Türkiye, bu ülkelere geliş-gidişleri durdurdu!

T%C3%BCrkiye,+bu+%C3%BClkelere+geli%C5%9F-gidi%C5%9Fleri+durdurdu%21;
ABONE OL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsün yayılmaması için alınan tedbirler doğrultusunda vatandaşların yurtdışına çıkmaması ve ülkemize yurtdışından gelişler konusunda açıklamalarda bulundu. Öte yandan; İçişleri Bakanlığı da, bazı Avrupa ülkelerine gidiş gelişleri durdurdu.

 
12 Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yaklaşık 3 ayda 100'un üstünde ülkeye yayılayarak 4 binin üzerinde kişinin ölümüne neden olan koronavirüsün vakaları Türkiye'de de görülmeye devam ediyor.
 
Sağlık Bakanı Farettin Koca'nın ilk iki hastanın yakın çevresinde bulunan üç kişiye daha koronavirüs teşhisi konulduğunu açıklamanın ardından ülkemizde görülen vaka sayısı 5'e çıktı.
 
Vaka sayısının artmasının ardından virüsün yayılmasını engellemek için alınan önlemlerde arttırıldı.
 
Alınan önlemler dahilinde; İçişleri Bakanlığı 81 İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı,Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 81 İl Valiliği ve Hudut Mülki İdare Amirliklerine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge gönderdi.
 
Genelgede; koronavirüs (Kovid-19) salgınının başta İtalya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde hızla yayılarak ciddi can kayıplarına neden olması ve salgının merkezinin Avrupa’ya doğru kayması nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun önerileri kapsamında hastalığın hızla yayıldığı; Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika ve Hollanda'dan Türkiye'ye yolcu gelişlerin tüm hudutlardan durdurulduğu açıklandı.
 
Ayrıca; Türk vatandaşlarının da bu ülkelere gidişleri geçici olarak durdurulurken bu ülke vatandaşları ile son 14 gün içeresinde bu ülkelerde bulunan diğer 3. ülke vatandaşları bugünden itibaren ülkemize alınmayacak.
 
Anılan ülkeler ile ilgili olarak da daha önceki Çin, İran, Irak, Güney Kore ve İtalya uygulamalarında olduğu gibi Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar göre; muayene, kontrol, 14 günlük gözetim ve gerekli hallerde karantina işlemleri yapılacak.
 
Ayrıca İçişleri Bakanlığı illere gönderdiği genelge İle söz konusu tedbirlere ilişkin gerekli çalışmaların ivedilikle planlanması/uygulanması ve konunun ilgili birim amirleri, valiler ve kaymakamlar ile diğer sıralı/sorumlu amirler tarafından takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yurt dışına gidiş- dönüş için yapılan uyarılarda ısrarcı olduklarını belirterek, seyahatların sadece bir kişi için 82 milyon için risk taşıdığını belirterek, "Mümkünse hiçbir ülkeye gitmeyelim. Yurt dışındaysak orada tedbir alalım. Yurtdışına kesinlikle çıkılmamasını istiyoruz. Herhangi bir ülke demeiyoruz. Artık dünyanın bütün ülkelerinde görüldüğünü biliyoruz. Yurtdışında olanların da dönmek için ısrarcı olmalarını yanlış buluyoruz" açıklamasını yaptı.
 
 
 
Bakan Koca ayrıca, ABD'nin 54 ülkeye seyehat kısıtlaması koyduğunu ve bu ülkeler arasında Türkiye'nin olmadığını hatırlattı. Koca, açıklamasının devamında da; "Riskli ülke listesinde yer almıyoruz. Tabi, bu süreçte, eskisi kadar konuksever olmayabiliriz. Kapımız, dünyadan her gelene açık değil" dedi.
 
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı bilgilendirmelere devam ederek vatandaşlardan bunları RT etmesini isteyerek, Türkiye'yi Koronavirüs riskinden koruyacak 14  kuralı anlatan bir video yayınladı.
 
AVM'LERİN ÇALIŞMA SAATLERİ KISALTILDI!
 
Bunun haricinde; alışveriş merkezi ve tatırımcılar derneği de, koronavirüs tedbirleri kapsamında "AVM'ler saat 12.00 - 20.00 arasında açık olacak. AVM'lerdeki çocuk oyun alanları kapatılacak ve dezenfekte edilecek." açıklamasını yaptı.
Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği, koronavirüs tedbirlerini görüşmek üzere toplantı yaptı. Toplantıda salgın sürecine ilişkin alınacak yeni önlemler konuşuldu.
 
TRT Haber'de yer alan habere göre; ilk etapta AVM'lerde çalışma süresi kısaltıldı. AVM'lerin saat 12.00 - 20.00 arasında hizmet vereceği açıklandı. AVM'lerdeki çocuk oyun alanlarının kapatılıp dezenfekte edileceği belirtildi. AVM'ler daha önce 10.00 -22.00 saatleri arasında hizmet veriyordu.
 
DEZENFEKTE EDİLİYOR
 
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş dün yaptığı açıklamada, "İnsanların dokunduğu ne kadar yer varsa özel olarak müdahale ediyoruz. Merdivenlerden tuvaletlere kadar her yer didik didik özel dezenfeksiyon ürünleri ile detaylı bir şekilde temizleniyor. AVM çalışanları ile ziyaretçilerini de koronavirüs ve önlemlerle ilgili bilgilendirmeye özen gösteriyoruz" demişti.
 
Vatandaşlar AVM'ler hakkında verilen bu kararı yerinde buldu. Ancak bu hassas süreçte AVM'ye gitmekten vazgeçmeyecek bilinçsiz insanların kontrol edilemeyeceğini düşünen bazı vatandaşlar da tehlike geçene kadar AVM'lerin tamamen kapatılmasının daha doğru olacağını ve bu günlerde ülke ekonomisinin ikinci plana atılması gerektiğini vurguladı.
 
UMRECİLER YARIN DÖNÜYOR!
 
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da, 21 bin civarında umrecinin yarın Suudi Arabistan'dan Türkiye döneceğini duyururken, kendilerinin 14 gün boyunca evden çıkmamaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirildiğini duyurdu.
 
Cuma hutbesinde konuşan Erbaş, "Umreden dönen vatandaşlarımız tedbir amaçlı 14 gün boyunca evden çıkmamaları, ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirilmiştir. Halen TÜRSAB'a dahil şirketlerde dahil olmak üzere yaklaşık 21 bin umrecimiz Suudi Arabistan'da bulunmakta olup 15 Mart itibarıyla tamamı ülkemize dönmüş olacaktır" ifadelerini kullandı
twitter takip