Star gazetesinden ayrıldı ve Sabah gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Ağustos 2009 ayında Sabah gazetesinden de ayrıldı.

Umur Talu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ve Bilgi Üniversitesi’nde gazetecilik dersleri verdi. Bilgi Üniversitesi bünyesindeki Medyakronik isimli medya eleştirisi web sitesinde yazıları yayınlandı. 2001 yılında Bahçeşehir Üniversitesi kadrosuna katıldı.

1998 ve 2000 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kuruluna seçildi. 2001 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı oldu. TGC’nin ilan ettiği ve 2 bin dolayında gazetecinin imzaladığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni kaleme aldı.

1996 yılında Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü ile 1998 yılında Medya-Sen İletişim Özgürlüğü Ödülü’nü aldı. 1984 yılında yayınlanan, Prof. Onur Kumbaracıbaşı’nın editörlüğünü yaptığı Sosyal Demokrasi (Turhan Yayınları) kitabında Fransa bölümünü yazdı.

1985 yılında Afa yayınlarından çıkan, Donald Edward Moggridge’in Keynes kitabının çevirisini yaptı. Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda konferans ve panelde konuşmacı olarak yer alan Umur Talu’nun günlük gazete yazıları dışında, haber dergilerinde, bilimsel dergilerde, üniversite yayınlarında çıkmış çok sayıda makalesi vardır. Sorbonne Üniversitesi’nde sunduğu tebliğe, Prof. Ahmet İnsel’in editörlüğünü yaptığı “La Turquie et l’Europe, L,Harmattan 1999)” başlıklı kitapta yer verildi.

Umur Talu, gazeteci Şule Talu ile evli ve Çiğdem ve Yonca adlı iki kız çocuğu vardır.

Umur Talu, 13 Eylül 2009 tarihinden itibaren Gazete Habertürk’de yazmaktadır. 11 Aralık 2016 tarihinde Habertürk'teki son yazısında "köşe yazarlığını" bıraktığını açıkladı. 25 Nisan 2017 tarihinde aynı yerde yazmaya tekrar başladı. Son yazısı ise 2018 yılında yayımlandı.

twitter takip