BirGün yazarı Ümit Alan, Twitter'ın yaptığı hesap kapatma açıklamasının ardından troll olarak adlandırılan hesapların bitip bitmeyeceğini sorgulayan bir yazı yazdı...
BirGün gazetesinin yazarı Ümit Alan bugünkü yazısında; dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından Twitter'ın Türkiye de dahil olmak üzere devlet destekçisi paylaşımlar yapan hesapları kapattığını duyurmasını taşıdı.
Twitter'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın tweetlerine müdahalesine de değinen Ümit Alan, popüler sosyal medya ağının artık bir taraf olduğunu ifade etti.
Twitter'ın 2014 yılında olduğu gibi bu hesapları kapatması işlemini sessizce yapmak yerine raporlaştırarak duyurmasının nedeninin sert bir mesaj vermek istemesi olarak yorumlayan Ümit Alan şunları yazdı:
Sosyal medyadaysanız duymuşsunuzdur Twitter; Çin, Rusya ve Türkiye’den binlerce hesabı, “devlet bağlantılı bilgi yayma operasyonlarına” karıştıkları gerekçesiyle kapattı. Bunu bir raporla da açıkladı. Bu haber, sosyal medyanın bir tarafında “Yaşasın troller bitiyor” heyecanı yarattı. Diğer tarafta ise “bir iftira ve Türkiye siyasetini dizayn etme hevesi” olarak değerlendirildi. Peki, bu hamleden sonra, troller bitti ya da Twitter trollüğü yakında bitirecek diyebilir miyiz? Bu haftaki Köşe Vuruşu’nun sorusu bu.
TWITTER ARTIK BİR TARAF!
İki hafta önce yine bu köşede Twitter’ın, Trump ile girdiği savaşa değinmiştim. Twitter’ın Trump’ın bazı tweetlerinin altına yanıltıcı içerik uyarısı koyması ve bir tweetini de şiddete özendirdiği için yoruma kapatması ilginçti.
Belki bu bir doğrulama etkinliği gibi görünüyordu ama Twitter, bu hamleyle siyasi tarafgirliği de tahrik ediyordu.
Bu şekilde yapılan bir doğrulama, siyasetin kaygan zemininde geri tepme etkisi yaratabilirdi. Son troll operasyonu bundan farklı bir durum olsa da benzeşen tarafları var. Birincisi; Twitter bu işi tıpkı 2014’te ve ara ara yaptığı gibi sessiz sedasız yapabilirdi.
Hatırlarsınız bir ara özellikle çok takipçili hesaplar, takipçilerim hızla azalıyor diye yakınıyordu.
İşte o zamanlar da benzer bir operasyon vardı ve özellikle bot hesaplar siliniyordu. Yine öyle yapsa, kimse “Bizim troll ordumuz vardı haksız yere sildiler” diye kendini ifşa etmezdi.
Ancak belli ki bu kez Twitter sert bir mesaj vermek istemiş. “Mekânın sahibi geri geldi” tonunda bir raporlama ve ifşa çabası var.
Hatta rapordaki “böyle olabilir, yeterince açık değil” gibi ifadelerden de anlıyoruz ki biraz “görünen köy kılavuz istemez” aceleciliği de mevcut.
Çünkü 2014’teki operasyonda “hangi taraftan olduğuna bakılmaksızın” gibi vurgular ve bir tarafsızlık hassasiyeti vardı. Bu kez açıkça devletler ve troller arasındaki ilişkiye dikkat çekiliyor. Twitter kendini bir taraf olarak ortaya koyuyor.