Sözcü, Tele1 ve Halk TV’den Maliye’ye: Bu çok sinsi bir yöntem

S%C3%B6zc%C3%BC,+Tele1+ve+Halk+TV%E2%80%99den+Maliye%E2%80%99ye:+Bu+%C3%A7ok+sinsi+bir+y%C3%B6ntem
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bazı medya kuruluşlarına yönelik sık sık inceleme yapmasına medya yöneticilerinden tepki geldi.

Odatv’de yer alan habere göre, “Yapılan denetimlerde 'Gözünün üstünde kaşın var' mantığıyla cezalar kesilmektedir” ifadelerini kullanan Sözcü gazetesi avukatı İsmail Yılmaz, şöyle devam etti: “Muhalif medyaya yönelik olarak birçok alanda baskı ve ayrıştırma uygulanmaktadır. Bunlardan en önemlisi de mali alanda yapılan baskılardır. Maliye tarafından kasıtlı vergi incelemeleri yapılmakta ve adeta ‘Gözünün üstünde kaşın var’ mantığıyla cezalar kesilmektedir. Türkiye’nin en çok satan gazetesi Sözcü de haksız ve hukuksuz vergi cezalarıyla karşı karşıya kalmaktadır.”

“SİNSİ BİR YÖNTEM”

Tele1 TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ise sadece kanalın değil kendisinin de denetlendiğini söyledi. Yapılan incelemelerde maliye müfettişlerinin suç teşkil edecek sorun bulamadıklarını anlatan Yanardağ şöyle konuştu:

“Daha çok RTÜK cezaları, tazminat davalarıyla bağımsız medya üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Maliye'nin yaptığı incelemelerin hepsi bağımsız medyayı sıkıştırmak, etkisizleştirmek ve sesini kesmek için kullanılan yöntemler. İktidara yakın medyaya böyle bir inceleme yapılmıyor. Ne mali yapıları şeffaf ne de nasıl fonlandıkları belli değil. Biz okuyucu ve izleyicilerin desteği ile ayakta kalan kuruluşlarız. Bu bakımdan çok başarılı olduğumuz açıktır. Tablo budur. İktidar elindeki bütün araçlarla bu baskıyı sürdürmeye çalışıyor. Basın ve ifade özgürlüğünün anayasal teminat altına alındığı ülkemizde bu çok sinsi bir yöntemdir.”

“KALE GİBİ DURACAĞIZ”

Halk Tv sahibi Cafer Mahiroğlu da kanalın mali incelemelerle baskı altına alınmaya çalışıldığını söyleyerek Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Halk TV izleyicileri olduğu sürece kale gibi duracağız” dedi.

Cafer Mahiroğlu, açıklamasında “Halk TV’ye RTÜK cezaları yetmemiş gibi 2020’de yazılan mali cezaların üstüne şimdi de 2021 defterlerimizi inceliyorlar. Israrla ‘nefes aldırmayacağız’ diyorlar. Her ne olursa olsun, korku ikliminde boyun eğmeyeceğiz. Yanımızda Halk TV izleyicileri olduğu sürece kale gibi duracağız” ifadelerini kullandı.

twitter takip