Türkiye, kadın gazetecilere yönelik taciz ve şiddette yine birinciliği kaptırmadı! İşte, eylül ayının utanç raporu

T%C3%BCrkiye,+kad%C4%B1n+gazetecilere+y%C3%B6nelik+taciz+ve+%C5%9Fiddette+yine+birincili%C4%9Fi+kapt%C4%B1rmad%C4%B1%21;+%C4%B0%C5%9Fte,+eyl%C3%BCl+ay%C4%B1n%C4%B1n+utan%C3%A7+raporu
ABONE OL

CFWIJ’ın raporuna göre eylül ayında dünya genelinde 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydedilen üç ülke Kanada, Türkiye ve Pakistan oldu.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), eylül ayı basın özgürlüğü raporunu yayımladı. Rapora göre eylül ayında 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.

EN ÇOK VAKA TÜRKİYE KANADA VE PAKİSTAN’DA

Eylül ayında dünya genelinde kadın gazetecilere yönelik en çok çevrimiçi karalama kampanyaları kaydedildi. Dünya genelinde 20 kadın gazeteci yaptıkları haberler ve sanal medya paylaşımları sebebiyle organize çevrimiçi karalama kampanyalarının hedefi oldu. En çok vaka kaydedilen üç ülke Kanada, Türkiye ve Pakistan oldu.

13 GAZETECİ ŞİDDETE MARUZ KALDI

Rapora göre Türkiye’de en az 13 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı. İstanbul’da Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin engellenmesi üzerine yapılan basın açıklamasına polisin müdahale ettiği hatırlatılan raporda, “Polis, müdahaleyi görüntüleyen Gazeteci Eylem Nazlıer’in telefonuna el koymaya çalıştı. Basın açıklamasını takip eden en az 4 kadın gazeteci ise polis ablukasına alınarak haber yapma hakkı ihlal edildi” denildi.

KOBANÊ DAVASI’NDA GAZETECİLERE ENGEL

Kobanê Davası’nın görüldüğü duruşmaya 7 kadın gazetecinin alınmadığı aktarılan raporda, “Gazetecilerin haber takip etme ve yapma hakkı ihlal edildi” ifadeleri yer aldı. Jinnews Ankara muhabiri Öznur Değer hakkında Mardin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama" suçlamasıyla başlatılan soruşturmaya da yer verilen raporda, “Gazeteci, Kızıltepe'de ifade verdi. Soruşturma kapsamında gazetecinin Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine yönelik yaptığı paylaşımlar ve haberler suçlamaya gerekçe gösterildi” diye belirtildi.

GÖRÜLEN DAVALAR

Kadın gazetecilerin görülen davalarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı raporda, “İnsan hakları savunucusu, avukat ve Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya’nın ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla yargılandığı davada gazeteci hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 7 kadın gazetecinin ertelenen davaları görülmeye devam etti. Gazetecilerin duruşmaları yine birtakım nedenlerle ertelendi” denildi.

175 GAZETECİ VE HAK SAVUNUCUSUNA YARDIM

CFWIJ’nın Afganistan’da Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından ülkede yaşanan insani krizin ortasında kalan gazetecilere yardım ettiği kaydedilen raporda, hayatı tehlikede olduğu için ülkeyi terk etmek isteyenlerin başvurularını inceleyerek risk altında olan 175 gazeteci ve hak savunucusunu güvenli ülkelere yerleştirdiğini bilgileri yer aldı.

twitter takip