Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın son açıkladığı verilere göre; 11 Mart'ta Türkiye'de ilk kez görülen yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi.
Koronavirüs vaka sayısı ise dün pozitif çıkan 311 test ile 670'a ulaştı.
Fahrettin Koca, hayatını kaybeden 5 hastanın yaşlı ve direncinin zayıf olduğunu ifade etti. Koca, vefat eden edenlerin tamamının yaşlılar olduğunu belirterek "Yaşlılarımızı koruyalım. Mücadelemizde bir an bile esneklik göstermeyelim" dedi.
Öte yandan; Sağlık Bakanlığı bir korona virüs genelgesi yayınladı. Genelgeye göre; tüm özel hastaneler ve vakıf hastaneleri Pandemi hastanesi ilan edildi.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye çapında tüm hastanelere yeni tip korona virüs genelgesi gönderdi ve alınacak tedbirleri sıraladı. Sağlık Bakanlığı yayınladığı korona virüsü genelgesi ile özel ve vakıf hastanelerinde de korona virüs tanısı konulmuş vakaların kabul edileceğini belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı Koronavirüs hastalığı (COVİD-19) tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturmakta ve Bakanlığımız tarafından da yakından takip edilmektedir. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri de dikkate alınarak gerekli önlemler alınmaktadır. Hastalığın ülkemizde yayılımının önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu konuyla ilgili düzenli olarak toplanmakta ve değerlendirmeler yapmaktadır.
Birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte gerek hasta ve hasta yakınları gerek ise sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personelimiz üzerindeki yükün azaltılması amacıyla tüm sağlık hizmet sunucularında aşağıda yer alan tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur:
1. Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur.
2. Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerinden en az ikisinin bulunduğu ve üçüncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi hastanesi kabul edilir.
- Pandemi süresince enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, iç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanı başka bir hastaneden görevlendirme yolu ile karşılanabilir.- Pandemi hastanesi; COVID-19 tanısı almış (Testi pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır.
3. Hastane bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan pandemi eylem planına göre, pandemi genel koordinasyon ekibi oluşturulmalıdır.
4. Pandemi hastanelerinde; Pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli ve bu vakalar için rezerve edilmelidir. Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir. Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu: onkoloji-hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir.
5. Pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde 2. basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastaneler de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmelidir.
6. Pandemi hastalarına ayrılmış klinik ve yoğun bakım yataklarına gidiş güzergahı belirlenir ve bu güzergah üzerinde gerekli tedbirler alınır.
ASKER UĞURLAMALARI TARTIŞMA YARATTI!
Türkiye'de görüldüğünün 10. gününde 670 vakaya ulaşan koronavirüs vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken; İstanbul, Ankara ve Konya'da asker uğurlamalarında sosyal medyaya yansıyan görüntülerde tartışma yarattı.
Sosyal medyada yer alan görüntülerde; vatandaşların kalabalık ortamlar olan olan otogarda bir arada bulunup askere gidecek oan yakınlarını uğurladıkları, sarılıp vedalaştıkları ve halay çektikleri görülüyor.
Bu görüntüler sosyal medyada tartışma yaratırken, vatandaşlar insanların evde kalma ve sosyal mesafeyi koruma tevsiyelerini uymadıkları gördüklerini ve tedbir amaçlı sokağa çıkma yasağı getirilmesi gerektiğini vurgulamaya devam ediyor.
Görüntüler üzerine Twitter’dan bilgilendirme yapan bakanlık, şunları kaydetti:
“Koronavirüsün ülkemizde yayılmasını engellemek için uygulanan kurallardan sosyal mesafe kuralını asker uğurlamalarında da uygulamalıyız. Bu konuda hassasiyet göstermenizi rica ediyoruz.”
Görüntülerin yer aldığı şehirlerden bir tanesi olan Gaziantep'in Valisi Davut Gül ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada asker uğurlamalarının yasaklandığını ve yasağa uymayanlar hakkında ise adli işlem yapılacağını ifade etti.
İçişeri Bakanlığı daha sonrasında, 81 il valiliğine gönderilen yazıda, yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında, toplu asker uğurlama törenlerine geçici süreyle izin verilmemesi istendi.
İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıda, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla vatandaşların toplu olarak bulunduğu bazı umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması, düğün, konferans, seminer gibi toplantıların geçici süreliğine ertelenmesi gibi farklı tedbirler alındığı hatırlatıldı.
Bu tedbirlere ilave olarak; askere alma süreci kapsamında, askere gidecek olan vatandaşlar için toplu askere uğurlama törenlerinin düzenlendiği, bu durumun salgın riskini artıracağı değerlendirildiğinden, bu tür faaliyetlerin geçici süreliğine gerçekleşmemesi gerektiği bildirildi.
Toplu yapılan askere uğurlama törenlerinin koronavirüs salgın riskini artıracağına dikkat çekilerek, bu faaliyetlerin, geçici süreyle gerçekleşmesine izin verilmemesi için il-ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarından gerekli kararların alınarak, vatandaşlara duyurulması istendi. Ayrıca kararlara uymayanlar hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin yapılması talep edildi