Türkiye'den iki gazeteciye 'DW İfade Özgürlüğü Ödülü'

T%C3%BCrkiye%E2%80%99den+iki+gazeteciye+%E2%80%99DW+%C4%B0fade+%C3%96zg%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC+%C3%96d%C3%BCl%C3%BC%E2%80%99
ABONE OL

Bu yıl 14 ülkeden 17 gazeteciye verilen DW İfade Özgürlüğü Ödülü'ne, Türkiye'den 2 gazeteci layık görüldü...

2015 yılından bu yana medyada insan hakları ve ifade özgürlüğüne bağlılık gösteren kişi ya da girişimlere verilen DW İfade Özgürlüğü Ödülü, bu yıl Türkiye'den 2 gazeteciye verildi. 14 ülkeden 17 gazeteciyi ödüllendirildiği ödülle ilgili konuşan DW'nin Genel Direktörü Peter Limbourg, "2020 İfade Özgürlüğü Ödülü, pandemiyle ilgili haberleri nedeniyle baskı altında kalan bütün gazetecilere adanmıştır" dedi.

Türkiye'den ödüllü gazeteci ve insan hakları savunucusu Nurcan Baysal ile Ses Kocaeli gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Çiğit'e verilen ödül, COVİD-19 salgınıyla ilgili haberleri nedeniyle tutuklanan, işsiz bırakılan veya tehdit edilen gazeteciler adına verildi.

Nurcan Baysal hakkında Diyarbakır'daki koronavirüs tedbirlerine ilişkin yazdığı yazılar nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrikle tehdit" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. 31 Mart tarihinde savcılığa konuyla ilgili ifade veren Baysal hakkında iki ayrı soruşturma bulunuyor.

İsmet Çiğit ise gazetenin 18 Mart tarihinde yayınladığı "Sopalı'da Corona Virüsünden 2 Kişi Hayatını Kaybetti" başlıklı haber yayınlandıktan sonra savcılık talimatıyla gece saatlerinde evinde gözaltına alınmıştı. Çiğit bir gün sonra serbest bırakılmış, ancak gazeteye de nisan ayında silahlı saldırı düzenlenmişti.

Ödüle layık görülen diğer gazeteciler ise şöyle:

Sırbistan'dan Ana Lalic, Slovenya'dan Blaz Zgaga, Belarus'tan Sergey Sazuk, Rusya'dan Elena Milaşina, Venezuela'dan Darvinson Rojas, İran'dan Mohammad Mosaed, Zimbabve'den Beatific Ngumbwanda, Uganda'dan David Musisi Karyankolo, Ürdün'den Fares Sayegh, Hindistan'dan Siddharth Varadarajan, Kolombiya'dan Sovann Rithy, Filipinler'den Maria Victoria Beltran, Çin'den Chen Qiushi, Li Zehua ve Fang Bin.

 

 

twitter takip