Kısıtlamalar yavaş yavaş kalkarken, seyahatlerde nelere dikkat etmek gerekiyor?

K%C4%B1s%C4%B1tlamalar+yava%C5%9F+yava%C5%9F+kalkarken,+seyahatlerde+nelere+dikkat+etmek+gerekiyor?
ABONE OL

11 yıl THY Basın Müşaviri olarak görev yapan Ali Genç, koronavirüs salgını sürecinde vatandaşların özellikle uçakla yapılacak seyahatler başta olmak üzere yolculuklarda dikkat etmesi gereken noktaları sıraladı.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan seyahat yasakları yavaş yavaş kaldırılmaya başlamışken vatandaşlar bu süreçten sonraki seyahatlerin hangi koşullarda yapılacağını ve alması gereken tedbirleri merak ediyor. 
 
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse bağlı Covid-19 salgını kapsamında Türkiye de, birçok ülke gibi uçuş yasakları başta olmak üzere seyahat kısıtlaması getirmişti.
 
Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte de, bu yasaklar yavaş yavaş sona erme sürecine girdi.
 
Ancak, salgın riski azalmaya başlasa da tamamen ortadan kalkmadığı için tehlike devam ediyor ve bu seyahatlerde dikkatli davranmak gerekiyor.
 
11 yıl THY Basın Müşaviri olarak görev yapan "Yüksek İrtifa" kitabının yazarı Ali Genç, Bonemagazine.com için bir yazı kaleme
alarak bu konuya değindi.
 
Vatandaşları yapacakları seyahatlar konusunda uyaran Ali Genç, uçakla yapılabilecek yolculuklar için bazı tavsiyeler verdi.
 
Ali Genç, vatandaşlara; yanlarında dezenfektan bulundurmaları, seyahate tek valizle çıkmaları, havalanında koltuk vs gibi alanlara olabildiğince az temas etmeleri gibi konularda uyarılarda bulundu.
 
Ali Genç'in sıraladığı tavsiyeler şöyle:
 
1-Uçuş öncesi, sırası ve sonrasında kullanmak üzere uçaktaki sıvı yasaklarını da dikkate alarak 100ml’den büyük olmayacak dezenfektanı yanınızda bulundurun.
 
2-Seyahate az sayıda valizle münkünse tek valizle çıkın. Ne kadar az temas noktası olursa o kadar virüsün bulaşma olasılığı düşecektir.
 
3-Kitap, dergi, mobil cihazlarınızı yanınıza alın. Türk Hava Yolları bir süredir uçakta dergi ve gazete dağıtımı yapmıyor ve uçak içi dergisi Skylife’ın yüklemesini durdurdu. Kabin içi eğlence uygulamaları ve wifi aracılığıyla yurtiçi uçuşları da dahil, dünyada 7 binden fazla gazete ve dergiyi içerisinde barındıran Press Reader uygulamasını yolcularına sunuyor. Kişisel cihazlarınızdan bunlara ulaşabilirsiniz.
 
4-Uçuş sırasında giyeceğiniz kıyafetleri güvenlik aramasından en az temasla geçeceğiniz şekilde seçin. Metal aksesuarlar, kemer kullanmayın.
 
5-Uçuşunuz için check-in işleminizi mobil uygulamalar aracılığıyla yaparak, mobil biniş kartınızı alın. Bagaj işlemlerinizi de havalimanındaki kiosklardan gerçekleştirin. Dijital ekrana dokunduktan sonra ellerinizi temizlemeyi unutmayın.
 
6-Havalimanları, güvenlik noktaları, bankolar, koltuklar özellikle salgın hastalıkların olduğu dönemlerde sürekli dezenfekte ediliyor. Ancak unutulmaması gereken, bu işlemlerden sonra da hastalık taşıyan kişilerin bu alanlardan geçebileceğini düşünerek mümkün olduğu kadar az temasa özen gösterilmeli. Herhangi bir temas sonrası mutlaka el temizliği yapılmalıdır.
 
7-Elektronik biniş kartı ve bagaj işlemleri yapıldıktan sonra pasaport kontrolünün varsa elektronik geçiş noktalarından yapılması tercih edilmelidir. Polis kontuarına göre daha az temas sağlayacaktır.
 
8-Pasaport ve uçağa biniş sırasında kalabalık anlara gelmeyecek şekilde işleminizi yaptırmak için gözlem yaparak daha az kişinin bulunduğu zamanlar tercih edilmelidir. Mümkünse geçişler sırasında sırada bulunanlarla aranıza mesafe koyarak bekleyin.
 
9-Uçakta koltuk seçimi yaparken mümkün olduğu kadar cam kenarlarını, ön ve arka kapıya yakın koltukları seçmekte yarar var. Uçakta hastalık taşıyan kişilerle, kabin ekipleriyle ve tuvaletleri kullanmak için uçak içinde hareket eden yolcularla teması azaltacaktır.
 
10-Hastalık virüsü taşıyan yolcunun yakınında olmadıkça korkacak bir durum yok demektir. Uçakta hastane müdahale odalarında kullanılan Hepa Filtreler kullanılmaktadır. Bu filtreler uçak içindeki havada bulunan mikropların yüzde 99,97’sinin temizlenmesinde etkilidir. (Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin paylaşımı) Uçakta hastalık taşıyan bir yolcu tespit edildiğinde sağlık birimleri sadece yolcunun iki önü, iki arkası ve yanındaki koltuklarda oturan kişileri takibe almaktadır.
 
11-Seyahatiniz sırasında mümkün olduğunca tuvaletleri kullanmamaya özen gösteriniz.
 
12-Uçakta oturduğunuz koltuklardaki kol dayama yerlerini, emniyet kemerinin elle tutulan bölgelerini ve elle dokunabileceğiniz yerleri yanınızda bulundurduğunuz dezenfektanla silin. Uçak içi eğlence sistemlerini kullanacaksanız ekran ve kumandaları da dezenfektanla temizlemeyi unutmayın.
 
13-Özellikle kısa uçuşlarda yiyecek ve içecek servisinden uzak durun. Mümkünse uçuş öncesi suyunuzu yanınıza alın ve onu kullanın.
 
Bu önerilere başkaca ilaveler yapmak mümkündür. Temel önceliğimiz, hem kendi sağlığımız hem de karşılaştığımız diğer kişilerin sağlığı için hijyen kurallarını akıldan çıkarmamak olmalıdır.
twitter takip