Gezi Davası’nda savcı mütalaayı değiştirdi

Gezi+Davas%C4%B1%E2%80%99nda+savc%C4%B1+m%C3%BCtalaay%C4%B1+de%C4%9Fi%C5%9Ftirdi
ABONE OL

Davada savcı mütalaayı değiştirerek sanıkların “terör örgütüne üye olma” suçundan da cezalandırılmasını istedi.

Gezi Davası’nda Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala’nın hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs (TCK 312) suçlamasından, takdir inidirimi olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmasına, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin hükümeti ortaya kaldırmaya teşebbüse yardım etmekten 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklamalarına karar verilmişti.

Dava sürecine önemli bir gelişme yaşandı. Gezi Davası’nda mütalaa değişti. Savcı, sanıkların “terör örgütüne üye olma” suçundan da cezalandırılmasını istedi. Savcı mütaalasında ayrıca 9 terör örgütünün eylemlerde rol oynadığı belirtildi.

Mütalaada ayrıca eylemler “kalkışma” olarak nitelendirildi.

Ankara’daki Gezi eylemleri nedeniyle 26 sanık hakkında 2016 yılında dava açılmıştı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 2020’de esasa ilişkin mütalaasını veren savcı, sanıkların “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “terör örgütünün propagandasını yapma”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama” ve “mala zarar verme” suçlarından cezalandırılması talep edilmişti. Ayrıca 1 sanığa “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan hapis istenirken, diğer 25 sanığın bu suç yönünden beraatı istenmişti.

Savcı, mütalaasında eylemlerle ilgili şu tespitlere yer verdi:

“PKK/KCK, DHKP/C, TKP/ML-TİKKO ve MLKP gibi silahlı terör örgütleri ile marjinal gruplar, Gezi Parkı’nın bir kısmına yapılması planlanan Taksim Kışlası’nı engelleme bahanesiyle başlatılan ve günlerce devam eden eylemleri kendi propaganda platformuna dönüştürdü.”

“Çeşitli sol terör örgütleri tarafından çok sayıda kanuna aykırı gösteri düzenlendi, göstericilerin uyguladıkları şiddetten dolayı çok sayıda kamu görevlisi ve sivil şahıs yaralandı.”

“Gerçekleştirilen eylemler sonucunda insanların hayat, seyahat, ulaşım, sağlık gibi kişisel hakları engellendi, kamu düzeni ve güvenliği tehdit edilir hale geldi.”

twitter takip